Obavijesti

News

Komentari 135

Plenković: 'I više smo nego spremni za nabavu Sputnika'

Plenković: 'I više smo nego spremni za nabavu Sputnika'

Što se tiče korone, Plenković je naveo je da je epidemiološka situacija i dalje zadovoljavajuća, unatoč rastu zadnjih dana. Od Hrvatske su Europi bolje samo tri države

VIDEO

Govoreći o epidemiološkoj situaciji u Hrvatskoj, premijer Andrej Plenković na početku sjednice Vlade istaknuo je kako je ona i dalje relativno dobra. 

- Po tjednoj incidenciji na 4. smo najboljem mjestu u EU, a među mediteranskim zemljama imamo najmanju tjednu incidenciju, a drugu najmanju među zemljama srednje Europe. Premda bilježimo određeni rast posljednjih dana, 26 posto prošli tjedan i 20 posto ovaj tjedan, što znači da taj rast usporava, bili smo u prilici da se ponovno omogući rad ugostiteljskim objektima na terasama od 6 do 22 sata i treninzi u zatvorenim prostorima, što je važan iskorak ka što normalnijem načinu života svih nas - rekao je Plenković pozvavši sve da u ovom popuštanju mjera i dalje nastave s oprezom i odgovornim ponašanjem, posebno obzirom na žarišta, dodao je, u pojedinim županijama. 

Osvrnuo se i na sjednicu Europskog vijeća prošlog tjedna na kojoj se ponovno razgovaralo o nezadovoljstvu država članica zbog usporene dinamike cjepiva. 

- Mi smo naručili 6,8 milijuna doza, više nego dovoljno za sve naše sugrađane starije od 18 godina i očekujemo da će se ta dinamika u drugom kvartalu ubrzati - rekao je premijer dodavši kako se tijekom ožujka očekuje i registracija Johnson&Johnson cjepiva od strane Europske agencije za lijekove (EMA), a kojeg je Hrvatska naručila 900.000 doza. 

Osvrnuo se i na nabavku ruskog Sputnika. 

- Vlada je od ruske strane, kao što smo i najavili, zatražila dodatnu dokumentaciju. A očito je da je od strane EMA-a započeta i formalna procedura za odobrenje u EU. Naša pozicija je bila vrlo jasna, kada ga EMA odobri, mi smo više nego pripravni da ga nabavimo i stavimo u funkciju za zaštitu naših građana - rekao je Plenković.

Karantena vraćena na 14 dana

Ministar zdravstva, Vili Beroš, izvijestio je kako smo danas zabilježili 667 novih slučajeva zaraze. Govoreći o cijepljenju i isporuci cjepiva, istaknuo je kako smo do danas primili 328.680 doza, od čega je utrošeno 242.666. Cijepljeno je 121.330 ljudi, od čega 60.668 njih s dvije doze.

- HZJZ je objavio dopunu uputa za cijepljenje i obradu bliskih kontakata. Radi postizanja što većeg obuhvata cijepljenjem, uzimajući u obzir fleksibilnost koju dozvoljava registracija cjepiva u EU, pri budućim cijepljenjima potrebno je planirati razmak između prve i doze cjepiva različitih proizvođača - rekao je naglasivši kako je karantena produžena na 14 dana za osobe za koje se sumnja ili ustanovi da su pod rizikom oboljenja od novih varijanti virusa. 

'Nužno cijepiti i roditelje djece iz vulnerabilne skupine'

Što se tiče cijepljenja, najavio je dodatak u planu cijepljena koji je HZJZ poslao županijskim zavodima. 

- Ukoliko je riječ o djeci iz grupe izrazito vulnerabilne skupine u dobi  do 16 godina te drugim osobama koje ne mogu biti cijepljene, nužno je cijepiti i roditelje, odnosno staratelje te pojedine članove obitelji koji aktivno sudjeluju u skrbi za osobu koja uslijed težeg narušenog zdravstvenog stanja treba posebnu skrb - rekao je Beroš.

