Obavijesti

News

Komentari 72

Vlada RH je ipak odustala od jačeg oporezivanja honoraraca

Vlada RH je  ipak odustala od jačeg oporezivanja honoraraca
1

Mijenja se dio članaka, čime se brišu odredbe o obveznom podnošenju godišnje porezne prijave za porezne obveznike koji su ostvarili drugi dohodak, izvijestili su

VIDEO

Vlada je u ponedjeljak održala telefonsku sjednicu s koje su uputili amandmane na Konačni prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o porezu na dohodak.

- Amandmanima Vlade Republike Hrvatske mijenjaju se članci 4., 5., 10. i 12, toga prijedloga, čime se brišu odredbe o obveznom podnošenju godišnje porezne prijave  za porezne obveznike koji su tijekom poreznog razdoblja ostvarili drugi dohodak - izvijestili su iz Vlade. 

Iz Vlade su poručili kako strateškim mjerama potiču razvoj gospodarstva, ali i vode brigu o najosjetljivijim skupinama stanovništva. 

Priopćenje Vlade donosimo u cijelosti:

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Vlada Republike Hrvatske održala je 2. prosinca 2013. telefonsku sjednicu s koje je uputila amandmane na Konačni prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o porezu na dohodak.

Amandmanima Vlade Republike Hrvatske mijenjaju se članci 4., 5., 10. i 12, toga prijedloga, čime se brišu odredbe o obveznom podnošenju godišnje porezne prijave  za porezne obveznike koji su tijekom poreznog razdoblja ostvarili drugi dohodak. 

Strateškim mjerama Vlada potiče razvoj gospodarstva, ali i vodi brigu o najosjetljivijim skupinama stanovništva. Pritom je neophodno uvažavati ustavno načelo o ravnomjernosti poreznog opterećenja, kao i načela jednakosti i pravednosti, na način da osobe s većom gospodarskom snagom snose i veće porezno opterećenje . Stoga će se odredba o obveznom podnošenju godišnje prijave za ostvareni drugi dohodak  još podrobnije razmotriti, provest će se daljnje opsežne analize, osobito analize temeljene na statističkih podacima dobivenim iz Obrasca JOPPD koji se počinje primjenjivati  od 1. siječnja 2014. jer će on obuhvatiti veliki opseg oporezivih i neoporezivih primitaka te omogućiti kvalitetniju sliku porezne snage poreznog obveznika. Posebna će se analiza usmjeriti i na postojeće razine porezne osnovice te na sustav obveznih doprinosa u dijelu drugog dohotka, uvažavajući pri tome, kao i do sada, mišljenja i prijedloge drugih resornih ministarstava, kao i svih zainteresiranih strana, ekonomskih stručnjaka, udruženja i socijalnih partnera.

Amandmani su objavljeni na web-stranici Vlade Republike Hrvatske.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 72
VIDEO

HDZ pao na 60 mandata, SDP na 42, DP na 14 mandata, Most na 11, Možemo ima 10 mandata
UŽIVO: REZULTATI IZBORA

HDZ pao na 60 mandata, SDP na 42, DP na 14 mandata, Most na 11, Možemo ima 10 mandata

Nakon objave prvih rezultata u HDZ-u je zavladalo oduševljenje, a u SDP-u razočaranje. Cijelo vrijeme traje prebrojavanje, ali SDP se ne miče sa 42 mandata

UŽIVO Gužve na biralištima! Mnogi se žale da ih nema na listi. DIP se oglasio o izlaznosti
IZ MINUTE U MINUTU

UŽIVO Gužve na biralištima! Mnogi se žale da ih nema na listi. DIP se oglasio o izlaznosti

Hrvatska bira 11. saziv Sabora odnosno 151 zastupnika. Građani svoje pravo mogu iskoristiti do 19 sati, kada se birališta zatvaraju
FOTO Izbori 2024. ruše rekorde: Pogledajte gdje je najveća, a gdje najmanja izlaznost birača
NAJVEĆA IZLAZNOST U 24 GODINE

FOTO Izbori 2024. ruše rekorde: Pogledajte gdje je najveća, a gdje najmanja izlaznost birača

U usporedbi s proteklim godinama, ova izlaznost je za šest postotnih poena viša nego 2020. godine, 5,3 posto više nego 2016. godine, a premašila je čak i rekordnu 2015. godinu kada je do 11.30 sati glasalo 21,55 posto