Obavijesti

News

Komentari 1

Vlada: Nastavljamo poduzimati aktivnosti za dugoročnu održivost tvrtke Đure Đaković

Vlada: Nastavljamo poduzimati aktivnosti za dugoročnu održivost tvrtke Đure Đaković

Đuro Đaković grupa ima 733 zaposlenika i raznolik industrijski asortiman koji uključuje proizvode za obranu, prijevoz, industriju i energetiku

VIDEO

Vlada će i dalje činiti sve da pomogne opstanku Đure Đakovića, sada se ulazi u razdoblje stvaranja preduvjeta za dugoročnu održivost tvrtke, uz potporu strateškog partnera iz Češke, istaknuli su u ponedjeljak iz Vlade u priopćenju o sastanku premijera Andreja Plenkovića sa čelništvom slavonskobrodske kompanije.

"Tijekom sastanka obje su strane pozdravile donošenje odluke Europske komisije krajem prosinca 2021. godine, kojom je odobren Program restrukturiranja Đure Đakovića. Vlada je u proteklom razdoblju bila u intenzivnoj komunikaciji s predstavnicima Komisije te je ova odluka jasan znak da je plan za Đuro Đaković Grupu održiv", navodi se u priopćenju o radnom sastanku premijera Plenkovića sa članom Uprave Đuro Đaković Grupe Pavelom Maroušekom te predsjednikom i članom Uprave tvrtke Đuro Đaković Specijalna vozila Danijelom Marićem i Goranom Matanićem.

EK odobrila državnu potporu Đuri Đakoviću od 57,4 mil. eura
EK odobrila državnu potporu Đuri Đakoviću od 57,4 mil. eura

Iz Vlade prenose i izjavu premijera Plenkovića da će Vlada, kao i dosad, činiti sve da pomogne opstanku Đure Đakovića te podupirati aktivnosti za restrukturiranje kompanije.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

"Nakon faze kada su, uz pomoć Vlade, osigurana sredstva za plaće radnicima i nastavak proizvodnje, sada ulazimo u razdoblje stvaranja preduvjeta za dugoročnu održivost Đure Đakovića, uz potporu strateškog partnera iz Češke", poručio je Plenković.

Predstavnici Đure Đakovića, kako se nadalje navodi u priopćenju, prezentirali su svoje daljnje planove i proizvodne aktivnosti u idućem razdoblju.

Premijer Plenković je najavio da će Vlada u kratkom roku dati konačno odobrenje Programa te usvojiti druge prateće dokumente, čime će se stvoriti preduvjeti za učinkovitu provedbu procesa restrukturiranja.

Đuro Đaković Specijalna vozila ugovorila isporuku vagona vrijednih 68,9 milijuna kuna
Đuro Đaković Specijalna vozila ugovorila isporuku vagona vrijednih 68,9 milijuna kuna

Na sastanku su uz predsjednika Vlade sudjelovali potpredsjednik Vlade i ministar financija Zdravko Marić, ministar gospodarstva i održivog razvoja Tomislav Ćorić, ministar obrane Mario Banožić te načelnik Sektora za naoružanje i opremu brigadir u MORH-u Davor Tretinjak, zaključuje se u priopćenju.

EK krajem prošle godine odobrila potporu Đuri Đakoviću

Inače, Europska komisija je 22. prosinca prošle godine Hrvatskoj odobrila da grupaciji Đuro Đaković dodijeli potporu za restrukturiranje u ukupnom iznosu od 57,4 milijuna eura (430,6 milijuna kuna).

Tom mjerom grupaciji će se omogućiti da financira plan restrukturiranja i da uz potporu privatnog ulagača, konzorcija čeških društava DD Acquisition, ponovno uspostavi dugoročnu održivost, naveli su tada iz Komisije.

Komisija je početkom svibnja 2020. godine odobrila potporu za sanaciju grupacije Đuro Đaković u obliku državnog jamstva Republike Hrvatske za zajam grupaciji u iznosu od 40,31 milijuna eura (300 milijuna kuna). To je državno jamstvo slavonskobrodskoj grupaciji omogućilo da zadovolji hitne potrebe za likvidnošću i nastavi poslovati, pri čemu je narušavanje tržišnog natjecanja ograničeno do odobrenja plana restrukturiranja.