Sve više novih sojeva

Govoreći o novim sojevima u Hrvatskoj, istaknuo je kako je Hrvatska u ECDC poslala preko 1000 uzoraka na sekvenciranje, a dobila rezultate za 350 njih. Potvrđeno je, rekao je Beroš, da su 99 uzorka pozitivna na britanski soj, dva na južnoafrički i četiri na njujorški soj korona virusa.

- UK varijanta prisutna u Vukovarsko-srijemskoj, Sisačko-moslavačkoj te Splitsko-dalmatinskoj županiji s ponešto pozitivnih uzoraka u Gradu Zagrebu - rekao je.

I on je pozvao na poštivanje epidemioloških mjera. 

- Protekla dva tjedna bilježimo porast zaraženih, broj aktivnih slučajeva za tjedan dana je narastao za 24 posto. Broj hospitaliziranih na tjednoj razini i dalje ima trend blagog pada, međutim znamo da on prati trend novozaraženih s određenim vremenskim odmakom. I dalje je glavni alat u sprječavanju zaraze u rukama svakog pojedinca. Uz cijepljenje, osobna odgovornost u pridržavanju mjera u svim životnim situacijama nezamjenjiva je komponenta ove borbe. Apeliram na sve na beziznimno pridržavanje postojećih mjera - naglasio je ministar zdravstva i to dan nakon sprovoda zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića, na kojem je bilo nekoliko tisuća ljudi bez ikakvog razmaka, a uoči kojeg je naglasio, opravdavajući činjenicu dolaska velikog broja ljudi, da "virus nije šampion u skoku u dalj."

Ministar unutarnjih poslova i načelnik Nacionalnog stožera, Davor Božinović, izvijestio je kako se produžuje odluka o ograničavanju prelaska preko granice. 

- Putnici koji dolaze iz država koje su na popisu posebne liste HZJZ-a, moraju predočiti negativan PCR test, ne stariji od 48 sati i određuje im se mjera samoizolacije u trajanju 14 dana, koja se može i skratiti ako o svom trošku sedmi dan obave PCR testiranje te nalaz bude negativan - istaknuo je. 

Aktivnosti nakon potresa

Govoreći o aktivnostima nakon potresa, premijer je naglasio kako je intenziviran rad na procjeni šteta objekata. 

- Očekujemo da se taj proces ubrzo okonča pa da Vlada podnese zahtjev za sredstva iz EU fonda solidarnosti - rekao je.

Potpredsjednik Vlade i načelnik Stožera za uklanjanje posljedica potresa, Tomo Medved, naglasio je kako i dalje rade na osiguranju privremenog smještaja za sve one koji ne mogu u svoje domove. 

- Do sada smo postavili 1594 kontejnera i mobilnih kućica, a jučer je postavljeno i kontejnersko naselje u Glini. U postavljenom kontejnerskom naselju u Petrinji privodi se kraju namještanje. Ažuriran je popis potresom oštećenih građevina, izrađuju se i elaborati uklanjanja objekata - rekao je dodavši kako je do sad podneseno 2879 zahtjeva za obnovom. 

- Evidentirano je 2883 osoba s potresom pogođenog područja koje su privremeno prijavile boravište na drugim područjima RH - istaknuo je Medved.

Do sada je, dodao je, pregledano 35.872 objekata, od čega je 4227 dobilo crvenu, a 7743 žutu naljepnicu. 

- U narednih 10 dana još je preostalo pregledati oko 2000 objekata - rekao je. 

Aplikacija eObnova

Ministar Darko Horvat predstavio je aplikaciju za prijavu zahtjeva za naknadu štete od potresa, odnosno sustav eObnova Ministarstva graditeljstva, prostornog uređenja i državne imovine u suradnji s APIS-om, koji omogućuje elektroničku prijavu za obnovu ili novčanu pomoć nakon potresa za fizičke i pravne osobe i koji je već funkcionalan.

Sustavu se pristupa putem e-Građanina. Preko web platforme moći će se ispuniti elektronički obrazac bez potrebe odlaska u državne ustanove, kao i prilaganje potrebne dokumentacije, poput vlasničkog lista, a građani biraju koji obrazac će ispuniti, ovisno što traže, je li to konstrukcijska obnova, uklanjanje građevine ili zahtjev za novčanu pomoć.

