Obavijesti

News

Komentari 157

Plenković: Pandemija i dalje ne jenjava, do sad je preminulo u Hrvatskoj čak 11 tisuća ljudi

Plenković: Pandemija i dalje ne jenjava, do sad je preminulo u Hrvatskoj čak 11 tisuća ljudi

Ministar Ivan Malenica prošlog je tjedna najavio kako će Vlada ići u izmjenu Zakona o zaštiti pučanstva od zaraznih bolesti. Izmjenama bi u Zakon uveli kazne za nepoštivanje covid potvrda

VIDEO

Nažalost, pandemija ne jenjava i broj ljudi koji su preminuli od ili s Covidom je u Hrvatskoj premašio 11.000. To je ogroman broj i želim izraziti suosjećanje prema njihovim obiteljima. Praktički nema nikoga od nas da ne zna nekoga tko je izgubio bitku protiv Covida, rekao je premijer Andrej Plenković na početku sjednice Vlade govoreći o epidemiološkoj situaciji. Zahvalio je svim zdravstvenim djelatnicima na naporu koji ulaže već gotovo dvije godine.

U proteklih tjedan dana, naglasio je, od 474 preminulih njih 70 posto nije bilo cijepljeno. 

PRATITE UŽIVO: 

- Oni koji su preminuli, a cijepili su se, najčešće su bile osobe koje su imale i druge bolesti, teško zdravstveno stanje. Poruka o tome da se treba cijepiti je i dalje najsnažnija poruka koju možemo poslati - rekao je i izvijestio kako se do sada barem jednom dozom cijepilo dva milijuna i 200.000 građana.

- Prošli smo 64,5 posto cijepljenih odrasle populacije. I zato apeliram još jednom na sve da poklonimo povjerenje struci, izrazito je važno da se zaštitimo cjepivom koje nam je na raspolaganju - poručio je. 

'Bahati ste jer se panično bojite razotkrivanja vaše korupcije i kako blokirate rad pravosuđa'
'Bahati ste jer se panično bojite razotkrivanja vaše korupcije i kako blokirate rad pravosuđa'

Pad broja zaraženih i hospitaliziranih

Ministar zdravstva Vili Beroš istaknuo je dobre vijesti o padu broja novozaraženih u odnosu na tjedan ranije za 14,5 posto.

- U odnosu na 14 dana ranije, taj pad je 26,5 posto - poručio je dodavši kako se blagi pad vidi i u broju hospitaliziranih. 

- Na respirator je u zadnjih 24 sata stavljeno 30 ljudi, od kojih čak 24 nije cijepljeno niti jednom dozom - rekao je i poručio kako i dalje traje veliki pritisak na bolnice, posebice na sjeverozapadu zemlje u OB Zabok, OB Varaždin, županijskoj bolnici Čakovec te OB Koprivnica, gdje se zbog pogoršane epidemiološke situacije i dalje mobilizira medicinsko osoblje i preraspoređuju respiratori iz drugih zdravstvenih ustanova. 

Ministarstvo je imenovalo ekspertni tim koji će biti na raspolaganju bolnicama kako bi se bolje organizirao proces liječenja, dodao je.

Govoreći o cijepljenju, istaknuo je kako se trećom dozom cijepilo 209.938 ljudi. Nužno je da se svi građani kojima je prošlo šest mjeseci od druge doze, naglasio je, docijepe trećom.

- Od početka provedbe Covid potvrda do 30. studenog obavljeno je 407.009 testova, od kojih je 7216 potvrđeno pozitivnima.  To znači da su potvrde spriječile daljnju zarazu za više od 36.000 ljudi, što bi posljedično dovelo do 400 hospitaliziranih te oko 100 preminulih naših sugrađana - poručio je. 

