Obavijesti

News

Komentari 52

Vlada nije izdvojila novac, sve školarine plaćat će studenti?

Vlada nije izdvojila novac, sve školarine plaćat će studenti?
7

Akademska solidarnost je izvijestila kako Vlada fakultetima nije uplatila novac za školarine za akademsku godinu 2010./2011. MZOŠ je sve navode demantirao

VIDEO

Sindikat Akademska solidarnost izvijestio je kako će studenti za ovu akademsku godinu preuzeti na sebe plaćanje školarina i participacija, jer Vlada fakultetima nije uplatila novac. Iz sindikata su naveli kako je MZOŠ još jednom potvrdio kako zamišlja "besplatno obrazovanje u društvu znanja" te kako je to trebalo izgledati u propalom paketu zakona, gdje su 'besplatno obrazovanje iskoristili kao političku floskulu'. 

Sindikat u priopćenju navodi kako je nezainteresiranost za javno obrazovanje jedina konstanta resorne politike. Ističu da su sveučilišta i fakulteti odlučili bez otpora državi 'financijski teret prebaciti na studente kao na najslabiju kariku i tako omogućiti poreznim obveznicima da još jednom izdvoje novac koji su proračunski već izdvojili'. Akademska solidarnost je pozvala studente i građane da podrže akcije koje će pridonijeti očuvanju javnog visokog obrazovanja.

U srijedu ujutro ispred Filozofskog fakulteta u Zagrebu ponovno je započeo prosvjed zbog plaćanja školarina.

MZOŠ: Mi smo ispunili sve obveze

Nema valjanih argumenata za najavljeni prosvjed na Filozofskom fakultetu u Zagrebu, izvijestili su iz Ministarstva znanosti, obrazovanja i športa.

Kao razlog za prosvjed, studenti s Filozofskog fakulteta u Zagrebu navode podatak da je "Ministarstvo znanosti, obrazovanja i športa uplatilo samo 10 posto ukupnog troška za prošlogodišnje brucoše". To je apsolutna neistina, namjerna obmana ili prosvjednici ne znaju protiv čega u stvari žele prosvjedovati, kazali su iz Ministarstva.

Naime, Ministarstvo je, sukladno potpisanim ugovorima sa visokim učilištima, svoje obveze u pogledu školarina za preddiplomske i diplomske studije za prošlu akademsku godinu ispunilo te je u cijelosti isplatilo predviđena sredstva, kako su izvijestili. Podsjetili su da je procedura isplate sredstava sljedeća : sveučilišta, veleučilišta i visoke škole dostavljaju procijenjeni iznos ukupnih troškova školarina nakon čega Ministarstvo uplaćuje sredstva kao akontaciju na njihove račune. Akontacijski dio se isplaćuje početkom akademske godine. Nakon što dobije precizna izvješća o popisu studenta Ministarstvo tijekom tekuće akademske godine isplaćuje ostatak sredstava visokim učilištima. 

Demantirali su navode "da je Ministarstvo znanosti, obrazovanja i športa prošle godine brucošima platilo školarine zbog studentskih pritisaka". Već treću godinu za redom (svake godine iznova) Vlada RH donosi odluku o besplatnom studiju na redovitim prijediplomskim i diplomskim studijima. Na taj je način "testiran" model studiranja bez ikakvog plaćanja za sve studente koji redovito ispunjavaju svoje studentske obveze. 

Također ističu kako  ne vide realan povod za najavljeni prosvjed te je nedopustivo ukoliko je u pitanju instrumentalizacija studenata u predizborne svrhe.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 52
VIDEO

Tražili ga od petka: Stjepan (26) u ponedjeljak se vratio doma
KRAJ POTRAGE

Tražili ga od petka: Stjepan (26) u ponedjeljak se vratio doma

Stjepanu Posavcu se svaki trag gubi od petka kad se udaljio s adrese prebivališta. U ponedjeljak se vratio kući

Planirate roštilj za Praznik rada? Evo kakvo vrijeme će biti
PRIPREMITE KABANICE

Planirate roštilj za Praznik rada? Evo kakvo vrijeme će biti

U srijedu će biti sunčano, no postupno će rasti naoblaka te će u drugom dijelu dana mjestimično pasti kiša s grmljavinom...
VIDEO El Nino prži na 52 °C! Zatvorili su tisuće škola, a bit će još gore: 'Ne možemo ni disati'
METEOROLOŠKI FENOMEN

VIDEO El Nino prži na 52 °C! Zatvorili su tisuće škola, a bit će još gore: 'Ne možemo ni disati'

Filipinske vlasti zatvorile su škole na dva dana nakon što se nekoliko dana zaredom temperatura nije spuštala ispod 40 stupnjeva. U nekim dijelovima zemlje bilo je i preko 50 °C