Obavijesti

News

Komentari 42

Vlada pozdravila odluku suda, oglasio se i Joe Biden: 'Zahvalni smo im na neumornom radu'

Vlada pozdravila odluku suda, oglasio se i Joe Biden: 'Zahvalni smo im na neumornom radu'

Vlada Republike Hrvatske pozdravila je u utorak pravomoćnu presudu kojom je Ratku Mladiću potvrđena najstroža kazna doživotnog zatvora i smatra je primjerenom. Oglasio se i američki predsjednik

VIDEO

Vlada Republike Hrvatske pozdravlja današnju dugo očekivanu presudu Žalbenog vijeća Međunarodnog rezidualnog mehanizma za kaznene sudove kojom je Ratku Mladiću potvrđena najstroža kazna doživotnog zatvora i smatra je primjerenom, navodi se u priopćenju Vlade.

Ističe se da je ovom presudom Ratko Mladić konačno i pravomoćno osuđen za neke od najtežih i najokrutnijih zločina počinjenih na tlu Bosne i Hercegovine, između ostaloga da je kao sudionik nekoliko udruženih zločinačkih pothvata počinio genocid, najokrutnije zločine protiv čovječnosti te povrede pravila i običaja ratovanja, s ciljem da trajno iskorijeni Bošnjake i Hrvate s pojedinih područja Bosne i Hercegovine.

'Pregovarao sam s Ratkom Mladićem, on je htio biti silan, ali nisam se dao impresionirati'
'Pregovarao sam s Ratkom Mladićem, on je htio biti silan, ali nisam se dao impresionirati'

Međutim, Vlada je izrazila "nezadovoljstvo što u ovom pravomoćno okončanom postupku nije utvrđeno sudjelovanje i najviših dužnosnika Republike Srbije u tzv. sveobuhvatnom udruženom zločinačkom pothvatu koji je rezultirao počinjenjem najtežih kršenja međunarodnog humanitarnog prava".

Također je izrazila žaljenje i nezadovoljstvo zbog toga što "Ratko Mladić nije optužen i osuđen za brojna zlodjela počinjena tijekom agresije na Republiku Hrvatsku, gdje je započeo svoj krvavi pohod nastavivši ga u Bosni i Hercegovini".

VIDEO Muškarac transparentom u Haagu daje podršku Ratku Mladiću: 'Ovo je sud nepravde'
VIDEO Muškarac transparentom u Haagu daje podršku Ratku Mladiću: 'Ovo je sud nepravde'

- Nadamo se da će ova presuda donijeti barem djelomičan mir i satisfakciju žrtvama zlodjela Ratka Mladića i članovima njihovih obitelji - stoji u priopćenju.

Oglasio se i Joe Biden 

Američki predsjednik Joe Biden oglasio se putem službene stranice Bijele kuće o presudi ratnom zločincu Ratku Mladiću. Pozdravio je odluku suda i istaknuo kako su njegove misli trenutno uz obitelji žrtava zločina u Srebrenici i drugim gradovima. 

Potvrdili presudu: Ratko Mladić ostaje do kraja života u zatvoru
Potvrdili presudu: Ratko Mladić ostaje do kraja života u zatvoru

- Prije gotovo 26 godina Mladić je naredio pogubljenje oko 8000 nenaoružanih muškaraca i dječaka u Srebrenici. Također je vodio i brutalni višegodišnju opsadu Sarajeva i bio odgovoran za brojne zločine. Danas je sud potvrdio njegove zločine i osudio ga za genocid - stoji u priopćenju. 

- Sjedinjene Američke Države su pomogle u vođenju međunarodnih napora da se privedu pred lice pravde oni koji su počinili zločine u BiH i drugim dijelovima bivše Jugoslavije. Zahvalni smo na neumornom radu suda u Haagu tijekom protekla dva desetljeća za slučajeve vezane za sukobe na Balkanu - priopćeno je. 

Sramota u Banjoj Luci: Podržali koljača i genocidnog zločinca uoči današnje presude u Haagu
Sramota u Banjoj Luci: Podržali koljača i genocidnog zločinca uoči današnje presude u Haagu

- Pravda i pomirenje temelj su mira i stabilnosti za budućnost. Iskreno se nadam da će lideri u regiji poštovati presudu i pojačati njen značaj. Danas sam uz sve preživjele obitelji žrtava Mladićevih zločina. Nikada ne smijemo iz sjećanja izbrisati ovu tragediju - stoji u priopćenju. 

Brammertz: Svrstava se među najveće ratne zločince u suvremenoj povijesti 

Glavni tužitelj Mehanizma za međunarodne kaznene sudove (MICT) Serge Brammertz ocijenio je u utorak kako je iznimno važno to što je ratni zapovjednik vojske bosanskih Srba Ratko Mladić pravomoćno proglašen krivim za ratne zločine i osuđen na doživotni zatvor.

U izjavi objavljenoj na mrežnim stranicama MICT-a, Brammerz je nakon što je objavljena presuda Mladiću istaknuo kako je došlo vrijeme da se prihvati istina.