Hrvatska se tada obvezala dostaviti plan restrukturiranja za grupaciju Đuro Đaković u roku od šest mjeseci nakon prve isplate zajamčenih sredstava.

Hrvatska je dostavila plan restrukturiranja Đure Đakovića i obavijestila Komisiju o svojim planovima da grupaciji dodijeli potporu za restrukturiranje.

Za spas radnih mjesta u Đuri Đakoviću čeka se dozvola EK
Za spas radnih mjesta u Đuri Đakoviću čeka se dozvola EK

"Planirana potpora za restrukturiranje pružit će se u obliku zamjene duga za vlasnički udio i jamstva za potencijalna buduća komercijalna potraživanja u ukupnom iznosu od 57,4 milijuna eura. Planom restrukturiranja predviđeno je i da privatni ulagač, tj. konzorcij čeških društava koja posluju u istom sektoru, DD Acquisition, sudjeluje u povećanju temeljnog kapitala novčanim doprinosima i doprinosima u naravi u iznosu od otprilike 64 milijuna eura. Nakon povećanja kapitala novi ulagač postat će većinski dioničar grupacije Đuro Đaković, koji će novčanim sredstvima i sinergijama te svojim iskustvom i poznavanjem tržišta poduprijeti različite aspekte restrukturiranja", navela je Komisija u priopćenju o odobrenju potpore.

Komisija je također utvrdila da je potpora primjerena, jer se njome podupire sveobuhvatan plan restrukturiranja koji traje do kraja 2023., i razmjerna, jer vlastiti doprinos iznosi više od 50 posto troškova restrukturiranja, a grupacija i ulagač osigurali su ga po tržišnim uvjetima.

Također su, kako bi se ograničilo moguće narušavanje tržišnog natjecanja na tržištu teretnih vagona na kojem grupacija posluje, uvedene kompenzacijske mjere tako što je likvidirano društvo kći Đuro Đaković Industrijska rješenja, čime se grupacija povukla s tržišta projektnog inženjeringa i prekinuta je proizvodnja triju vrsta vagona.

Inače, Trgovački sud u Osijeku, Stalna služba u Slavonskom Brodu je 20. prosinca 2021. otvorio stečaj nad tvrtkom Đuro Đaković Industrijska rješenja, a ispitno i izvještajno ročište najavljeni su za 29. ožujka ove godine.

 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 1
VIDEO

Roditelji djevojčice su ponovno u policijskoj postaji! Na mjesto potrage stigao i bager, kopaju
ZBOG NOVIH SAZNANJA?

Roditelji djevojčice su ponovno u policijskoj postaji! Na mjesto potrage stigao i bager, kopaju

Nekoliko pripadnika policije iskopava prostor ispred štaglja gdje je djevojčica Danka Ilić nestala prije dva dana. Pretražuje se teren kako bi se pronašao bilo kakav trag

Snimke s mjesta događaja: Policija kopa teren kod štaglja gdje je nestala malena Danka
VIDEO: CURICA NESTALA U SRBIJI

Snimke s mjesta događaja: Policija kopa teren kod štaglja gdje je nestala malena Danka

BANJSKO POLJE, SRBIJA - Nekoliko pripadnika policije iskopava prostor ispred štaglja gdje je djevojčica Danka Ilić nestala prije dva dana. Pretražuje se teren kako bi se pronašao bilo kakav trag. Roditelji djevojčice ponovno su pozvani u policijsku postaju, ali za sada još nema informacija je li to povezano s kopanjem zemljišta oko kuće gdje je malena Danka nestala.
Četvrti je dan potrage za malom Dankom (2) u Srbiji! Na mjesto događaja stigle specijalne ekipe
NOVA SAZNANJA?

Četvrti je dan potrage za malom Dankom (2) u Srbiji! Na mjesto događaja stigle specijalne ekipe

Danka Ilić (2) nestala je u utorak oko 13 sati u prigradskom naselju Banjsko polje kod srpskog grada Bora