VIDEO Andrej Plenković žestoko izvrijeđao Most: Najpokvarenija nakupina aktera igra se politke
VIDEO Andrej Plenković žestoko izvrijeđao Most: Najpokvarenija nakupina aktera igra se politke

- Bolnički sustav nastavlja raditi pod znatnim opterećenjem. Začarani krug možemo prekinuti poštivanjem mjera i cijepljenjem. Uvođenjem Covid potvrda sprječavaju se zaraze. Znatno doprinosimo kontroli širenja epidemije, no sve je još uvijek tu i nije dostatno u kontekstu varijante omikron koji je, smatra se, potekao iz bazena necijepljenih. U četvrtom valu je zabilježen značajan pad preminulih među korisnicima Domova za starije. Riječ je o skupini s visokim udjelom cijepljenih, što govori dovoljno o učinkovitosti cjepiva - zaključio je. 

Ministar unutarnjih poslova i čelnik Nacionalnog stožera Davor Božinović rekao je kako su trenutne mjere produžili do 15. prosinca te kako su zbog varijante omikron odlučili ograničiti ulaske osoba u Hrvatsku iz određenih dijelova Južne Afrike. Što se tiče stanovnika Hrvatske koji dolaze iz tih zemalja, za njih je propisana karantena. 

Vlada usvojila prijedlog o izmjeni Zakona o zaštiti pučanstva 

%3Cscript%20async%20src%3D%22https%3A%2F%2Fplatform.twitter.com%2Fwidgets.js%22%20charset%3D%22utf-8%22%3E%3C%2Fscript%3E

A Vlada je u hitnu saborsku proceduru uputila izmjene Zakona o zaštiti pučanstva od zaraznih bolesti, kojima se propisuju kazne u iznosu od 30.000 do 50.000 kuna za odgovorne osobe koje ne poštuju obvezu predočenja Covid potvrda u javnopravnim tijelima.

Predloženim se izmjenama Zakona definiraju javnopravna tijela zadužena za provođenje mjera iz Zakona te odgovorne osobe u javnopravnim tijelima - čelnik tijela državne vlasti, čelnik tijela državne uprave i drugog državnog tijela, župan, gradonačelnik i načelnik, kao i zakonski zastupnik pravne osobe, sukladno posebnim propisima.

- Zakonskim se prijedlogom uvodi nova sigurnosna mjera koja se odnosi na obavezu predočenja dokaza o testiranju, cijepljenju ili preboljenju zarazne bolesti radi ulaska u određenoj prostore te se detaljnije razrađuje primjena navedene sigurnosne mjere prilikom ulaska u prostore javnopravnih tijela, kao i obaveza odgovornih osoba u javnopravnim tijelima da osiguraju njenu provedbu - rekao je ministar Beroš.

Radi provedbe novouvedene sigurnosne mjere, dopunjuju se ovlasti sanitarnih inspektora Državnog inspektorata u izvršavanju nadzora nad provedbom nove sigurnosne mjere te se propisuje prekršajna kazna za odgovornu osobu ako ne osigura njezino provođenje - iznosu od 30.000 do 50.000 kuna.

Uoči sjednice Vlade ministar pravosuđa Ivan Malenica rekao je da se ne boji da će doći do prosvjeda zbog uvođenja ovih kazni, a ponovo je i da Vlada ne razmišlja o tome da se uvode obvezno cijepljenje.

- Postoje spekulacije na razini EK i EU, a mi smo u više navrata rekli da nećemo uvoditi obvezno cijepljenje - rekao je. 

Upitan što će se dogoditi ako neki od čelnika tijela, primjerice Ured predsjednika, neće pustiti državnog inspektora da provjeri primjenjuje li se zakon, Malenica je rekao kako ne zna detalje propisa kojim je uređeno postupanje nadležnih tijela, ali pretpostavlja da se u takvim situacijama može koristiti i pomoć policije.

- Meni  je neshvatljivo da netko, da neka državna institucija ili jedinica lokalne samouprave ne poštuje zakon i propis i neće dopustiti sanitarnom inspektoru ulazak. Ja  jednostavno ne mogu vjerovati da se to može dogoditi, da se na takav način ne poštuje zakon koji ide u smjeru da se smanji mogućnost širenja zaraze - poručio je. 

