Obavijesti

News

Komentari 23

Vjetar nasukao brodove, čupao drveće, nestajalo je i struje...

Vjetar nasukao brodove, čupao drveće, nestajalo je i struje...
15

Nacionalna središnjica za  trganje i spašavanje na moru zaprimila je oko 130 dojava o nasukavanju plovila, a  te su dojave uglavnom stizale od ljudi na tim plovilima ili očevidaca

VIDEO

Nevrijeme s jakim udarima vjetra pogodilo je u noći s petka na subotu  splitsko područje i Dalmaciju koje je izazvalo rušenje stabala na kopnu  i nasukavanje plovila na moru.

Pokretanje videa...

01:01

Jaki udari vjetra između 22 i 24 sat dostizali su brzinu i od 40 čvorova što je na srednjodalmatinskom dijelu Jadranskog mora stvaralo velike valove koji su nasukavali plovila, rekli su Hini  u  Pomorskom meteorološkom centru Split.

Nevrijeme hara Hrvatskom: Ulice plivaju, na moru havarije
Nevrijeme hara Hrvatskom: Ulice plivaju, na moru havarije

Nacionalna središnjica za  trganje i spašavanje na moru zaprimila je oko 130 dojava o nasukavanju plovila, a  te su dojave uglavnom stizale od ljudi na tim plovilima ili očevidaca, ali nema informacija o ozlijeđenima ili stradalima, rekao je dežurni u toj središnjici.

Pokretanje videa...

00:38

Na splitskom i solinskom području vjetar je lomio i čupao stabla koja su padala po prometnicama, a na više mjesta su stabla  padala na parkirana vozila i oštetila ih, rekli su u centru 112 u Splitu.

Dodali su da  su na više mjesta od siline vjetra padali na tlo i električni stupovi, a na trogirskom je području bilo privremeno nestajalo i struje.

Kako je izgledalo nevrijeme po županijama

Grad Zagreb

Dana 2. kolovoza od 14.30 do 16.00 sati šire područje grada Zagreba  zahvatilo je olujno nevrijeme praćeno obilnim kišnim oborinama i jakim vjetrom. Nevrijeme je prouzročilo rušenje grana i stabala na javne površine i motorna vozila (11 događaja), poplavu stambenog objekta (jedan događaj), poplavljivanje kolnika u Ulici Ivana Stožera i dizanje poklopaca odvodnje voda.

Zagrebačka županija

Samobor - 2. kolovoza u 14.37 sati  na prostoru gdje se održava ''23. svjetski susret Spačeka'' u Ulici Grada Wirgesa u Samoboru, za trajanja nevremena jednu osobu udario je grom koji je zahvatio i još dvije osobe u njegovoj blizini. Ekipa HMP prevezla je jednog ozlijeđenog u Kliniku za traumatologiju, a druga dva u KB Sestre Milosrdnice.

Ozlijeđeni su njemački državljani, jedan muškarac je zadobio opekline (15% tijela) i šok, a drugo dvoje (ženska i muška osoba) doživjeli su šok, ali bez vidljivih ozljeda.


 
Istarska županija

Dana 02. kolovoza u vremenu od oko 19:30 sati do oko 21:00 sati šire područje Istarske županije zahvatilo je olujno nevrijeme praćeno obilnim kišnim oborinama i jakim vjetrom. Županijski centar 112 Pazin i Županijski centar 112 Rijeka (došlo je do prelijevanja poziva) zaprimili su više od dvije stotine dojava građana i turista. Najviše dojava primljeno je s šireg područja Poreča, Rovinja Vrsara, Pule i Funtane. Zabilježeno je više desetaka događaja, a uglavnom se radilo o rušenju stabala i granja na prometnice (Poreč, Vrsar Mugeba, Musalež, Flengi, Krnica,Labin), oštećivanju telefonskih i električnih stupova (Poreč, Rovinj, odmaralište Valbandon, Marsovo Polje, Špadići), poplavljivanju ulica (Pula).

Zabilježeno je i oštećivanje nekoliko osobnih vozila (Rovinj, AC Orsera, AC Valkanela, odmaralište Valbandon) te nasukavanje nekoliko jedrilica (AC Orsera). Prema informacijama VOS-a (u daljnjem tekstu: Vatrogasno operativno središte HVZ) na području županije vatrogasci su imali 51 tehničku intervenciju.     Bez električne energije bilo je šire područje Barbana, dio Novigrada te dio Poreča. Kvarovi su otklonjen do oko 03:00 sati (03. kolovoza). Bez opskrbe električnom energijom još su potrošači na području Oprtalja i Loborike. Uklanjanje istih očekuje se u prijepodnevnim satima.

