Obavijesti

News

Komentari 2

'Vlada nam u pregovorima nije ponudila baš ništa konkretno!'

'Vlada nam u pregovorima nije ponudila baš ništa konkretno!'
1

Vlada zdravstvenim sindikatima na današnjim pregovorima nije ponudila ništa konkretno, izjavila je nakon izlaska iz Ministarstva zdravstva čelnica Sindikata medicinskih sestara i tehničara Anica Prašnjak

- Određenih ponuda je bilo, ali ništa konkretno, rekla je Prašnjak i dodala da će o tome detaljno razgovarati u srijedu "u odnosu na parafirano i na nove ponude.

Dodala je kako će razgovarati i o spornom članku 49 Kolektivnog ugovora, koji regulira prekovremeni rad. Poslodavcu je taj članak problematičan jer je riječ o velikim financijskim sredstvima te zbog podnesenih tužbi pa se s tim u vezi traže određena objašnjenja.

Naime, oko 4000 zdravstvenih radnika, ponajprije liječnika pokrenulo je sudske tužbe tražeći da im se isplati razlika plaće zbog pogrešno obračunatih prekovremenih sati, jer im nisu obračunavani dodatci na uvjete rada i odgovornost. Tražbine po tim tužbama dosežu dvije milijarde kuna, a dosadašnje presude uglavnom su bile u korist liječnika.

Sindikati ističu kako je njihovo stajalište da se na sve prekovremene sate trebaju obračunavati dodatci na uvjete rada i odgovornost. 

Stjepan Topolnjak iz Sindikata zdravstva izvijestio je da je ministar zdravstva Milan Kujundžić rekao kako će konkretniji financijski prijedlog sindikati dobiti u sijedu, nakon čega će ga ministar predstaviti na užem kabinetu Vlade.

"Naravno da na manje od parafiranog ne pristajemo i ne želimo razgovarati o iznosima koji bi bili manji od onoga što je bilo dogovoreno", rekao je Topolnjak.

To znači da sindikati ne pristaju na povećanje dodataka na uvjete rada i odgovornost manje od sedam posto.

(mz)

Pokretanje videa ...

00:28