Obavijesti

News

Komentari 0

Vlada odustala: Javni bilježnici ipak neće rješavati sporazumne razvode, to ostaje na sudovima

Vlada odustala: Javni bilježnici ipak neće rješavati sporazumne razvode, to ostaje na sudovima

Nakon komunikacije s javnošću, stali smo na stajalištu da institut braka ili partnerske zajednice ima visoku društvenu vrednotu i da bi ipak bilo zgodno da ostane kod sudova, pojasnio je državni tajnik Martinović

VIDEO

Naše pravosuđe je u lošem stanju, a to ponajviše odgovara upravo HDZ-u, koji je korupciju, klijentelizam i nepotizam utjelovio kao jedini mogući oblik ostvarivanja prava i interesa građana. Pravosuđe, pod prijedlozima zakona koji dolaze iz ove vlade Andreja Plenkovića, i nadalje slabi jer je potrebno sve više nadležnosti izmjestiti od sudova prema javnim bilježnicima pa tako to imamo i u ovom prijedlogu, poručila je zastupnica Centra Dalija Orešković govoreći o Zakonu o izvanparničnom postupku.

Neodrživo stanje u pravosuđu rezultiralo je i bijelim štrajkom sudaca povodom niskih plaća i loših uvjeta rada, dodala je zastupnica Socijaldemokrata Vesna Nađ istaknuvši kako je pitanje hoće li prebacivanje izvanparničnih sporazumnih predmeta na javne bilježnike dovesti na kraju do rasterećenja sudova, obzirom da se radi, kazala je, o rutinskim predmetima koje su suci rješavali lijevom nogom.

- Problem očito nije samo u tim izvanparničnim predmetima nego je sistemske naravi - naglasila je. 

Ovaj Zakon, kao i mnogi do sada, ide za tim da se lukrativni posao osigura povlaštenoj skupini - javnim bilježnicima, a ne da se rasterete sudovi, naglasila je i zastupnica Radničke fronte Katarina Peović.

Naime, u prvom nacrtu izmjena ovog Zakona predlagalo se kako će se rješavanje sporazumnih predmeta, među kojima je i rastava brakova, prebaciti na javne bilježnike, no državni tajnik Ministarstva pravosuđa Juro Martinović istaknuo je predstavljajući danas konačni prijedlog kako se od rastave kod bilježnika odustalo.

E-gruntovnica: Upis u zemljišne knjige odrađivat će odvjetnici i javni bilježnici i to - online!
E-gruntovnica: Upis u zemljišne knjige odrađivat će odvjetnici i javni bilježnici i to - online!

- Nakon komunikacije s javnošću, stali smo na stajalištu da institut braka ili partnerske zajednice ima visoku društvenu vrednotu i da bi ipak bilo zgodno da ostane kod sudova - rekao je Martinović. 

Precizirao je da se javnim bilježnicima, kao povjerenicima sudova, povjerava postupanje u nespornim izvanparničnim postupcima, poput proglašenja nestale osobe umrlom, dokazivanja smrti, sporazumnog uređenja međa.

- I ništa to više neće koštati naše građane u odnosu što i danas košta kroz plaćanje sudske pristojbe. U zemljišno-knjiškim upisnicima se ništa nije pogoršalo na štetu građana, taj postupak je jako ubrzan i što se tiče pristojbe ostao je na niskoj razini - dodao je.

Ocjene oporbe o javnim bilježnicima kao privilegiranoj kasti i da im se gura još jedan lukrativni posao državni tajnik je odbacio istaknuvši kako javni bilježnici i nisu pretjerano zainteresirani za poslove koji im se daju jer ih se većina mora dodatno educirati te da ti postupci nisu naročito lukrativni što se tiče honorara koji će naplaćivati.

 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi
FELJTON: ČERNOBILSKE TAJNE

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi

PRVI DIO Zagrebački Radio 101 prvi je u Jugoslaviji objavio informaciju o nuklearnoj katastrofi u Černobilu. Znanstvenica Alica Bauman danima je na televiziji obavještavala javnost o posljedicama

'Ovo je most smrti, svi koji su stajali tu jako brzo su umrli...'
FELJTON: ČERNOBIL, 2. DIO

'Ovo je most smrti, svi koji su stajali tu jako brzo su umrli...'

Hrvatski znanstvenik Zdenko Franić posjetio je Černobil i stajao na mjestu s kojeg su stanovnici Pripjata promatrali plamen nakon eksplozije u nuklearnoj elektrani. Svi ti ljudi s mosta završili su u agoniji...
Plenković opleo: 'Milanović i korumpirani SDP vabe DP'
NAKON SJEDNICE VLADE

Plenković opleo: 'Milanović i korumpirani SDP vabe DP'

Šef HDZ-a i tehnički premijer Andrej Plenković drži presicu nakon sjednice vlade. Istaknuo je da je HDZ-ova borba protiv korupcije snažna.