Obavijesti

News

Komentari 229

Plaća se pregled koji nije hitan: 'Naš cilj nisu dodatni prihodi'

Plaća se pregled koji nije hitan: 'Naš cilj nisu dodatni prihodi'
4

Povećava se maksimalni izbos participacije s 2.000 na 3.000 kuna, a uvodi se i plaćanje pregleda na Hitnom prijemu u slučaju kada se utvrdi da zdravstveno stanje pacijenta nije hitno, kaže Nakić

VIDEO

Vlada je sjednicu otvorila s prijedlogom izmjene Zakona o obveznom zdrastvenom osiguranju, a riječ je preuzeo resorni ministar zdravlja Dario Nakić. On je predložio da se zakon donese po hitnom postupku, a cijela Vlada je glasla za da se taj prijedlog uputi u Sabor na glasanje.

  - Povećava se maksimalni izbos participacije s 2.000 na 3.000 kuna, a uvodi se i plaćanje pregleda na Hitnom prijemu u slučaju kada se utvrdi da zdravstveno stanje pacijenta nije hitno - kazao je Nakić.  Prema najavama, ta bi naknada trebala iznositi 150 kuna.

Ministar Nakić naglasio je da je cilj reforme osigurati pomoć onima kojima je doista potrebna.

- Naš cilj ovdje nije ubiranje dodatnih prihoda, nego da ljudi koji su zaista hitni slučajevi dobiju pravovremenu zdravstvenu zaštitu. Moram istaknuti i da ćemo povećati broj liječničkih timova hitne pomoći za 19 u mjestima u kojima imamo veliko iseljavanje te tako podići kvalitetu življenja na ovaj način - rekao je ministar Nakić, a Vlada prihvatila prijedlog. 

Mišljenje Vlade o izvješću DORH-a uputili u Sabor

Zamjenica ministra pravosuđa Barica Novosel obrazložila je mišljenje Vlade o Izvješću Državnog odvjetništva za 2015. godinu. Objasnila je kako izvješće sadrži iscrpne podatke te je istaknula kako je Zakon o Državnom odvjetništvu više puta mijenjan, zbog čega ima niz nedostataka. Stoga je u Ministarstvu osnovana radna skupina kojoj je cilj do kraja ove godine napraviti novi zakon. Nakon toga, Novosel je rekla kako predlaže da Vlada uputi mišljenje Hrvatskom saboru, što su svi podržali.

Prije svega čeka ga Odbor za pravosuđe na kojem se prošli put o izvješću nije raspravljalo na zahtjev vladajućih i to upravo zbog toga što ranije nije prošlo Vladu. 

O radu DORH-a se prošlih dana pisalo u medijima, odnosno nagađalo hoće li na čelu DORH-a i dalje ostati Dinko Cvitan.

Prvi potpredsjednik Vlade Tomislav Karamarko u izjavi novinarima prije nekoliko dana nije rekao hoće li Banski dvori podržati izvješće, kazavši da to ovisi o analizama i razgovoru u Vladi.

Potpredsjednik Vlade Božo Petrov u utorak je, pak, na pitanje novinara treba li smijeniti Cvitana rekao da on za to u ovom trenutku ne vidi razloga, odnosno da nije vidio argumente po kojima bi trebalo glasovati protiv izvješća.

Izmjene Zakon o HNB-u 

Na dnevnom redu sjednice Vlade bilo je i mišljenje o prijedlogu izmjena Zakona o Hrvatskoj narodnoj banci, koje je predložilo 45 saborskih zastupnika. Njime su željeli omogućiti da Državni ured za reviziju jednom godišnje revidira financijska izvješća i ukupno poslovanje središnje banke, kao i da se o godišnjem izvješću HNB-a raspravlja i glasuje na plenarnoj sjednici Hrvatskog sabora. Predlaže se i da se mandati guvernera i viceguvemera ograničavaju na maksimalno dva šestogodišnja mandata.

Vlada smatra da se o tom zakonskom prijedlogu ne treba raspravljati dok Europska središnja banka ne dostavi očitovanje, koje je zatražilo Ministarstvo financija. Naime, Hrvatska je kao članica EU dužna savjetovati se s ECB-om u vezi sa svakim prijedlogom propisa iz područja nadležnosti Europske središnje banke, a među područjima o kojima se države članice moraju savjetovati s ECB-om su i prijedlozi zakona i drugih propisa koji se odnose na nacionalnu središnju banku. To je, navodi se u mišljenju Vlade, utvrđeno i samim Zakonom o HNB-u.

Šustar o financiranju prijevoza srednjoškolaca

Usvojen je i prijedlog zaključka u vezi s izradom prijedloga novog modela sufinanciranja, odnosno financiranja prijevoza redovitih učenika srednjih škola u razdoblju rujan 2016. - lipanj 2017. godine. Ministar znanosti, obrazovanja i sporta Predrag Šustar na tu temu kazao je da bi uvođenje dohodovnog cenzusa u značajnoj mjeri trebalo racionalizirati troškove i učiniti sustav pravednijim.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 229
VIDEO

Pogledajte veliko nevrijeme koje ide prema Hrvatskoj!
RADARSKE SLIKE

Pogledajte veliko nevrijeme koje ide prema Hrvatskoj!

DHMZ je ranije objavio upozorenje i žuti alarm za grmljavinsko nevrijeme za sve regije u Hrvatskoj osim za dvije. Sad su to promijenili i samo gospićka regija označena je zelenom

Grmljavinsko nevrijeme udarit će Hrvatsku! Sigurne samo dvije regije. Nestabilno i sutra...
PROGNOZA

Grmljavinsko nevrijeme udarit će Hrvatsku! Sigurne samo dvije regije. Nestabilno i sutra...

Za četvrtak i petak prognoziraju dosta nestabilno vrijeme, pogotovo četvrtak kad je za skoro cijelu Hrvatsku upaljen žuti alarm zbog grmljavinskog nevremena
Užasi masakra u Borovu Selu: Četnici su ubili 12 hrvatskih policajca. Koristili su i sjekire...
TUŽNA OBLJETNICA

Užasi masakra u Borovu Selu: Četnici su ubili 12 hrvatskih policajca. Koristili su i sjekire...

Tukli su me, odvodili na neko stajsko đubre da me zakolju, stavljali mi nož pod vrat pa opet tukli. Gubio sam svijest više puta a onda se probudio ostavljen u nekom dvorištu, ispričao je svojedobno Ivan Komšić...