Epidemiologinja: Nadam se da će proteinsko cjepivo protiv covida-19 uskoro biti odobreno
Epidemiologinja: Nadam se da će proteinsko cjepivo protiv covida-19 uskoro biti odobreno

Premijer o ubojstvu u Splitu 

Premijer se u uvodnom dijelu osvrnuo i na ubojstvo žene u Splitu. Poručio je da to zaslužuje najstrožu osudu i najstrožu kaznu. 

- Još jedan primjer nasilja nad ženama, ubojstvo. Mi smo do sada napravili ogromne iskorake, promijenili niz zakona, pooštrili zakone, nažalost, kao što sam i jučer rekao, mi nemamo neki mehanizam da spriječimo divljake i kretene da rade ovakva djela, ali možemo učiniti jako puno po pitanju strožih kazni - rekao je i ponovio kako su napravili ogromne iskorake, te da će to nastaviti raditi dalje kako bi se ovakve situacije smanjile na što niži broj. 

'Pooštravamo zakone i kazne. Nažalost, ne mogu spriječiti kretene da čine takva djela'
'Pooštravamo zakone i kazne. Nažalost, ne mogu spriječiti kretene da čine takva djela'

Podsjetio je i na posjete premijera Poljske, kao i francuskog predsjednika Macrona. 

- Potpisano je strateško partnerstvo, ugovor o nabavi borbenih aviona. Krenula je i dinamika plaćanja ovih aviona, ono što smo planirali rebalansom je već isplaćeno, a planirana su sredstva i za iduću godinu. Mislim da ćemo učiniti baš sve što je potrebno da sam dolazak i prihvat tih aviona, kao i njihovo korištenje, bude funkcionalno. Napravili smo veliki iskorak - rekao je. 

Što se tiče europodručja, Plenković je rekao kako se ranije održala sjednica Vijeća za uvođenja eura. 

- Nacionalno vijeće je podržalo sve aktivnosti, a ministar Marić će potpisati jedan sporazum gdje će nas EK poduprijeti u komunikacijskim i informacijskim aktivnostima - rekao je. 

Sutra je Međunarodni dan osoba s invaliditetom, Plenković je rekao da je važno da im se kroz njihovu politiku daje potpora. 

Medved: Osigurali smo privremeni smještaj za one koji nemaju adekvatni 

Ministar branitelja i potpredsjednik Vlade Tomo Medved izvijestio je o stanju na potresu pogođenim područjima. Rekao je da Stožer intenzivno koordinira aktivnosti te da su osigurali privremeni smještaj za osobe koje nemaju adekvatne uvjete. Na 621 obiteljskoj kući su u ovom trenutku radovi. 

 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 157
VIDEO

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?
IZ MINUTE U MINUTU

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?

Prošlo je tjedan dana od parlamentarnih izbora, ali i dalje nitko nije skupio 76 ruku i formirao većinu. Kreću ozbiljni pregovori

Osvojen je Eurojackpot od 120 milijuna eura. Dva vrijedna dobitka idu i u Hrvatsku!
ČESTITKE!

Osvojen je Eurojackpot od 120 milijuna eura. Dva vrijedna dobitka idu i u Hrvatsku!

Vrijedni dobici odlaze igračima Hrvatske Lutrije iz Osijeka i s otoka Krk
VIDEO Pogledajte nebo iznad Grčke! Ovaj fenomen uskoro bi mogao pogoditi i  Hrvatsku...
NEVJEROJATNO

VIDEO Pogledajte nebo iznad Grčke! Ovaj fenomen uskoro bi mogao pogoditi i Hrvatsku...

ATENA, GRČKA Jaki vjetrovi donijeli su saharski pijesak koji je prekrio dijelove Grčke, među njima i glavni grad Atenu. Kažu kako je to jedan od najgorih slučajeva koje vežu za pustinjski pijesak u šest godina. Prema projekcijama Copernicusa, ova meteorološka pojava mogla bi pogoditi Hrvatsku krajem mjeseca