Obavijesti

News

Komentari 10

Vlada odbacila 'priziv savjesti' u radu nedjeljom. A što će biti s prizivom savjesti u bolnicama?

Vlada odbacila 'priziv savjesti' u radu nedjeljom. A što će biti s prizivom savjesti u bolnicama?
1

Vlada je zbog pritiska poslodavaca izbacila odredbu prema kojoj su radnici mogli odbiti raditi nedjeljom zbog "priziva savjesti", budući da bi se time "ugrozilo poslovanje". A zašto je pravo liječnika ispred prava žena?

VIDEO

Vlada se poigravala idejom "priziva savjesti" u zakonu o radu nedjeljom, ali je na kraju ipak odustala. Zašto? Jer bi se time ugrozilo poslovanje.

Nakon konzultacija s mikropoduzetnicima i malim poduzetnicima, Vlada je odlučila iz konačnog prijedloga zakona izbaciti mogućnost da radnici izbjegnu rad nedjeljom. I to nakon što je taj prijedlog, kako je objasnio ministar rada i socijalne politike Marin Piletić, "izazvao najveće polemike među Vladinim socijalnim partnerima".

Mnogi poduzetnici požalili su se da bi time "njihov rad bio doveden u pitanje". Pa je stoga taj famozni "priziv savjesti" izbačen iz zakona. 

Radnici tako neće moći odbiti rad nedjeljom, pa makar im to predstavljalo problem zbog vjerskih, moralnih ili etičkih razloga.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Biznis se tako našao ispred "priziva savjesti".

A zašto je onda priziv savjesti liječnika u hrvatskim bolnicama i dalje ispred zdravlja žena?

Rad nedjeljom morat će se platiti, trgovinama dozvoljen rad 16 nedjelja. Poslodavci ljuti
Rad nedjeljom morat će se platiti, trgovinama dozvoljen rad 16 nedjelja. Poslodavci ljuti

Otežani pobačaj

Nedavni slučaj Mirele Čavajde izvukao je na svjetlo dana raširenu praksu da ginekolozi, liječnici, medicinsko osoblje odbijaju provoditi pobačaj ili ga naprosto otežavaju, i to pod zaštitom priziva savjesti. To je izazvalo žestoku reakciju javnosti, udruga, medija, dijela politike, ali Vlada svejedno nije intervenirala u zaštitu žena.

Osim što je Vili Beroš rekao da se Čavajda trebala njemu javiti, pa bi on nešto sredio.

Zagrebačka gradska vlast pohvalila se nedavno kako je uspjela u bolnici Sveti Duh sklepati medicinski tim koji će biti na raspolaganju pacijenticama koje trebaju obaviti prekid trudnoće. Čime se nastoji zaobići priziv savjesti zbog kojeg je ženama uskraćena zdravstvena skrb.

Zašto je priziv savjesti liječnika ispred prava žena?

Kao što je interes poslodavaca ispred prava radnika da nedjeljom ne rade, da idu u crkvu, budu s obitelji.

Vlada odustala od tzv. priziva savjesti na rad nedjeljom: 'Ugrozilo bi se poslovanje...'
Vlada odustala od tzv. priziva savjesti na rad nedjeljom: 'Ugrozilo bi se poslovanje...'

Ustupak Crkvi i biznisu

Priziv savjesti predstavlja pravo svakog pojedinca da odbije izvršiti radnju za koju smatra da nije u skladu s njegovim ili njezinim vjerskim, moralnim, filozofskim ili etičkim principima. Bilo u vojnoj službi, zdravstvu, a sada se spomenuo i u zakonu o radu nedjeljom, za koji je potpuno jasno da predstavlja HDZ-ov ustupak Katoličkoj crkvi koja na tome inzistira godinama.

Pa ako je rad nedjeljom naslonjen na crkvene interese, na političko podilaženje Crkvi, te na vjerske osjećaje, zbog čega su onda interesi poslodavaca svejedno ispred prava radnika i njihovih vjerskih osjećaja? Dok je istodobno priziv savjesti liječnika, zbog istih vjerskih osjećaja, ispred prava žena?

Vijeće Europe i Europska unija napominju kako se pozivanjem na priziv savjesti u medicini ne smiju ugrožavati prava pacijentica na dostupnost medicinske skrbi, što u Hrvatskoj prečesto nije bio slučaj. Mnogim ženama uskraćeno je pravo na pobačaj upravo zbog priziva savjesti liječnika.

HDZ-ova vlada dugo se u to nije željela miješati, u strahu od zamjeranja Katoličkoj crkvi i konzervativnom biračkom tijelu. 

Plenković o modelu rada nedjeljama: Bit će 16 radnih, mislimo da je to dobar balans
Plenković o modelu rada nedjeljama: Bit će 16 radnih, mislimo da je to dobar balans

Vjerski razlozi

No sada je odbila ono što se formalno ne naziva prizivom savjesti, ali je kolokvijalno spomenuto kao mogućnost da radnici zbog vjerskih, moralnih i etičkih razloga, odbiju raditi nedjeljom. 

Unatoč notornoj činjenici da se ograničavanje rada nedjeljom donosi prvenstveno, ako ne i isključivo, zbog vjerskih razloga.

Naravno, ova dva slučaja nisu u potpunosti usporediva, jer se rad nedjeljom ne može staviti u istu ravan s pobačajem, ali svakako se može usporediti odnos Vlade prema ta dva osjetljiva društvena problema.

Gdje se priziv savjesti liječnika stavlja ispred zdravlja žena, a interesi poslodavaca ispred prava radnika da zbog tog neslužbenog "priziva savjesti" nedjeljom odbiju raditi i ostanu kod kuće. I naravno, idu u crkvu.

Pa ako je Vlada lako popustila pred pritiskom poslodavaca i socijalnih partnera, te odbacila mogućnost "priziva savjesti" u radu nedjeljom, vrijeme je da se snažnije zauzme za prava žena na zdravstvenu skrb, nasuprot priziva savjesti liječnika i medicinskog osoblja.

Tko zna, možda i na tome uspije skupiti političke bodove.

Ili su ipak poslodavci, zajedno s Katoličkom crkvom, važniji od radnika i žena?

Vidi sve članke ovog autora
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 10
VIDEO

Obrađeno skoro 100 posto: HDZ ima 61 mandat, SDP 42, DP 14, Most 11 mandata, a Možemo 10
UŽIVO: REZULTATI IZBORA

Obrađeno skoro 100 posto: HDZ ima 61 mandat, SDP 42, DP 14, Most 11 mandata, a Možemo 10

Nakon objave prvih rezultata u HDZ-u je zavladalo oduševljenje, a u SDP-u razočaranje. Cijelo vrijeme traje prebrojavanje, ali SDP se ne miče sa 42 mandata...

Pogledajte kako su glasali vaši susjedi, grad, selo, općina...
IZBORI 2024.

Pogledajte kako su glasali vaši susjedi, grad, selo, općina...

Na stranicama izbori možete pregledati rezultate po izbornim jedinicama i gradovima , tj. pogledati kako se glasalo u vašem 'susjedstvu'...
Nove izlazne ankete: HDZ dobio jedan mandat, SDP gubi jedan. DP ima 13, Most skočio na 11
ZATVORENA SU BIRALIŠTA

Nove izlazne ankete: HDZ dobio jedan mandat, SDP gubi jedan. DP ima 13, Most skočio na 11

Do 16.30 sati na birališta je izašlo čak 50,60 posto birača, odnosno njih čak 1.605.472. To je više od 16 posto više nego 2020. godine, 13,4 posto više nego 2016. i čak četiri posto više od rekordne 2015. godine!