Obavijesti

News

Komentari 49

Vlada odmah izmijenila Uredbu o koeficijentima za nastavnike

Vlada odmah izmijenila Uredbu o koeficijentima za nastavnike
1

Vlada i obrazovni Sindikati postigli su u ponedjeljak dogovor o povećanju koeficijenata učiteljima i nastavnicima kroz tri rate do 2021. Nenastavnom osoblju povisit će plaće kroz dodatke u iznosu od 6,11 posto

VIDEO

Nakon 36 dana štrajka i postignutog dogovora Vlade i obrazovnih Sindikata, na današnjoj sjednici Vlada je odmah, nakon tri dana od okončanja pregovora, izmijenila Uredbu o nazivima radnih mjesta i koeficijenta složenosti poslova u javnim službama te donijela Sporazum o dodatku na plaću zaposlenima u osnovnoškolskim i srednjoškolskim ustanovama te ustanovama u znanosti i visokom obrazovanju.

Odmah nakon sjednice, obrazovni Sindikati potpisat će ovaj Sporazum o dodatku na plaću zaposlenima u osnovnoškolskim i srednjoškolskim ustanovama te ustanovama u znanosti i visokom obrazovanju, koji se odnosi na nenastavno osoblje. Čelnik Preporoda, Željko Stipić, rekao nam je kako će on potpisati Temeljni kolektivni ugovor, ali ne i Sporazum jer su članovi njegova Sindikata odbili tu ponudu Vlade u kojoj se razdvajaju nastavno i nenastavno osoblje.

Podsjetimo, Vlada je u ponedjeljak postigla kompromis sa obrazovnim Sindikatima te će učiteljima, nastavnicima, odgajateljima, ravnateljima, tajnicima i računovođama povećati koeficijent u tri rate - tri posto u siječnju iduće godine, što će se obračunati na plaći za prosinac, jedan posto u lipnju te dodatna dva posto u siječnju 2021., a nenastavnom osoblju - kuharima, spremačicama, domarima te dijelu administrativnog osoblja će povećati plaću kroz dodatke.

Premijer Andrej Plenković na početku sjednice osvrnuo se na taj dogovor sa obrazovnim Sindikatima. 

- Za nas je najvažnije da su djeca od utorka u školi. Odlučili smo dane u štrajku isplatiti pa očekujemo da nadoknade ne budu izazivale nove troškove - rekao je. 

Ministrica obrazovanja Blaženka Divjak istaknula je kako je Sporazum o dodatku na plaću komplementaran izmjeni Uredbi koeficijenata te da će ga potpisati sa tri Sindata - učitelja, zaposlenih u srednjim školama te znanosti i visokog obrazovanja. Dodatak u iznosu od 6,11 posto rast će istom dinamikom kao i koeficijenti nastavnom osoblju.

- Ono što nismo obuhvatili izmjenom Uredbe zapravo je ovdje u ovome Sporazumu. I on se odnosi se prije svega na uvećanje osnovne plaće zaposlenicima u osnovnim, srednjim školama i učeničkim domovima, koji ne obavljaju odgojno-obrazovni rad te zaposlenicima u ustanovama visokog obrazovanja  koji rade na administrativnim, tehničkim, stručnim i pomoćnim poslovima - istaknula je naglasivši kako Sporazum stupa na snagu danom potpisivanja, dakle danas. Sporazum će vrijediti do 1. prosinca 2022.

Tako će s povećanjem od tri posto, učiteljima, nastavnicima i odgajateljima u siječnju koeficijent iznosti 1,365.

Tajniku i voditelju računovodstva školske ustanove iznosit će 1,267.

Ravnatelju osnovne škole s 851 i više učenika, srednje škole sa 601 i više učenika te strukovne škole s tri programa i 451 ili više učenika, bez zvanja savjetnika ili mentora, koeficijent će iznositi 2,138. Ravnateljima s manje učenika od navedenog koeficijent će biti 1,978. 

Od 1. lipnja koeficijent raste za još jedan posto pa će tada učiteljima, nastavnicima i odgajateljima iznositi 1,378. Tajniku i voditelju računovodstva narast će na 1,286. A ravnatelju osnovne škole s 851 i više učenika, srednje škole sa 601 i više učenika te strukovne škole s tri programa i 451 ili više učenika, bez zvanja savjetnika ili mentora, koeficijent će iznositi 2,160. Onima s manje učenika bit će 1,997.