Iako je bilo manjih poteškoća prilikom prezentacije pokretanja sustava, Plenković ju je pohvalio kao jednostavnu za korištenje.

Plaćanje najma na potresom pogođenom području

Vlada je na sjednici usvojila odluku kojom se građani na potresom pogođenom području privremeno oslobađaju obveze plaćanja najma, zakupa i naknada stanova, ali i poslovnih prostora koji su u državnom vlasništvu, a označeni su markicom N1 i N2 zbog posljedica potresa.

Odluka se odnosi na područje Sisačko-moslavačke, Karlovačke županije, Zagrebačke, Krapinsko-zagorske županije i Grada Zagreba. Za one prostore i stanove kojima upravlja Ministarstvo državne imovine, oslobađanje se odnosi na razdoblje od siječnja 2021. godine do ponovne mogućnosti korištenja poslovnih prostora i stanova oštećenih u potresu pod uvjetom da je Ministarstvo prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine nakon provedenog očevida i putem procjene oštećenja građevina nakon potresa u bazi podataka Hrvatskog centra za potresno inženjerstvo utvrdilo stupanj oštećenja za koji je predviđen otpis potraživanja i da od dana potresa zakupnik, najmoprimac odnosno korisnik ne koristi poslovni prostor ili stan.

- Procijenjeni iznos oslobođenja u odnosu na podatke obrađene do dana donošenje Odluke za Ministarstvo prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine mjesečno iznosi 12.800 kuna, a za društvo Državne nekretnine d.o.o. mjesečno iznosi 105.000 kuna, od čega se iznos od 84.000 kuna odnosi na 25 poslovnih prostora na području obuhvaćenom Odlukom, a 21.000,00 kuna se odnosi na 64 stana na području obuhvaćenom Odlukom za koje je utvrđeno da su označeni kao N1 i N2 - stoji u odluci.

Za one stanove kojima upravlja Središnji državni ured za obnovu i stambeno zbrinjavanje, oslobađanje od obveze plaćanja najamnine odnosi se na sve one najmoprimce u Sisačko-moslavačkoj županiji i to u razdoblju od 1. siječnja do 30. lipnja 2021. Na području Općine Topusko i gradova Novske i Kutine, pak, obveze obveze plaćanja najamnine se oslobađaju najmoprimci samo onih stambenih jedinica koje su temeljem procjene ovlaštenih statičara označene kao N1, N2 ili PN1, PN2.

- A u narednom razdoblju od 1. srpnja 2021. do osiguranja odgovarajućeg stambenog zbrinjavanja, najmoprimce onih stambenih jedinica koje su na temelju procjene ovlaštenih statičara označene kao N1, N2 ili PN1, PN2 - stoji u odluci. 

SJEDNICA VLADE

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 135
VIDEO

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi
FELJTON: ČERNOBILSKE TAJNE

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi

PRVI DIO Zagrebački Radio 101 prvi je u Jugoslaviji objavio informaciju o nuklearnoj katastrofi u Černobilu. Znanstvenica Alica Bauman danima je na televiziji obavještavala javnost o posljedicama

'Ovo je most smrti, svi koji su stajali tu jako brzo su umrli...'
FELJTON: ČERNOBIL, 2. DIO

'Ovo je most smrti, svi koji su stajali tu jako brzo su umrli...'

Hrvatski znanstvenik Zdenko Franić posjetio je Černobil i stajao na mjestu s kojeg su stanovnici Pripjata promatrali plamen nakon eksplozije u nuklearnoj elektrani. Svi ti ljudi s mosta završili su u agoniji...
Plenković opleo: 'Milanović i korumpirani SDP vabe DP'
NAKON SJEDNICE VLADE

Plenković opleo: 'Milanović i korumpirani SDP vabe DP'

Šef HDZ-a i tehnički premijer Andrej Plenković drži presicu nakon sjednice vlade. Istaknuo je da je HDZ-ova borba protiv korupcije snažna.