Obavijesti

News

Komentari 284

Smanjili visoke plaće rektora: Bjeliš će sada imati 19.000 kn

Smanjili visoke plaće rektora: Bjeliš će sada imati 19.000 kn
1

Inače, bruto plaća rektora Sveučilišta u Osijeku i Zagrebu bila je veća od plaće predsjednika države, dok je bruto plaća prorektora bila veća od premijerove plaće

VIDEO

Iako se očekivalo da će premijer na početku sjednice Vlade izvijestiti o dopisivanju s Bruxellesom vezano uz sporni 'Lex Perković", Zoran Milanović nije rekao ništa vezano za tu temu.

Vlada je na današnjoj sjednici raspravljala o prijedlogu Zakona o leasingu kojim se leasing društvima registriranima u državama članicama EU-a koja će poslovati u Republici Hrvatskoj, neposredno ili putem podružnice, izjednačavaju uvjeti poslovanja s društvima registriranim u Hrvatskoj. 

Prijedlogom su dodatno razrađene odredbe vezane uz sustav upravljanja. Razrađen je i nadzor nad leasing društvima.

Manje plaće rektorima

Vlada je smanjila plaće 37 rektora i prorektora na sedam javnih sveučilišta. Naime, dok je državnim dužnosnicima plaća umanjivana, rektori i prorektori koji su prema zakonu javni službenici plaća je od 2007. do 2013. porasla za 44 posto, izvijestio je ministar obrazovanja Željko Jovanović. Vlada je zato plaće rektora spustiti na razinu ministarskih, a prorektora na visinu plaća pomoćnika ministara.

- Za ilustraciju, bruto plaća rektora najvećih Sveučilišta u Osijeku i Zagrebu veća je od bruto plaće predsjednika države, dok je plaća prorektora veća od premijerove - rekao je Jovanović.

Prema novim smanjenim koeficijentima plaća rektora Bjeliša spustiti će se s 47.000 na 35.500 bruto odnosno u buduće će primati plaću od 19.000 kuna neto, dok će plaće prorektora u neto iznosu biti 14.000 kuna.

Ovim smanjenjem plaća u proračunu će se uštedjeti pet milijuna kuna, a Jovanović kaže da će se "to smanjenje u rashodima" može usmjeriti u zapošljavanje znanstvenih novaka.

Sufinanciranje međumjesnog javnog prijevoza za učenike

Ministar Jovanović na sjednici Vlade predstavio je odluku o sufinanciranju međumjesnog javnog prijevoza za redovite učenike srednjih škola od rujna do prosinca ove godine. Od ukupnog broja srednjoškolaca 41 posto učenika su putnici, a najveći broj ih je u Međimurskoj i Varaždinskoj županiji. Prosječna mjesečna cijena po učeniku je 653 kune, a najjeftinije im je putovanje vlakom. Jovanović je kazao da prijevoznici iskorištavaju situaciju i kontinuirano dižu cijene. 

Iako je za sufinanciranje prijevoza bilo planirano 26 milijuna kuna, sada je zbog povećanja cijene došlo do 32 milijuna kuna uz stalni trend povećanja. Prijevoz u visini od 75 posto sufinancirat će se za srednjoškolce kojima je udaljenost od škole veća od 5 kilometara i onima koji kupe mjesečnu učeničku kartu za autobus ili vlak.



Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 284
VIDEO

VIDEO Strava kod zagrebačkog nasipa: Muškarac usmrtio ženu oštrim predmetom, uhitili su ga
ISTRAGA U TIJEKU

VIDEO Strava kod zagrebačkog nasipa: Muškarac usmrtio ženu oštrim predmetom, uhitili su ga

Osumnjičeni koji se dovodi u svezu s ubojstvom je pod nadzorom policije

Braću koju su oduševili Jadran i Plitvice smaknuli su zbog guma: Njihova tijela bacili su u bunar
STRAVA U MEKSIKU

Braću koju su oduševili Jadran i Plitvice smaknuli su zbog guma: Njihova tijela bacili su u bunar

Australce Calluma (33) i Jakea Robinsona (30) lopovi su ubili hicima u glavu i bacili u bunar. Obitelj je identificirala njihova tijela
Grmljavinsko nevrijeme u više regija, za jednu moguća i tuča!
DANAS POGORŠANJE VREMENA

Grmljavinsko nevrijeme u više regija, za jednu moguća i tuča!

Vrijeme će u utorak i srijedu biti prilično nestabilno, a mogući su i pljuskovi s grmljavinom. Za više regija upaljen je žuti meteoalarm, a na kopnu se očekuje i pad temperature