Obavijesti

News

Komentari 113

Premijer: Trenutno se nalazimo u najtežem trenutku epidemije

Premijer: Trenutno se nalazimo u najtežem trenutku epidemije

Ključno je apelirati na sve sugrađane da se pridržavaju mjera. To su vrlo ozbiljne, promišljene mjere, mi smatramo da one mogu biti još djelotvornije ako se svi sugrađani njih pridržavaju, rekao je

VIDEO

Kao što smo u nekoliko navrata kazali, trenutno se nalazimo u najtežem trenutku epidemije. I zbog toga je ključno apelirati na sve da se pridržavaju mjera, one su vrlo ozbiljne i promišljene i daju rezultata. One mogu biti još djelotvornije ako ih se sugrađani pridržavaju i u ovom trenutku nitko od nas ne želi daljnje pooštravanja i rasprave o zatvaranu i slobode kretanja, poručio je premijer Andrej Plenković na početku sjednice Vlade. 

Brojke novozaraženih, dodao je, i dalje su vrlo velike, a kako mu je ministar zdravstva rekao, danas ćemo imati i preko 3000 slučajeva. 

Vlada je osakatila i razvlastila institucije kontrole i nadzora
Vlada je osakatila i razvlastila institucije kontrole i nadzora

- Ono što je dobro da smo imali i imamo trend smanjenja rasta novozaraženih, u zadnjih tjedan dana u odnosu na tjedan dana prije imamo samo 5,5 posto više zaraženih, to je ono što je bitno i ono o čemu smo govorili da će ove mjere dovesti do smanjivanja brzine rasta i usporavanja zaraze i zato govorimo o stagnaciji - rekao je dodavši kako unatoč tome svi dalje moramo biti iznimno oprezni, osobito zbog broja hospitaliziranih i na respiratoru.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

- Ja još jednom želim ponoviti sugrađanima da svojim ponašanjem i bontonom, održavanjem distance, nošenjem maske, pranjem ruku, nerukovanjem, možemo učiniti ogroman doprinos za smanjenje zaraze. Redovito prozračivanje je bitnije nego ikada - poručio je. 

 

Na sjednici Vlade nisu ni ministar zdravstva Vili Beroš ni unutarnjih poslova Davor Božinović. Beroš je, istaknuli su iz Vlade, čekao rezultate testiranja, koji je na kraju ispao negativan. Državni tajnik Ministarstva zdravstva, Željko Plazonić, istaknuo je kako imamo 3082 nova slučaja, među zdravstvenim djelatnicima  je trenutno 1400 zaraženih, a 913 njih je u samoizolaciji. 

- Proteklih tjedan dana u bolnicu je zaprimljeno 1213 pacijenata, a otpušteno 744 - dodao je.

Podsjetio je da je Ministarstvo zdravstva uspostavilo pozivni centar za onkološke pacijente. 

- Osobe koje su zadužene za rad u pozivnom centru će na temelju zaprimljenog poziva kontaktirati određene koordinatore u bolnicama i HZZO-u. To se odnosi i na osiguranje zdravstvene zaštite za one koji su dobili termin liječenja u KB Dubrava - rekao je.

KBC Rijeka, dodao je, organizirao je i psihološku pomoć za oboljele od Covida.

- Ja mislim da je to važno i na državnom nivou - poručio je Plazonić.

On, pak, ističe kako posljednjih tjedan dana bilježimo blagi rast aktivnih slučajeva, ali da je u usporedbi s drugim zemljama taj broj i dalje manji.

- Krizni plan za bolnice svakodnevno se provodi, a Ministarstvo zdravstva u stalnoj je komunikaciji s ravnateljima bolnica. Pravodobnom razmjenom informacija nastojimo osigurati redovitu opskrbu bolnica s opremom, materijalima i lijekovima - dodao je.

Državna tajnica u Ministarstvu unutarnjih poslova istaknula je kako su Međimurska, Krapinsko-zagorska i Šibensko-kninska županija produžile strože mjere do kraja studenog. 

Inspektori civilne zaštite, dodala je, od 5. do 10. studenog izvršili su 25.167 nadzora poslovnih subjekata i javnih okupljanja, izdali 126 upozorenja te 24 prekršajna naloga u iznosu 640.000.

Organizacija Dana sjećanja

Grad Vukovar ima osobito značenje u hrvatskoj povijesti i predstavlja nacionalni simbol otpora, žrtve, pobjede i zajedništva, poručio je ministar branitelja Tomo Medved.

- Imajući u vidu potrebu za sjećanjem na žrtve Vukovara i Škabrnje, koje povezuje isti datum, i potrebu za dostojnim odavanjem počasti svakoj žrtvi kao zalog budućnosti, zajedništva, praštanja, humanosti i etičnosti, ove godine je stupio Zakon o blagdanima, spomendanima i neradnim danima, kojima je 18. studeni proglašen kao Dan sjećanja na žrtve Domovinskog rata te Vukovara i Škabrnje - istaknuo je Medved predstavljajući odluku o sufinanciranju obilježavanja Dana sjećanja. 

