Obavijesti

News

Komentari 85

Vlada odlučila: Cijena ostaje ista, nema poskupljenja plina

Vlada odlučila: Cijena ostaje ista, nema poskupljenja plina
1

Sukladno naputku premijera, Ministarstvo energetike obavilo je razgovore sa svima koji sudjeluju u strukturi cijene plina. Cijena plina za kućanstva od travnja ostaje ista, priopćila je Vlada

VIDEO

Vlada je nakon telefonske sjednice, održane u utorak, odlučila kako se cijena plina za kućanstva neće mijenjati.

POGLEDAJTE VIDEO: 

Pokretanje videa...

00:12

- Vlada Republike Hrvatske na telefonskoj je sjednici donijela Odluku o cijeni plina po kojoj je opskrbljivač na veleprodajnom tržištu plina dužan prodavati plin opskrbljivačima u javnoj usluzi opskrbe plinom za kupce iz kategorije kućanstvo - priopćila je Vlada u utorak poslijepodne.

- Sukladno naputku predsjednika Vlade Republike Hrvatske Andreja Plenkovića Ministarstvo zaštite okoliša i energetike obavilo je razgovore sa svim dionicima koji sudjeluju u strukturi cijene plina, a temeljem danas donesene Odluke, cijena plina za kućanstva od travnja ostaje ista - stoji u priopćenju Vlade.

Dobrović: To je veliki trud svih u lancu

Zadržavanje cijene plina za kućanstva na istoj razini rezultat je velikog truda svih u lancu opskrbe plinom i zasluga je ministarstva energetike i vlade u cjelini, izjavio je u utorak u Bruxellesu ministar zaštite okoliša i energetike Slaven Dobrović.

Vrdoljak: Tko će platiti razliku između 5 posto i tržišne cijene?

Nakon što je Vlada u utorak na telefonskoj sjednici donijela odluku o cijeni plina, predsjednik HNS- a Ivan Vrdoljak poručio je da od Vlade zahtijeva da objavi sve informacije.

- Ono što možemo iščitati iz Vladine odluke je da se radi o poskupljenju od 5 posto, što je manje od planiranog, ali je ipak poskupljenje. Prije 15-ak dana donesen je zakon koji je liberalizirao tržište plina, a tržište je jasno reklo cijenu. Ja uopće nemam problem čestitati Vladi na odlukama koje idu u korist hrvatskih građana, ali da bih to mogao nedostaju mi informacije o tome tko će platiti razliku između 5 posto i tržišne cijene. Stvarno se iskreno nadam da to neće biti HEP, Plinacro, distributeri, opskrbljivači i hrvatske kompanije, a da će najveću korist iz donesenog Zakona o liberalizaciji tržišta plina imati INA. I zato zahtijevamo od Vlade da objavi cjelokupni model sa svim informacijama. To je minimum transparentnosti koji građani zaslužuju za uslugu koju plaćaju- rekao je Vrdoljak.

PROČITAJTE ODLUKU VLADE:

Vladina uredba o cijeni plina by MarinZdelar on Scribd

Podsjetimo, premijer Plenković najavio je sličan rasplet još u utorak prijepodne.

- Mislim da smo pregovorima došli u situaciju da ćemo cijenu plina definirati prema glavnom opskrbljivaču, a to je HEP, tako da građani uopće neće osjetiti povećanje cijene plina - kazao je premijer. 

Nekoliko sati nakon toga, Božo Petrov, čelnik Mosta i predsjednik Sabora objavio je na svom Facebook profilu kako je upravo Mostov tim spriječio poskupljenje plina.

- Ministar zaštite okoliša i energetike Slaven Dobrović i državni tajnik za energetiku Ante Čikotić, nakon mjeseci napornog rada, uspjeli su spriječiti značajno poskupljenje plina. Najvažniji cilj bio je spriječiti udar na standard građana, a istovremeno ne naštetiti poslovanju naših energetskih kompanija poput HEP-a i Plinacroa - objavio je, među ostalim Božo Petrov.

Inače, zbog liberalizacije tržišta, spekuliralo se kako će plin od 1. travnja poskupjeti 23 posto ili 670 kuna godišnje za kućanstvo koje ima prosječnu potrošnju.  

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 85
VIDEO

VIDEO Heroj iz Sl. Broda: Spasio je čovjeka koji je zapeo u poplavljenom podvožnjaku
NEVRIJEME U SLAVONIJI

VIDEO Heroj iz Sl. Broda: Spasio je čovjeka koji je zapeo u poplavljenom podvožnjaku

Hrvoje Mužević nedavno je preživio moždani udar, skinuo više od 50 kila, a njegova doga Darko prošlog tjedna osvajao je titule na Svjetskoj izložbu pasa

VIDEO Oluja jučer pogodila dio Hrvatske, Sl. Brod potopljen... Evo što nas čeka danas i sutra
PROGNOZA

VIDEO Oluja jučer pogodila dio Hrvatske, Sl. Brod potopljen... Evo što nas čeka danas i sutra

Promjenjivo do pretežno oblačno s mjestimičnom kišom većinom u unutrašnjosti. Češća sunčana razdoblja očekuju se na Jadranu, prognoza je DHMZ-a za petak. Subota izgleda nešto malo bolje
UŽIVO Vatrogasci izašli na veliki prosvjed, svirale sirene. Odali su počast preminulim kolegama
PROSVJED U ZAGREBU

UŽIVO Vatrogasci izašli na veliki prosvjed, svirale sirene. Odali su počast preminulim kolegama

Vatrogasci su odlučili izaći na ulice nakon što su pojedini osnivači javnih vatrogasnih postrojbi najavili zatvaranje postrojbi