Zadarska županija

Dana 02. kolovoza u vremenu od oko 20:30 sati do oko 22:00 sati šire područje Zadarske županije zahvatilo je olujno nevrijeme praćeno obilnim kišnim oborinama i jakim vjetrom.

Pokretanje videa...

00:38

Županijski Centar 112 Zadar i Županijski centar 112 Šibenik (došlo je do prelijevanja poziva) zaprimili su brojne pozive građana i turista. Zabilježeno je 65 događaja, a od toga 12 događaja se odnosilo na traganje i spašavanje na moru. Primljeno je više dojava vezanih za nasukavanje raznih tipova brodova i jedrilica na području Molata, Silbe, Velog Iža, Pašmana, grada Zadra i Biograda, a uzrokovanog jakom neverom.

Bilo je dojava o srušenim stablima na prometnice, oštećivanju telefonskih i električnih stupova  kao i problema u opskrbi električnom energijom na području grada Zadra i grada Paga te u naseljima Turanj, Sv. Filip i Jakov, Posedarje i Poličnik. Prema informacijama VOS-a na području županije vatrogasci su imali 36 tehničkih intervencija. Nije bilo dojava o poplavljenim prostorijama.

Šibensko-kninska županija

Dana 02. kolovoza u vremenu od oko 21:30 do 23:30 sati šire područje Šibensko-kninske županije zahvatilo je olujno nevrijeme praćeno obilnim kišnim oborinama i jakim vjetrom.

Županijski Centar 112 Šibenik, Županijski centar 112 Zagreb (došlo je u manjem obimu do prelijevanja poziva) zaprimili su brojne pozive građana i turista.                                                       

Zabilježeno je desetak događaja rušenja stabala na prometnice i požar jednog električnog stupa. Prema informacijama VOS-a na području županije vatrogasci su imali 9 tehničkih intervencija. Primljene je više dojava vezanih za traganje i spašavanje na moru u Šibensko-kninskoj i Zadarskoj županiji (Kornati, Dugi otok, Murter, Tisno, Preko, Pašman, Zlarin, Zadar, Rogoznica i Krapanj).

Splitsko-dalmatinska županija

Dana 02. kolovoza u vremenu od oko 22:30 sati do oko 01:00 sati (03. kolovoza) šire područje Splitsko-dalmatinske županije zahvatilo je olujno nevrijeme praćeno obilnim kišnim oborinama i jakim vjetrom. Županijski Centar 112 Split i Županijski centar 112 Zagreb (došlo je u manjem obimu do prelijevanja poziva) zaprimili su brojne pozive građana i turista.

Pokretanje videa...

00:29

Dojave su se odnosile na polomljena stabla od kojih su neka pala na prometnice i vozila.

Više električnih stupova je porušeno zbog čega je više naselja na području Trogira ostalo bez opskrbe električnom energijom. Primljeno je i nekoliko dojava vezano za nasukavanje plovila. Prema informacijama VOS-a na području županije vatrogasci su imali 42 tehničke intervencije.

Prema informacijama od 05:00 sati, još uvijek je bez opskrbe električnom energijom jedan dio potrošača na Trogirskom području (Vinišća, Drvenik Veliki, Drvenik Mali) i jedan dio potrošača u Kaštelima. Djelatnici HEP-a rade na otklanjanju kvarova. Normalizacija opskrbe električnom energijom očekuje se tijekom prijepodneva 03. kolovoza.

Na otklanjanju posljedica olujnog nevremena angažirane su sve nadležne službe.

Prema trenutno dostupnim informacijama nije bilo ozlijeđenih, izvijestila je Policija.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 23
VIDEO

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'
IZ MINUTE U MINUTU

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'

Iran je bio u stanju pripravnosti nakon što je Izrael rekao da će odgovoriti na iranski napad na njega u subotu navečer

Žestoke reakcije na Ustavni sud, Benčić: To je udar; Milanović poručio 'Ovo tu je državni udar'
POSTIZBORNI PREGOVORI

Žestoke reakcije na Ustavni sud, Benčić: To je udar; Milanović poručio 'Ovo tu je državni udar'

Nakon održanih parlamentarnih izbora stanje je ovakvo - HDZ 61 mandat, Rijeke pravde 42, Domovinski pokret 14, Most 11, Možemo 10, NPS 2, IDS 2, Fokus 1
Milanović gubi šansu sastaviti  Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?
ANALIZA GRMOJINA ISTUPA

Milanović gubi šansu sastaviti Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?

Opcija  s 57 zastupnika u kojoj se "čeka" Most je dakle otpala. Ako bi se svih 13 zastupnika Domovinskog pokreta priključilo toj koaliciji, dolazimo do brojke 70. Ali onda iz nje otpadaju i Možemo i troje zastupnika SDSS-a