Vlada će sufinancirati organizaciju s 800.000 kuna, a sredstva su osigurana u proračunu Ministarstva branitelja.

- Želim naglasiti da se nalazimo u najtežem epidemiološkom trenutku i od svih nas to zahtjeva odgovornost u zaštiti zdravlja, stoga pozivam sve koji žele iskazati pijetet da to učine poštujući epidemiološke mjere - poručio je Medved. 

Premijer Plenković uvjeren je, naglasio je, da će Kolona sjećanja i sve što će se događati u Vukovaru i Škabrnji biti dostojanstveno.

- Stožer je donio epidemiološki okvir koji omogućuje da se na taj dan na dostojanstven način obilježe sve žrtve Domovinskog rata. Mi ćemo sljedećih dana dogovoriti, s obzirom na okolnosti, tko će iz Vlade ići u Vukovar, a tko u Škabrnju, kako je to u ovim okolnostima primjereno - rekao je.

Do kraja godine još 594,84 milijuna eura za sanaciju štete od potresa

Vlada je na sjednici donijela odluku o načinu raspodjele bespovratnih financijskih sredstava iz Fonda solidarnosti Europske unije odobrenih za financiranje sanacije šteta od potresa na području Grada Zagreba, Krapinsko-zagorske županije i Zagrebačke županije, imenovanju nacionalnog koordinacijskog tijela, tijela odgovornih za provedbu financijskog doprinosa i neovisnog revizorskog tijela.

- Temeljem zahtjeva RH, Europska komisija predložila je Europskom parlamentu i vijeću dodjelu bespovratnih sredstava u iznosu 683,7 milijuna eura od čega je do sada već isplaćen predujam od 88,9 milijuna eura - istaknuo je ministar graditeljstva Darko Horvat. 

Kako bi se ostvarili uvjeti za isplatu ostalog dijela dodijeljenih sredstava, dodao je, EK je 19. listopada uputila zahtjev Hrvatskoj da najkasnije do 15. studenoga dostavi podatke o vrsti i iznosima vrijednosti operacija te podatke o tijelima koja će biti odgovorna za provedbu dodijeljenih sredstava, uključujući i neovisno revizorsko tijelo.

- Današnjom Vladinom odlukom definirani su traženi prilozi kako bi EK do kraja godine mogla isplatiti još 594,84 milijuna eura iz Fonda solidarnosti - rekao je Horvat.

Vlada je još na sjednici, među ostalim, usvojila i prijedlog Zakona o elektroničkim medijima koji se usklađuje s revidiranom Direktivom o audiovizualnim medijskim uslugama, posebno u digitalnom okruženju,a kojim se uređuje pitanje odgovornosti za sadržaje koje generiraju korisnici na elektroničkim publikacijama, odnosno za komentare.

Očitovala se i Saboru na prijedlog 40 oporbenih zastupnika za pokretanje pitanja povjerenja ministru gospodarstva i održivog razvoja Tomislavu Ćoriću, jer smatraju da je uvelike narušena njegova vjerodostojnost kao ministra u Vladi. 

- Odbijamo ovu inicijativu po sve tri osnove - rekao je premijer. 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 113
VIDEO

Obustavili potragu za Dankom (2) u Srbiji. Djed: 'Bugarska je blizu, bojim se da je oteta...'
JOŠ JE NISU PRONAŠLI

Obustavili potragu za Dankom (2) u Srbiji. Djed: 'Bugarska je blizu, bojim se da je oteta...'

Djevojčicu od jučer traže stotine ljudi. Tu su volonteri, policija, potražni psi, Gorska služba spašavanja, rudari, helikopteri, termovizijske kamere...

Majka ostavila auto iza štale? Kopa se blizu kuće, stiže sve više policije i vatrogasaca
TRAŽE MALENU DANKU (2)

Majka ostavila auto iza štale? Kopa se blizu kuće, stiže sve više policije i vatrogasaca

Danka Ilić (2) nestala je u utorak oko 13 sati u prigradskom naselju Banjsko polje kod srpskog grada Bora. Djevojčicu traži stotine ljudi, od volontera, policije, Gorske službe spašavanja, helikoptera...
Susjedi nestale curice: 'Što je obitelj radila ovdje?! Pa nisu bili godinama tu. Sve je zapušteno'
MAJCI VJEŠTAČE MOBITEL

Susjedi nestale curice: 'Što je obitelj radila ovdje?! Pa nisu bili godinama tu. Sve je zapušteno'

Mještani kažu kako obitelj Ilić godinama nisu viđali u susjedstvu. Kažu kako u toj vikendici već godinama nikoga nema, objekt je zapušten pa susjedima nije najjasnije zašto je obitelj sa sobom tamo povela djecu