Obavijesti

News

Komentari 127

Vlada bi usred krize zatvarala trgovine. Trgovci: 'A ne bi prvo postrožili svoj Zakon o radu'

Vlada bi usred krize zatvarala trgovine. Trgovci: 'A ne bi prvo postrožili svoj Zakon o radu'

Zabrana rada trgovina nedjeljom dosad je dvaput padala na Ustavnom sudu. Do kraja godine bi trebala zaživjeti nova, najavljuju iz Vlade, koja zabranu uvodi usred korona-krize. Ona neće riješiti male plaće trgovaca

VIDEO

Benzinske postaje, kiosci i pekare prodaju većinu artikala kao i jedan mali prehambeni dućan, i vjerojatno će nedjeljom moći raditi. Ja bih odmah pristala da ne radimo nedjeljom i blagdanom, ali da zakon bude apsolutno jednak za sve, stav je  Ines Bukovac, vlasnice više malih prehrambenih trgovina “Valentin” u Gorskom kotaru, koja u Delnicama i drugim goranskim naseljima zapošljava čak 45 djelatnika.

Nužno je da rade liječnici i vatrogasci, policija, ali postoje i druge djelatnosti, koje nisu nužne, a rade nedjeljom, dodaje. Najvažnije od svega je, zaključuje, da trgovci ne bi nedjeljom samoinicijativno ni radili, da baš na taj dan i mnogi pobornici zabrane rada ne idu u kupovinu.

Zabrana rada nedjeljom: Oružje za mobilizaciju, a parazitira na stereotipu potlačene blagajnice
Zabrana rada nedjeljom:  Oružje za mobilizaciju, a parazitira na stereotipu potlačene blagajnice

Pred vratima nam je treći pokušaj zabrane, jer su prva dva pala na ustavnom sudu 2004. i ponovno 2009. godine. Zasad je poznato da bi novim prijedlogom zabrane trgovcima bilo dozvoljeno raditi 16 nedjelja u godini po njihovom izboru, a neslužbeno doznajemo da će izuzeti od zabrane opet biti kolodvorski dućani, oni u zračnim i trajektnim lukama, u bolnicama, kao i na zaštićenim područjima prirode. Prva zabrana 2004. je trajala manje od četiri mjeseca, i pala je jer nije vrijedila za sve trgovce jednako, a druga je trajala od srpnja 2008. do lipnja 2009. te je ukinuta na Ustavnom sudu i opet zbog neravnopravnosti.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

- Nemoguće je pronaći rješenje koje neće nekome pogodovati, a druge dovesti u nepovoljan položaj. Rješenje je bolje plaćen rad trgovcima nedjeljom, po Zakonu o radu, i njegova kontrola. Ako bude zatvaranja, nek’ zatvore sve ili nikog, mišljenje je Mladena Malte, predsjednika Ceha trgovine pri Obrtničkoj komori. Kako kaže predsjednica Sindikata trgovine Zlatica Štulić, Zakon o radu nije rješenje ovog problema, jer problem nije samo plaćanje, već i nedjelja kao željeni slobodni dan trgovkinjama. Inspektorat, dodaje, kontrolira samo isplaćuje li se minimalna plaća, ne i dodaci na rad, pa radniku preostaje samo tužiti poslodavca.

'Floskule su da trgovci rade dan i noć, sedam dana u tjednu. To ne postoji. Rade 40 sati tjedno'
'Floskule su da trgovci rade dan i noć, sedam dana u tjednu. To ne postoji. Rade 40 sati tjedno'

Koliko platiti nedjelju, Zakon o radu ne kaže, a nema ni 'kolektivnog'

Osim toga, Zakon o radu ne kaže koliki bonus na nedjelju mora biti, samo da se taj rad mora platiti više. Stoga to može biti i svega dvije lipe po satu, a granskog kolektivnog ugovora koji bi to točno definirao, nema od 2013. Dotad se nedjelja plaćala 35 posto više nego drugi dani u tjednu. U maloprodaji radi 114.000 ljudi, od kojih su 82.000 žene, a prosječna je plaća prodavača 4.100 kuna netto.

