News

Komentari 108

'Pooštravamo zakone i kazne. Nažalost, ne mogu spriječiti kretene da čine takva djela'

'Pooštravamo zakone i kazne. Nažalost, ne mogu spriječiti kretene da čine takva djela'

Govoreći o izdvajanju za borbu protiv nasilja, a u kontekstu najnovijeg ubojstva žene u Splitu, premijer ističe kako izdvajaju ogromna sredstva. Naglasio je kako može donositi zakone, ali ne i utjecati na ponašanje ljudi

Što se tiče teme sprječavanja nasilja u obitelji, osobito nasilja nad ženama, svatko od nas ima određena postignuća iza sebe. Ja sam u Saboru, a ne SDP koji je to mogao pet godina pa iz nekih nepoznatih i neuvjerljivih poluobjašnjenja nije imao snage, predložio ratifikaciju Istanbulske konvencije i otklanjao magluštinu i demagogiju koju su mnogi puštali u tom trenutku o nekakvim zombijima. Čak sam platio dio političke cijene za to, poručio je za saborskom govornicom premijer Andrej Plenković govoreći o Državnom proračunu za iduću godinu, a upitan za izdvajanje za borbu protiv nasilja u obitelji i nad ženama nakon još jednog ubojstva žene, onog jučerašnjeg u Splitu.

Premijer je dodao kako se izdvajaju brojna financijska sredstva kroz razne resore te da u tom smislu smatra da se ide u dobrom smjeru. - Nažalost, ne mogu spriječiti primitivce, divljake i kretene da rade takva kaznena djela. Nažalost, za to nemam lijeka. Ali imam lijeka da pooštravam Kazneni zakon i sve druge zakone, koje smo već pooštrili, da sankcije budu rigorozne. A presude donose sudovi, na njih ne mogu utjecati - poručio je. 

Sandra Benčić u ime Kluba Zeleno-lijevog bloka istaknula je kako se za stambeno zbrinjavanje žena žrtava nasilja za iduću godinu izdvaja tek 600.000 kuna. 

- A nije puno bolje ni generalno s borbom protiv nasilja u obitelji - dodala je. 

Najčitaniji članci