News

Komentari 0

'Vlada ni nakon dvije presude ESLJP-a, tisuća svjedočanstva, snimki ne priznaje problem'

'Vlada ni nakon dvije presude ESLJP-a, tisuća svjedočanstva, snimki ne priznaje problem'

Trojica migranata poginula su 2015. godine nakon izbijanja požara dok su bili u pritvoru policijske postaje na granici sa Srbijom, a preživjeli Abdeljalil Daraibou zadobio je teške ozlijede

Centar za mirovne studije (CMS) u utorak je upozorio kako je Europski sud za ljudska prava (ESLJP) u slučaju Daraibou protiv Hrvatske potvrdio da je Hrvatska prekršila prava na život migranata koji su 2015. stradali u pritvoru u Bajakovu te da za to Vlada mora preuzeti odgovornost.

Trojica mladića poginula su nakon izbijanja požara dok su bili u pritvoru policijske postaje na granici sa Srbijom, a preživjeli Abdeljalil Daraibou zadobio je teške ozlijede.

Europski sud za ljudska prava donio je presudu 17. siječnja te je potvrdio i proceduralnu povredu prava na život, ističu u CMS-u.

- Presudom je potvrđeno ono na što CMS godinama upozorava - istrage kaznenih djela počinjenih prema izbjeglicama i drugim migrantima su neučinkovite, što još jednom pokazuje sustavnost kršenja ljudskih prava izbjeglica i drugih migranata - poručili su iz CMS-a.

Dodali su i kako premijer Andrej Plenković i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović već dva tjedna nisu oglasili ni očitovali na ovu presudu protiv Hrvatske

- Vlada još uvijek, ni nakon dvije presude Europskog suda za ljudska prava, tisuća svjedočanstva, dokumentacije, izvještaja, snimki i fotografija ne priznaje da postoji sustavan problem, kada je to već jasno i vrapcima na grani - istaknula je Antonia Pindulić, pravnica Centra za mirovne studije.

To je priznanje , dodala je, prvi korak k preuzimanju odgovornosti, a preuzimanje odgovornosti je prvi korak k sustavnom rješavanju sustavnih problema,

U CMS-u ističu i da već godinama upozoravaju da policija koristi neformalne prostore za detenciju, odnosno pritvor, izbjeglica i drugih migranata.

- Za zaštitu života osoba odgovorna je država koja ih je smjestila u prostorije bez uporabne dozvole, evakuacijskog plana te bez poštivanja mjera o zaštiti od požara - kazala je Lidija Horvat, Daraibouova odvjetnica.

Najčitaniji članci