Obavijesti

News

Komentari 155

'Vlada će o Ini raspravljati na zatvorenom dijelu sjednice'

'Vlada će o Ini raspravljati na zatvorenom dijelu sjednice'
4

Premijer Andrej Plenković rekao je u četvrtak na početku sjednice Vlade kako o Ini i arbitraži razgovarati na zatvorenom dijelu sjednice. Rekao je i kako će se  izmjenama zakona spriječiti povećanje cijena struje

VIDEO

U Banskim dvorima ministri su u četvrtak održali posljednju sjednicu Vlade ove godine na kojoj su odgodili odluku o povećanju naknade za obnovljive izvore energije. Premijer Andrej Plenković istaknuo je kako je ovo prijelazno rješenje. 

- Spriječit ćemo poskupljenje struje i to je politički dobra odluka - rekao je Plenković.

Osvrnuo se na situaciju s INA- om, ali naglasio je kako će o tome detaljnije na zatvorenom dijelu sjednice te na odluku o visini osnovice za obračun plaće u javnim službama.

- Osnovica se povisuje na  5211 kuna i time smo u ravnopravni položaj doveli javne i državne službenike - kazao je Plenković.

Vlada je prihvatila uredbu o izmjenama Zakona o obnovljivim izvorima energije i visokoučinkovitoj kogeneraciji kojom će se smanjiti cijena struje. Ministar zaštite okoliša i energetike Slaven Dobrović obrazložio je prijedlog uredbe naglasivši kako se Uredbom predlaže odgoda poskupljenja struje do 1. siječnja 2018., ali dodavši kako je to prijelazno rješenje dok se ne donese dugoročno rješenje. 

- Ovo je prvi korak u rješavanju problematike vezano uz naknade za obnovljive izvore te njome sprječavamo udar na džepove potrošača - rekao je Dobrović.

Na sjednici je usvojena i odluka o visini osnovice za obračun plaće u javnim službama. Ministar rada i mirovinskog sustava Tomislav Ćorić obrazložio je prijedlog odluke.

- Osnovicu za obračun plaće u javnim službama povećavamo za 2 postotna boda te sada iznosi 5211 kuna i dvije lipe koja će biti u primjeni od sljedeće godine - rekao je Ćorić.

Prihvaćena je i odluka o kriterijima i načinu financiranja troškova javnog prijevoza redovitih učenika srednjih škola u razdoblju od siječnja do lipnja 2017. godine.

- Ministarstvo od siječnja do lipnja nastavlja program sufinanciranja javnih troškova prijevoza redovitim učenicima srednjih škola čija je udaljenost od škole do kuće više od pet kilometara - istaknuo je ministar znanosti, obrazovanja i sporta Pavo Barišić.

Ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković predstavio je nacrt prijedloga Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o radnom vremenu, obveznim odmorima mobilnih radnika i uređajima za bilježenje u cestovnom prijevozu. Butković je obrazložio novo svrstavanje povreda radnog vremena i kažnjavanje, a uredba stupa na snagu od 1. siječnja 2017.

Vlada je usvojila i prijedlog odluke o o iznosu državnih poticajnih sredstava za stambenu štednju prikupljenu u 2017. godini koju je obrazložio ministar financija Zdravko Marić.

Istaknuo je kako državni poticaj iznosi 3,3 posto od iznosa raspoložive štednje što znači da će na ušteđenih 5000 kuna poticaj iznositi 165 kuna.

- Iznos poticajnih sredstava za stambenu štednju prikupljenu 2017. trebao bi se isplatiti stambenim štedišama iz državnog proračuna za 2018.- rekao je Marić.

Visina poticaja za stambenu štednju prikupljenu u 2016. godini iznosila je 4,1 posto, odnosno 205 kuna što znači da se od iduće godine taj iznos smanjuje.

Ministrica demografije, obitelji, mladih i socijalne politike Nada Murganić odgovorila je na sjednici na zastupničko pitanje koje joj je uputio zastupnik Mario Habek vezano za potpore novorođenoj djeci. Komentirala je kako Ministarstvo kreće u izmjene Zakona o rodiljnim i roditeljskim potporama. Istaknula je, već znanu informaciju, da će se povećati naknada za nezaposlene roditelje sa dosadašnjih 1600 na 2328 kuna tijekom svih 12 mjeseci, dok će zaposlenim roditeljima nakanda narasti prvih šest mjeseci sa 2260 na 4000 kuna od 1. srpnja 2017. godine. Nije spomenula obećanu mjeru od 1000 eura za novorođenu djecu.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 155
VIDEO

Ubojstvo na Črnomercu! Sin ubio majku, policija ga privela
24SATA NA MJESTU DOGAĐAJA

Ubojstvo na Črnomercu! Sin ubio majku, policija ga privela

Osumnjičeni muškarac je priveden. U tijeku je očevid i kriminalističko istraživanje, objavila je policija.

Muškarac ubio majku, drugi oca, treći izbo poznanika, pustio da danima umire u mukama...
UBOJSTVO ZA UBOJSTVOM NA ČRNOMERCU

Muškarac ubio majku, drugi oca, treći izbo poznanika, pustio da danima umire u mukama...

U samo tri mjeseca, dogodilo se više stravičnih incidenata na zagrebačkom Črnomercu. U najnovijem od njih, u subotu ujutro, sin je izbo majku (68)
Sin (28) izbo majku (68) u kući. Susjedi u šoku: 'Ovo je mirna ulica, strašno je što se dogodilo'
HOROR U VRAPČU

Sin (28) izbo majku (68) u kući. Susjedi u šoku: 'Ovo je mirna ulica, strašno je što se dogodilo'

Nesretnu ženu napao je u subotu u jutarnjim satima u domu na zapadu Zagreba. Uhićen je, a o motivima policija zasad ne želi spekulirati