"Mladić se svrstava u red najvećih ratnih zločinaca u suvremenoj povijesti", izjavio je Brammertz podsjećajući kako je Mladić koristio svoj zapovjedni položaj za napade na nedužne civile koji su ubijani, mučeni, silovani i protjerivani samo zbog svoje nacionalnosti i vjere.

Kazao je i kako je osuđeni general bosanskih Srba odgovoran za raspirivanje entičke mrženje te stoga što je u oči lagao tisućama muškaraca i dječaka u Srebrenici čiju je likvidaciju zapovjedio.

"Mladića bi trebali osuditi svi odgovorni dužnosnici u bivšoj Jugoslaviji. Njegovo ime trebalo bi uvrstiti na popis najizopačenijih i najbrutalnijh osoba u povijesti", istaknuo je Brammertz.

Upozorio je istodobno kako to nije presuda srpskom narodu nego samo Mladiću jer je i krivnja samo njegova a da priznanje i zašttu sada treba pružiti žrtvama, posebice onima koji su svjedočili tijekom suđenja.

Zaključio je porukom kako bi presuda Mladiću ipak trebala biti podsjetnik na pravdu koju tek valja postići jer diljem bivše Jugoslavije treba procesuirati na tisuće osumnjičenih za ratne zločine, u čemu je Tužiteljstvo MICT-a spremno pomoći.

Grlić Radman: Presuda je čin zakašnjele pravde 

Današnja presuda Ratku Mladiću Žalbenog vijeća Međunarodnog rezidualnog mehanizma za kaznene sudove čin je zakašnjele pravde kojom hrvatske žrtve nisu dobile nikakvu satisfakciju, objavio je hrvatski ministar vanjskih poslova Gordan Grlić Radman. 

Iako je prošlo puno godina od počinjenja najtežih zločina koje su pod njegovim vodstvom počinile jedinice JNA i bosanskih Srba, nijedna kazna ne može do kraja odražavati zločinačku narav velikosrpske politike čiji je Ratko Mladić bio jedan od izravnih provoditelja, dodao je ministar. 

"Brojni su zemljopisni toponimi u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini upisani u osobnu kartu zločinačkog djelovanja Ratka Mladića i jedinica pod njegovim vodstvom: Knin, Kijevo, Škabrnja, Nadin, Drniš, Šibenik, Sarajevo, Bihać, Žepa, Srebrenica...", objavio je Radman na facebooku. 

"Što se tiče Republike Hrvatske i hrvatskog naroda, možemo, nažalost, zaključiti kako naše patnje i žrtve tijekom ovog suđenja nisu dobile nikakvu satisfakciju. Jedinu utjehu u ovoj presudi možemo pronaći u činjenici da je već nekoliko puta presuđeno zločinačkoj velikosrpskoj politici, a čija je nesumnjivo jedna od glavnih personifikacija bio baš ratni zločinac Ratko Mladić", naglasio je. 

Njemački šef diplomacije: 'Nadam se da je ovo utjeha za žrtve i preživjele' 

Njemački ministar vanjskih poslova Heiko Maas rekao je u utorak da mu je "laknulo" što je međunarodni sud potvrdio doživotnu kaznu zatvora ratnom čelniku bosanskih Srba Ratku Mladiću za genocid i zločine protiv čovječnosti te je ocijenio da je "pravda trijumfirala".

"Nadam se da je ovo utjeha za žrtve i preživjele", dodao je Heiko Maas na Twitteru komentirajući današnju odluku međunarodnog suda da potvrdi doživotnu kaznu zatvora bivšem čelniku vojske bosanskih Srba.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 42
VIDEO

Grlić Radman neće biti ministar vanjskih poslova?! Doznajemo tko bi ga trebao naslijediti
IZBORI 2024.

Grlić Radman neće biti ministar vanjskih poslova?! Doznajemo tko bi ga trebao naslijediti

Predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović primio je predsjednika Vlade Republike Hrvatske i predsjednika HDZ-a Andreja Plenkovića u okviru Ustavom predviđenog postupka za davanje mandata za sastavljanje Vlade Republike Hrvatske

Glavne sestre KBC-ova o situaciji u bolnicama i plaćama: 'Ima nas premalo, ali odlučile smo ostati'
INTERVJU ZA 24SATA

Glavne sestre KBC-ova o situaciji u bolnicama i plaćama: 'Ima nas premalo, ali odlučile smo ostati'

Plus+ Ne znam jesu li ljudi svjesni u kakvoj smo situaciji sad, a u kakvoj ćemo tek biti za 10 godina. U medicinske škole se upisuje premali broj učenika - otkriva nam glavna sestra KBC-a Split.
Plenković došao sa 78 potpisa! Milić na pitanje jesu li dobili mandat kratko rekao: 'Jesmo'
POGLEDAJTE VIDEO

Plenković došao sa 78 potpisa! Milić na pitanje jesu li dobili mandat kratko rekao: 'Jesmo'

Nakon što se sastao s Milanovićem, predsjednik mu je kratko rekao: 'Evo, radi klima'. Predaja potpisa trajala je svega 15-ak minuta, a glasnogovornik Milić je na pitanje 'Jeste li dobili mandate' kratko odgovorio 'Jesmo'.