Obavijesti

News

Komentari 13

Vlada podržala Hreljin zakon, no popratit će ga amandmani

Vlada podržala Hreljin zakon, no popratit će ga amandmani
1

Mirando Mrsić (SDP) upozorio je kako je ovaj zakon u proceduri od srpnja, a tek sada je došao na raspravu i to samo tri dana prije završetka rada Sabora i nakon što je Hrelja digao ruku za proračun Vlade

VIDEO

Oporbeni prijedlog Zakona o nastavku isplate dokupljenih mirovina, koji su predložili Klubovi HSU-a, nezavisnih zastupnika i Mosta, dobio je podršku Vlade, no najavljeno da će ga popraviti sa sedam amandmana. Zakon se odnos na gotovo 4000 umirovljenika, koji su išli u prijevremenu mirovinu i kroz firme u društvenom vlasništvu potpisivali ugovore kojima im je obećana isplata razlike mirovine, odnosno doživotna otpremnina. Međutim, u jednom trenutku ta isplata je stala. Jedina kritika na zakon stigla je od SDP-a. Iako ne želi ulaziti u socijalnu komponentu zakona, Mirando Mrsić (SDP) upozorio je kako je ovaj zakon u proceduri od srpnja ove godine, a tek sada je došao na raspravu i to samo tri dana prije završetka rada Sabora i nakon što je Silvano Hrelja (HSU) digao ruku za proračun Vlade Andreja Plenkovića.

- Vrlo je jasno da se radi o jednom obliku političke korupcije - ustvrdio je Mrsić.
SDP-ovac smatra kako bi zakon trebao ići u dva čitanja, kako bi se raščistilo pitanje Royala koji godinama nije isplaćivao dodatak na mirovine.  

- Umirovljenici nisu svojom krivnjom dovedeni u ovaj problem, ali netko je kriv - ustvrdio je.
Mrsić je naveo kako je u zakonu problematično što država preuzima obveze isplate dodataka, ali nigdje je preuzima imovinu Royala iz koje bi trebala naplatiti barem dijelom ono što će isplatiti umirovljenicima.

- Da li zato što tamo nema ničega ili zbog nekih drugih razloga. To treba reći. Vlada tu ne štiti interese RH i poreznih obveznika koji će dati novce da se isplate dodaci umirovljenicima do kraja života, ali i njihovim nasljednicima - upozorio je Mrsić.
Naveo je između ostalog i kako se postavlja pitanje ustavnosti zakona jer će on djelovati retroaktivno. Napominje kako Vlada i predlagatelji govore o različitim iznosima koji je potreban za provedbu zakona, a ističe kako su procjene da će nas on stajati 280 milijuna kuna jer su te mirovine nasljedne. Mrsić kaže i da je Vlada svojim amandmanima na zakon odradila traljav posao. 

Na prozivke za politički korupciju, reagirao je Hrelja i odbacio ih.
- U svojih 15 godina rada nikada nisam tražio ništa za sebe. Nemam problem s tim što sam dignuo ruku za proračun Andreja Plenkovića, a tu mogućnost najavio sam kada je ovaj zakon poslan u saborsku proceduru samo da se zakon donese. Situacija je čista, i tu nema ničeg mutnog niti tajnovitog - uzvratio je Hrelja. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 13
VIDEO

Pogledajte veliko nevrijeme koje ide prema Hrvatskoj!
RADARSKE SLIKE

Pogledajte veliko nevrijeme koje ide prema Hrvatskoj!

DHMZ je ranije objavio upozorenje i žuti alarm za grmljavinsko nevrijeme za sve regije u Hrvatskoj osim za dvije. Sad su to promijenili i samo gospićka regija označena je zelenom

Grmljavinsko nevrijeme udarit će Hrvatsku! Sigurne samo dvije regije. Nestabilno i sutra...
PROGNOZA

Grmljavinsko nevrijeme udarit će Hrvatsku! Sigurne samo dvije regije. Nestabilno i sutra...

Za četvrtak i petak prognoziraju dosta nestabilno vrijeme, pogotovo četvrtak kad je za skoro cijelu Hrvatsku upaljen žuti alarm zbog grmljavinskog nevremena
Užasi masakra u Borovu Selu: Četnici su ubili 12 hrvatskih policajca. Koristili su i sjekire...
TUŽNA OBLJETNICA

Užasi masakra u Borovu Selu: Četnici su ubili 12 hrvatskih policajca. Koristili su i sjekire...

Tukli su me, odvodili na neko stajsko đubre da me zakolju, stavljali mi nož pod vrat pa opet tukli. Gubio sam svijest više puta a onda se probudio ostavljen u nekom dvorištu, ispričao je svojedobno Ivan Komšić...