News

Komentari 28

Stavili točku na i: DIV je sada i službeno vlasnik Brodosplita

Stavili točku na i: DIV je sada i službeno vlasnik Brodosplita

Kupoprodajni ugovor je u ime Vlade i ostalih vlasnika dionica potpisao ministar Vrdoljak, a u ime DIV Brodogradnje predsjednik Uprave Tomislav Debeljak

Ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak, predsjednik Uprave DIV Brodogradnje Tomislav Debeljak i član Uprave DIV-a Darko Pappo potpisali su u četvrtak ugovor o prodaji Brodosplita DIV Brodogradnji. 

Ministar je rekao kako se potpisivanjem stavlja točka na procesu restrukturiranja u brodogradnji koji počeo 2009. godine.

- Ovim se omogućava nastavak brodograđevne industrije u tom brodogradilištu pod upravljanjem privatnog vlasnika, a s druge strane ispunjavamo zadaću prije ulaska u EU - rekao je ministar i dodao kako će završiti u potpunosti kada završe procese u 3. maju i Brodotrogiru.  

Ukupni troškovi restrukturiranja bit će veći od 13 milijardi kuna, a zadnja uplata vlastitog doprinosa DIV-a do preostalih 40 posto vlastitog doprinosa od 414 milijuna kuna mora biti uplaćena do 28. veljače 2018. godine. Kraj restrukturiranja je 2022. godina.

- Prošle su tri godine. Ovo je dokaz da se ne smije odustajati i da se uvijek treba boriti. Ovo je nama početak i sada kreće borba. Sigurni smo u to na koji način riješiti problem i sigurni smo i da će radnici i država biti od pomoći. Uz ugovor i obveze, to je jedna moralna obveza da damo sve od sebe da spasimo Brodosplit. Sigurni smo u uspjeh i da će on doći prije nego se restrukturira - rekao je Debeljak. 

Na pitanje postoji li lista narudžbi, Debeljak je rekao kako je 40 brodova u ponudama te kako imaju kupca za veći broj brodova za kupnju kojih se potpisivanje planira 11. ožujka. Pozvao je ministra da prisustvuje, a o detaljima nije htio. 

Što se koncesijskih naknada tiče ministar je rekao kako će napraviti sve što je moguće da se digne konkurentnost i da se to ne svodi samo na koncesijsku naknadu.  

Nakon potpisivanja ugovor je komentirao i Ozren Matijašević koji je rekao da inzistira na potpisivanju socijalnog sporazuma. 

- Nećemo dopustiti otkaze višku radnika dok se ne potpiše socijalni sporazum - rekao je te dodao kako novima vlasnicima od srca žele da uspije i da Brodosplit ima ružičastiju budućnost.  

Najčitaniji članci