Prema neslužbenim informacijama, postoje prijedlozi koalicijskih partnera Vladi da se dopusti raditi malim trgovinama u kojima će kupce nedjeljom posluživati samo njihovi vlasnici odnosno članovi obitelji vlasnika, no Vlada se zasad o tome nije izjasnila.

- I to je onda isto izuzetak, nepravda. Mogući izuzeci poput benzinskih općenito sad već prodaju sve osim kruha, mlijeka i jaja, možda već i to, zaključuje Ines Bukovac, dodajući svoje geslo da je “dućan lako otvoriti, ali je umjetnost održati ga otvorenim”. Za rad nedjeljom, kaže, radnice plaća 50 posto više, i toga se drži. Nevjerojatno joj je, dodaje, da se zabrana uvodi u krizi.

Ćorić o zabrani rada nedjeljom: Svi koji misle da je profit bitan, trebaju provesti dan na blagajni
Ćorić o zabrani rada nedjeljom: Svi koji misle da je profit bitan, trebaju provesti dan na blagajni

16 radnih nedjelja po izboru

Svaki će vlasnik trgovine birati kojih 16 nedjelja u godini želi raditi. Mladen Malta, predsjednik Ceha trgovaca ističe kako je u sezoni nedjelja jako bitna, no tih će 16 radnih biti nedovoljno da se nadoknadi gubitak u ostatku godine, zimi najviše. I opet će pasti na Ustavnom sudu, kaže.

Bolje mijenjati Zakon o radu

erste

U praksi, poslodavci svojim prodavačima plaćaju četiri, do najviše 12 kuna više za rad nedjeljom, što za prosječnu plaću prodavačice od 4100 kuna i opet ne znači puno. Zakon o radu treba definirati minimalne naknade za rad nedjeljom, što sad ne postoji. 

Nedjelja im je najvažnija

Nekim, neprehrambenim trgovinama, nedjelja nosi i 20 posto prihoda, jer je to jedini dan, pored subote, kad određeni dio ljudi stigne ići u traženje i kupovinu novog namještaja, bijele tehnike i slično. Nevjerojatno je da inspekcija ne može kontrolirati plaća li se trgovcima rad nedjeljom.

Iz Hrvatske preko granice

Veliki su trgovački centri strateški raspoređeni u Češkoj, Slovačkoj i Mađarskoj uz granicu, tako da Austrijanci, čije trgovine nedjeljom ne rade, k njima mogu u šoping. I Hrvati će toga dana preko granice, gdje se nedjeljom može. Veći će biti i online šoping no zato i manje novaca od PDV-a državi.

Zabrana usred korona krize

Baš kao što je 2009., u krizi, HDZ-ova vlada odlučila držati trgovine nedjeljom zatvorenima, evo se i sad ta ideja realizira u krizi. Promet je trgovinama zbog Covida pao, mali se trgovci muče sa zamjenama za oboljele i samoizolirane radnike, a sad će ih i zatvoriti nedjeljom.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 127
VIDEO

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'
IZ MINUTE U MINUTU

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'

Iran je bio u stanju pripravnosti nakon što je Izrael rekao da će odgovoriti na iranski napad na njega u subotu navečer

Milanović gubi šansu sastaviti  Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?
ANALIZA GRMOJINA ISTUPA

Milanović gubi šansu sastaviti Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?

Opcija  s 57 zastupnika u kojoj se "čeka" Most je dakle otpala. Ako bi se svih 13 zastupnika Domovinskog pokreta priključilo toj koaliciji, dolazimo do brojke 70. Ali onda iz nje otpadaju i Možemo i troje zastupnika SDSS-a
Žestoke reakcije na Ustavni sud, Benčić: To je udar; Milanović je najavio svoju konferenciju
POSTIZBORNI PREGOVORI

Žestoke reakcije na Ustavni sud, Benčić: To je udar; Milanović je najavio svoju konferenciju

Nakon održanih parlamentarnih izbora stanje je ovakvo - HDZ 61 mandat, Rijeke pravde 42, Domovinski pokret 14, Most 11, Možemo 10, NPS 2, IDS 2, Fokus 1