Od siječnja 2021., s rastom koeficijenta za dodatnih dva posto, učiteljima, nastavnicima i odgajateljima koeficijent će narasti do traženih 1,406. Tajniku i voditelju računovodstva školske ustanove iznosit će 1,325. Ravnatelju osnovne škole s 851 i više učenika, srednje škole sa 601 i više učenika te strukovne škole s tri programa i 451 ili više učenika, bez zvanja savjetnika ili mentora, koeficijent će tada iznositi 2,203. Onima s manje učenika od toga iznosit će 2,037.

Nakon sjednice će čelnici Sindikata javnih službi, njih 11, potpisati dodatak Temeljnom kolektivnom ugovoru, kojim se povisuje osnovica plaće za 6,12 posto namještenicima i službenicima u javnim službama. I taj rast osnovice plaće ići će kroz tri etape - dva posto od siječnja, dva posto od lipnja te još dva posto od listopada 2020.

- Također je dogovoreno i povećanje regresa i godišnje nagrade za božićne blagdane s 1250 na 1500 kuna i dara prigodom dana Sv. Nikole u 2020. s 500 na 600 kuna. Otpremnina prilikom odlaska u mirovinu službenika i namještenika u javnim službama od 1. siječnja 2020. iznosit će dvije osnovice za izračun plaće, umjesto tri proračunske osnovice - istaknuo je ministar rada Josip Aladrović.

Vlada je na sjednici donijela Zakon o proglašenju Vukovara mjestom posebnog domovinskog pijeteta te Zakon o prijenosu osnivačkih prava nad Općom županijskom bolnicom Vukovar i bolnicom hrvatskih veterana na Republiku Hrvatsku.
Ministar branitelja Tomo Medved istaknuo je kako se donošenjem Zakona o proglašenju Vukovara mjestom posebnog domovinskog pijeteta uloga i žrtva Domovisnkog rata vrednuje kao iznimno važna u hrvatskoj povijesti.

- Vukovar je simbol otpora, žrtve, zajedništva i obrane suverenteta Republike Hrvatske u Domovinskom ratu. Stoga, prepoznajemo potrebu za proglašenjem vukovarskog područja mjestom posebnog domovisnkog pijeteta. Time želimo očuvati kulturu sjećanja na žrtvu Vukovara i potaknuti aktivnosti usmjerene na poboljšanje društevnog razvoja vukovrskog područja -istaknuo je naglasivši i kako će se ovime stvoriti okvir za posebni status Vukovara.

- Zakonom se definira pojam posebnog domovinskog pijeteta i područje na koje se odnosi, mjesta, dani i način obilježavanja. A predaže se i osnivanje posebnog međuresornog tijela, Vijeća za Domovinski pijetet, mir i razvoj - rekao je te dodao kako su sredstva za donošenje ovog Zakona osigurana u Državnom proračunu te proračunu jedinica lokalne i regionalne samouprave.
 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 49
VIDEO

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi
FELJTON: ČERNOBILSKE TAJNE

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi

PRVI DIO Zagrebački Radio 101 prvi je u Jugoslaviji objavio informaciju o nuklearnoj katastrofi u Černobilu. Znanstvenica Alica Bauman danima je na televiziji obavještavala javnost o posljedicama

Plenković opleo: 'Milanović i korumpirani SDP vabe DP'
NAKON SJEDNICE VLADE

Plenković opleo: 'Milanović i korumpirani SDP vabe DP'

Šef HDZ-a i tehnički premijer Andrej Plenković drži presicu nakon sjednice vlade. Istaknuo je da je HDZ-ova borba protiv korupcije snažna.
Najveći dosje o Rafaleima: Ovo je cijela istina o zrakoplovima koje su Francuzi masno naplatili
ANALIZA EKSPERTA 24SATA

Najveći dosje o Rafaleima: Ovo je cijela istina o zrakoplovima koje su Francuzi masno naplatili

Plus+ Minimalan iznos za održavanje iznosi oko 75 milijuna eura ili šest milijuna eura po avionu. Godišnje. Dakle, samo za 12 Rafalea trebat će četiri puta više novca, nego na sve ostale avione i helikoptere u HRZ-u