Obavijesti

News

Komentari 95

Premijer Milanović: Podjele na liniji '41.-'45. nećemo dopustiti

Premijer Milanović: Podjele na liniji '41.-'45. nećemo dopustiti
7

Učinimo sve da kampanja za EU izbore bude obilježena konstruktvno, s onime što ćemo raditi u Europarlamentu, a ne da se bavimo zlonamjernim riječima i kritikama

VIDEO

Premijer Zoran Milanović na sjednici Vlade zahvalio se svima koji na putu prema EU u posljednjih 20 godina dali svoj doprinos. Osvrnuo se i na predstojeće europske izbore, koje pojedinci blate te pozvao da se ignoriraju oni koji od tih izbora žele napraviti podjele na liniji '41 - '45. godine.

- Pokažimo im palac dolje i ignorirajmo ih - kazao je.

O zaduženju: Kamata je i dalje velika, ali nju smanjuje samo gospodarski rast

Izvijestio je i da se danas iz SAD-a vraća ministar financija Slavko Linić koji je na američkom tržištu dodatno zadužio odnosno plasirao obveznice u vrijednosti 1,5 milijardi dolara, i to po relativno povoljnim uvjetima, bez obzira na nedavni pad kreditnog rejtinga zemlje.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

- Dug od 1,5 milijardi dolara uzet je po uvjetima koji su bitno povoljniji nego prije godinu i pol kada smo preuzeli vlast, ali zbog deficita nam treba gospodarski rast - izjavio je Milanović.

HNB se usklađuje s europskom regulativom

Vlada je izmijenila Zakon o Hrvatskoj narodnoj banci kojim se jača neovisnost središnje banke, a ona će u budućnosti imati nadzor nad cjelokupnim financijskim sekretom. Isključuje se mogućnost kreditiranja javnog sektora od strane HNB-a. 

Ministri su prihvatili izmjene Zakona o cestama kojim se između ostalog propisuje da će se biciklističke trake trebati biti označene odgovarajućom prometnom signalizacijom.

- To znači da će improvizirana biciklistička staza na zelenom valu u Zagrebu, koja je smrtna zamka za bicikliste, biti promijenjena. To je iluzija da imaju biciklističku traku ako im je netko povukao crvenu crtu i to je opasno po život, to nije biciklistička staza - rekao je Milanović.

Ministar Hajdaš Dončić potvrdio je da će se taj problem riješiti. 

Osniva se Croatia House

Vlada je prihvatila prijedlog Zakona o osnivanju Zaklade Hrvatska kuća - Croatia House, kao stožerne institucije za međunarodnu promociju hrvatske kulture, umjetnosti i jezika te kulturne baštine. Ministrica kulture Andreja Zlatar Violić rekla je da se radi o mekanoj diplomaciji koja je usmjerena na 20 milijuna građana koji razumiju hrvatski jezik. U prvoj fazi uložilo bi se po 100.000 kuna u 2014. godini. 

- Odlučili smo se da u prvom krugu budemo usmjereni na promociji u zemljama regije, pa na europske zemlje, a kasnije i šire - rekla je Zlatar Violić te dodala da zbog ovoga neće biti novog zapošljavanja nego će koristiti postojeće osoblje.

Zakon bi stupio na snagu 1. siječnja iduće godine, a Ministarstvo kulture i Ministarstvo vanjskih i europskih poslova osiguralo bi novac za osnovnu imovinu Zaklade u 2014. godini u jednakim iznosima, po 100 tisuća kuna.

Gaćelezi i Komarevo nisu područja od posebne državne skrbi

Vlada je odbacila prijedlog da se Gaćelezi u Vodicama i Komarevo kod grada Siska uvrste u područja od posebne državne skrbi, jer nisu bili u ratnom području. Prijedlog je podnio saborski zastupnik Mladen Novak.

80 zahtjeva za investicije vrijedne 2,4 milijarde kuna

Vlada je usvojila uredbu o poticanju investicija i unapređenju investicijskog okružja kojom se pojednostavljuje procedura prijave i odobravanja poticajnih mjera obrtnicima i tvrtkama za troškove otvaranja novih radnih mjesta. Ministar poduzetništva Gordan Maras kazao je da su tijekom tri mjeseca dobili preko 80 zahtjeva za investicije vrijedne preko 2,4 milijarde kuna.

Treba istaknuti da smo riješili jednu pravnu prazninu. Oni investitori koji su podnosili prijave, a nisu imali obrasce, moći će nadopuniti dokumentaciju i sve će im se priznati što su prije radili - rekao je Vrdoljak.

Nadovezao se ministar Gordan Maras koji je rekao da su u tri mjeseca dobili preko 80 zahtjeva za investicije vrijedne preko 2,4 milijarde kuna.

