News

Komentari 157

Plenković: Bilježimo 20 posto manje zaraženih nego prošli tjedan, pridržavajte se mjera

Plenković: Bilježimo 20 posto manje zaraženih nego prošli tjedan, pridržavajte se mjera

Vlada će se očitovati na prijedlog 62 zastupnika oporbe koji su pokrenuli pitanje povjerenja ministru prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine Darka Horvata zbog sporosti u obnovi

Na sjednici Vlade će biti podnesene informacije o aktualnom stanju vezanom za koronavirus te uz potres, a na dnevnom je redu i konačni prijedlog izmjena i dopuna Zakona o poljoprivrednom zemljištu te prijedlog zakona o priznavanju i vrednovanju inozemnih obrazovnih kvalifikacija.

Vlada će se očitovati i na prijedlog 62 zastupnika oporbe koji su pokrenuli pitanje povjerenja ministru prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine Darka Horvata zbog sporosti u obnovi nakon potresa 

PRATITE UŽIVO: Sjednica Vlade 

Premijer Andrej Plenković rekao je kako se bilježi 20 posto zaraza manje nego prošlog tjedna. 

- Trebamo nastaviti dalje sa cijepljenjem. Pozivam sve da se pridržavaju mjera, samo ćemo tako ostvariti rezultate da bude što manje zaraženih - poručio je. 

Komentirao je i sjednicu Odbora za sigurnost, rekao je kako je iznio svoje stavove oko napada na Vladu 2020. godine. 

- Nastavit ćemo naše napore, razgovarati s predstavnicima Hrvatskog narodnog sabora i vidjeti što se još može učiniti kako bi se našlo rješenje - rekao je, komentirajući izborni zakon u BiH.

'Cilj je ljude čije su kuće označene zelenom naljepnicom vratiti u domove do 1. travnja' 

Ministar Tomo Medved izvijestio je o stanju obnove potresom pogođenih područja. 

- Do sada su 1332 kuće obnovljene nekonstrukcijskom obnovom. Naš plan je da sve korisnike mobilnih stambenih jedinica, čije su kuće označene zelenom oznakom, vratimo do 1. travnja u svoje obiteljske domove - poručio je. 

Blagi porast hospitalizacija 

Državni tajnik Ministarstva zdravstva Silvio Bašić istaknuo je kako danas imamo 8815 novih slučajeva detektiranih na PCR-u te 4371 na brzim antigenskim testovima.

Na bolničkom liječenju je 2108 pacijenata, od čega 194 na respiratoru.

- Proteklih tjedan dana imamo stagnaciju, ali ipak blagi porast u odnosu na protekli tjedan u bolnicama - rekao je. Oko 2000 zdravstvenih radnika je u izolaciji, što predstavlja dodatno opterećenje, dodao je. 

Poručio je i kako je HZJZ objavio promjene oko samoizolacije prema kojima ona traje svima sedam dana, a ne samo cijepljenima. 

 Nije vrijeme za opuštanje jer imamo još oko milijun i pol ljudi koji do sada nisu imali kontakt s virusom. Još uvijek imamo većinu necijepljenih koji se liječe u bolnicama, a ne smijemo zaboraviti da od Covida ne umire samo starija populacija, nego i mladi i djeca, nažalost. Svaki četvrti iznad 65 nije cijepljen - poručio je pozvavši sve da se cijepe i pomognu svojem tijelu da pomogne izboriti se protiv virusa.

- Da smo se cijepili kao Italija, imali bi danas upola manje preminulih, a da smo kao Španjolska i 30 posto manje - rekao je.

Odluka o cijepljenju djece, podsjetio je, prepuštena je građanima. 

'Preboljenje se ne priznaje kao booster doza' 

Irena Petrijevčanin, državna tajnica u MUP-u, podsjetila je na nove rokove trajanja EU digitalnih potvrda.

- Potvrda izdana temeljem PCR testa traje i dalje 72 sata, temeljem preboljenja 180 dana, nakon dobivanja booster doze traje dana godinu dana i u nacionalnoj upotrebi i prilikom prelaska granice, a s prvom dozom, ukoliko se dobiva u dvije, je nemoguće prijeći granice od 1. veljače. Preboljenje se ni u jednom slučaju ne priznaje kao booster doza - istaknula je.

Što se tiče pitanja povjerenja ministru Darku Horvatu, Plenković je kratko rekao kako se pripremilo očitovanje, a glasanjem su ga ministri prihvatili. 

Najčitaniji članci