Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
147 komentara

Plenković: Očekujemo da Srbija oštro osudi ponašanje Šešelja

Vlada će nastaviti graditi odnose sa susjedima, a na ovakve poteze ćemo reagirati odlučno i primjereno u zaštiti digniteta simbola države i dostojanstva RH u cjelini, istaknuo je premijer

Foto: Marko Prpic/PIXSELL
147 komentara

Na početku sjednice Vlade premijer Andrej Plenković najoštrije je osudio jučerašnji incident "koji je napravio ratni osuđenik Vojislav Šešelj."

- U potpunosti i osobno i kao Vlada podržavamo odluku predsjednika Sabora i izaslanstva da prekinu posjet i vrate se u Hrvatsku. Očekujemo od Srbije da oštro i nedvosmisleno osudi ovaj akt zastupnika u Skupštini koji je još jednom ponovio svoju oštru i bezobzirnu retoriku i ponašanje prema RH o kojem smo imali prilike svjedočiti nekoliko godina, a nažalost i u vrijeme agresije Miloševićevog režima na RH - poručio je Plenković dodavši kako je i zadnja presuda Međunarodnog suda potvrdila Šešeljevo huškačko ponašanje koje je pridonijelo najgorim ratnim zločinima u Domovinskom ratu u Hrvatskoj.

SRAMOTA U BEOGRADU Šešelj gazio hrvatsku zastavu: Jandroković prekinuo posjet

- U tom smislu očekujemo da nastavak dijaloga i odnosa sa Republikom Srbijom bude u kontekstu njihove osude ovog ponašanja. Hrvatska je jučer putem HGK-a otvorila ured u Beogradu, to je bio jasan signal da želimo nastaviti na unaprjeđenju odnosa, razviti trgovinsku i gospodarsku suradnju, raditi na dobrosusjedstvu, europskom putu - istaknuo je premijer.

Foto: Marko Prpic/PIXSELL

Ministarstvo vanjskih i europskih poslova, dodao je, jučer je uputilo i notu veleposlanstvu Srbije u Zagrebu s jasnom osudom ovog čina.

ŠEŠELJ IZVEO ŠOU Pljušte reakcije na incident: 'Srbija je to trebala spriječiti!'

- Vlada RH će nastaviti graditi odnose sa susjedima, a na ovakve poteze ćemo reagirati odlučno i primjereno u zaštiti i digniteta državnih simbola i dostojanstva Hrvatske u cjelini - poručio je. 

Osvrnuo se i na imenovanje novog glavnog državnog odvjetnika o kojem će se danas raspravljati u Saboru, a koji nasljeđuje Dinka Cvitana. Prijedlog Vlade je, podsjetimo, Dražen Jelenić, a Sabor bi ga sutra trebao izglasati.

CVITANOV NASLJEDNIK Jelenić pred Odborom: 'Dijete sam Državnog odvjetništva'

- Riječ je o iskusnom aktualnom prvom zamjeniku glavnog državnog odvjetnika, predsjedniku DOV-a, pravniku i državnom odvjetniku koji ima svo potrebno iskustvo, koji je prošao različite instance u sustavu DORH-a. Smatramo daje riječ o kvalitetnom kandidatu, čovjeku koji ima i profesionalni i ljudski integritet i koji će posao glavnog državnog odvjetnika nakon što, uvjeren sam, dobije potporu Sabora, obavljati savjesno, u skladu sa zakonom, nepristrano i na taj način jačati povjerenje u pravosudne institucije, baviti se i progonom kaznenih djela i zaštitom državnih interesa, boriti se protiv korupcije... - naglasio je dodavši da na ovaj način očekuje da DORH i dalje bude snažna i neovisna institucija. 

Zahvalio je i Cvitanu na njegovom radu i suradnji. 

"Smirite tenzije" 

Osvrnuo se i na potvrđivanje Istanbulske konvencije te je istaknuo kako nije dobro za rad Vijeća Europe da jedna Konvencija, koja je plemenita i dobra, bude opterećena nekim drugim temama i raspravama pošto je postala meta jednog paneuropskog pokreta koji joj se protivi, a u Hrvatskoj su to neki pokušali iskoristiti kako bi promovirali svoju agendu i ciljeve.