Vize za Rusiju i Tursku

Vlada je izmijenila Uredbu o viznom režimu u skladu s pravilima u EU. Tom uredbom se uvode vize za Tursku, ali i za Ruse i druge zemlje za koje smo vize privremeno ukidali tijekom turističke sezone. No, ići će se na maksimalno pojednostavljenje izdavanja viza. Tako će se Rusi moći prijaviti za vizu preko interneta. 

- Napravili smo najliberalniji model, jer je naš interes da turisti i poslovni ljudi dolaze u Hrvatsku - kazala je ministrica Vesna Pusić.

U Turskoj se od viza izuzimaju nositelji diplomatskih, službenih i posebnih putovnica kao i nositelji onih putovnica koji su članovi brodskih i avionskih posada.

- Iznad ovog ne možemo ići. To je jedan od manje povoljnih aspekata članstva u EU. Ovo je najliberalniji režim koji smo mogli ustanoviti - izjavio je Milanović.

Milanović "fulao" točku dnevnog reda: "Pohitao sam..."

Nakon što je Vlada dala suglasnost za zaduženja gradovima Novom Marofu i Pazinu, raspravljalo se o provedbi aktivnosti iz Akcijskog plana za uspostavu sustava administriranja vlastitih sredstava Europske unije u Republici Hrvatskoj, za razdoblje kolovoz 2008. - veljača 2013. 

- U drugom dijelu ove godine ćemo uplatiti oko 230 milijuna eura u proračun EU. Sljedeće godine ćemo uplatiti oko 3,5 do 4 milijarde kuna- rekao je pomoćnik ministra financija Boris Lalovac. 

Premijer Zoran Milanović preskočio je jednu točku dnevnog reda pa je rekao:

- Uh, pohitao sam!

Romskom vijeću 300.000 kuna

U raspravi o izvješću o provođenju Akcijskog plana Desetljeća za uključivanje Roma za 2011. i 2012. godinu premijer Milanović je kazao da po tom pitanju treba "napraviti više nego do sada".

- I to ne samo pasivno nego i aktivno kao Vlada - kazao je Milanović.

Vlada je iz proračunske zalihe Romskom nacionalnom vijeću dala 300.000 kuna za obnovu i uređenje poslovnog prostora. Naime, na čelu Romskog nacionalnog vijeća je saborski zastupnik Veljko Kajtazi.

Naime, Povjerenstvo za sprječavanje sukoba interesa utvrđuje je li spomenuti zastupnik u sukobu interesa, jer osim što je na čelu navedene udruge istovremeno je član Savjeta za nacionalne manjine koji raspoređuje novac udrugama.

Milanović se našalio s Grčićem

Maras i Milanović su se šalili s ministrom Brankom Grčićem. Prvo je Maras kazao da je Grčić najzadovoljniji zbog točke dnevnog reda u kojem je prihvaćeno pokroviteljstvo nad XVII. Nacionalnim savjetovanjem o gospodarstvu i poduzetništvu. 

- Riječ dajem onome koji je bio najzadovoljniji 27. točkom dnevnog reda - kazao je potom Milanović na što su se svi ministri nasmijali.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 95
VIDEO

Majka ostavila auto iza štale? Kopa se blizu kuće, stiže sve više policije i vatrogasaca
TRAŽE MALENU DANKU (2)

Majka ostavila auto iza štale? Kopa se blizu kuće, stiže sve više policije i vatrogasaca

Danka Ilić (2) nestala je u utorak oko 13 sati u prigradskom naselju Banjsko polje kod srpskog grada Bora. Djevojčicu traži stotine ljudi, od volontera, policije, Gorske službe spašavanja, helikoptera...

Susjedi nestale curice: 'Što je obitelj radila ovdje?! Pa nisu bili godinama tu. Sve je zapušteno'
MAJCI VJEŠTAČE MOBITEL

Susjedi nestale curice: 'Što je obitelj radila ovdje?! Pa nisu bili godinama tu. Sve je zapušteno'

Mještani kažu kako obitelj Ilić godinama nisu viđali u susjedstvu. Kažu kako u toj vikendici već godinama nikoga nema, objekt je zapušten pa susjedima nije najjasnije zašto je obitelj sa sobom tamo povela djecu
Roditelji djevojčice su ponovno u policijskoj postaji! Na mjesto potrage stigao i bager, kopaju
ZBOG NOVIH SAZNANJA?

Roditelji djevojčice su ponovno u policijskoj postaji! Na mjesto potrage stigao i bager, kopaju

Nekoliko pripadnika policije iskopava prostor ispred štaglja gdje je djevojčica Danka Ilić nestala prije dva dana. Pretražuje se teren kako bi se pronašao bilo kakav trag