TRESLA SE BRDA... Uvjerljivo usvojili Istanbulsku; oporba nije uspjela srušiti Dalić

- Pozivam sve aktere i dionike da smire tenzije. Nakon uvjerljive većine u Saboru uz interpretativnu izjavu, Vlada jamči da neće doći do nikakvih problema koji bi se kosili s bilo čijim vrijednosnim sustavom - istaknuo je dodavši kako se ništa neobično nije dogodilo ni u nekoj drugoj članici koja je već ratifcirala pa tako neće ni u Hrvatskoj. 

Država će zaposliti 3000 pripravnika ove godine 

Vlada je, nadalje, donijela i Nacionalni program razvoja širokopojasne agregacijske infrastrukture u područjima u kojima ne postoji dostatan komercijalni interes za ulaganja, zaključak o pružanju pomoći Hrvatskom nacionalnom vijeću Republike Srbije u osiguravanju trajnog i odgovarajućeg sjedišta Novinsko-izdavačke ustanove "Hrvatska riječ" iz Subotice, kao i Akcijski plan provedbe Strategije cjeloživotnog profesionalnog usmjeravanja i razvoja karijere u Republici Hrvatskoj za 2018. godinu. 

POGLEDAJTE VIDEO: 

Banski dvori procjenjuju da će, temeljem dopune odluke o zabrani zapošljavanja u javnim službama, deset posto od ukupnog broja osoba uključenih u pripravništvo, odnosno njih 3.043 biti primljeno u javne službe.

Ministar rada i mirovinskog sustava Marko Pavić istaknuo je da je cilj mjere ne graditi administraciju nego zapošljavati pripravnike koji im trebaju iz sektora zdravstva, socijalne skrbi i obrazovanja.

Vlada je prihvatila i odluku o zabrani novog zapošljavanja službenika i namještenika u javnim službama, a koja se ne odnosi na zapošljavanje pripravnika u reguliranim djelatnostima iz sektora zdravstva, obrazovanja, socijalne skrbi i kulture. 

Za 139 automobila MORH-a skoro 12 milijuna kuna 

Vlada je na sjednici dala suglasnost Središnjem državnom uredu za središnju javnu nabavu za preuzimanje obveza na teret sredstava državnog proračuna za razdoblje od 2019. do 2022. godine, za sklapanje okvirnog sporazuma za najam vozila putem operativnog leasinga s ostatkom vrijednosti za potrebe Ministarstva obrane i Oružanih snaga Republike Hrvatske u iznosu od 11.937.851 kuna za najam 139 automobila.

Za Istanbulsku milijun i 490 tisuća kuna godišnje 

Vlada je odgovorila predsjedniku Živog zida Ivanu Viliboru Sinčiću kojeg je zanimalo koliki će biti troškovi za provedbu Istanbulske konvencije, na koji način će sredstva biti raspoređena, koliko će otići na mjere suzbijanja nasilja koje propisuje Konvencija, koliko će sredstava dobiti civilne udruge...

- U državnom proračunu osigurana su financijska sredstva na pozicijama državnih tijela, za 2018. godinu u iznosu od 71.082.327 kuna, dok su za 2019. u iznosu od 70.566.264 kuna. Navedeni iznosi čine zbroj financijskih sredstava već osiguranih za provedbu mjera Nacionalne strategije zaštite od nasilja u obitelji za 2018. godinu u iznosu od 69.592.327 kuna i 2019. godinu u iznosu od 69.076.264 kuna te dodatnih sredstava osiguranih za provedbu Konvencije u iznosu od milijun i 490 tisuća kuna za 2018. godinu, kao i milijun i 490 tisuća za 2019. godinu - stoji u odgovoru Vlade.

Ministarstvo za demografiju, ističe Vlada nadalje, za provedbu mjera Nacionalne strategije, putem koje će se ostvariti i provedba Konvencije, na godišnjoj razini osiguralo je sedam milijuna i 340 tisuća kuna. 

- Sredstva su namijenjena provođenju projekata i programa organizacija civilnoga društva s ciljem prevencije i suzbijanja nasilja te pružanja pomoći žrtvama koje Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku dodjeljuje putem natječaja i u tu svrhu je na godišnjoj razini osigurano 500 tisuća kuna, za rad skloništa osigurano je šest milijuna i 800 tisuća kuna, a za edukacije i tisak materijala 40 tisuća kuna - odgovorili su iz Vlade.

Obzirom da se državni proračun donosi se za svaku godinu, s projekcijama za dvije naredne godine, dodali su, nije moguće dati projekciju sredstava za provođenje Konvencije za sljedećih 10 godina.

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message