Obavijesti

News

Komentari 80

Milanović: Srbija s ovakvim zakonom ne može ući u EU

Milanović: Srbija s ovakvim zakonom ne može ući u EU
1

Milanović i ministar pravosuđa raspravljali su o slučaju Veljka Marića koji je u zatvoru u Srbiji. Premijer je kazao da Srbija mora promijeniti zakone ako hoće u EU

VIDEO

Premijer Zoran Milanović na početku sjednice Vlade osvrnuo se na program "Novi početak", odnosno moratorij na dugove socijalno najugroženijih građana. Na njegovo iznenađenje, kaže, to nije prošlo bez interesa stranih medija i to najuglednijih .

- To je prepoznato kao nešto jedinstveno, a mi vjerujemo i dobro. Dobro je intonirano tako da nam je drago da se priča o stvarima koje su prije svega isključivo bile motivirane da se ljudima pomogne, a ne da se reklamiramo u inozemstvu jer od toga nemamo nikakve koristi. Ali je lijepo vidjeti da se primjećuje da se u Hrvatskoj događaju projekti i to dogovorno, bez sile - rekao je Milanović.

Podsjetio je da je cijeli proces bio dosta dug, pregovarački i nagovarački proces u kojem su ljudi iz Vlade, prvenstveno Milanka Opačić, odigrali konstruktivnu ulogu.

- Vjerujemo da će to mnogim ljudima pomoći - kazao je Milanović.

'Naznake za rast su dobre'

Osvrnuo se i na statističke podatke vezano za rast prometa trgovine na malo i rast industrijske proizvodnje.

- To je trend. Vidjet ćemo hoće li se pretvoriti u stopu rasta. Vjerujemo da hoće. Pričekajmo, vidjet ćemo. Naznake nisu loše. Ja bih rekao da su dobre - zaključio je Milanović.

Vlada je usvojila izmjene Zakona o zakupu i kupoprodaju poslovnog prostora. Ministar pravosuđa Orsat Miljenić kazao je da se ovim izmjenama pojednostavljuje procedura zakupa. Ovime će se omogućiti jednostavnije dobivanje u zakup državnog prostora. Miljenić je kazao da će to za državu značiti bolje upravljanje i bolje prihode.

Vlada nije prihvatila zaključak o jurisdikciji Srbije nad hrvatskim državljanima

Iako je 57 zastupnika tražilo da Vlada donese prijedlog zaključak vezao za problematiku srbijanske primjene univerzalne jurisdikcije nad državljanima Hrvatske, Vlada zaključak nije prihvatila. U zaključku se traži da Vlada obveže da kroz pristupne pregovore Srbije poduzima sve kako bi se stavio izvan snage zakon kojim je Srbija proširila svoju nadležnost i na procesuiranje ratnih zločina na području Hrvatske te da se Vlada obveže da će preuzeti sve što je u nadležnosti radi zaštite branitelja Veljka Marića koji je u zatvoru u Srbiji.

U Banskim dvorima smatraju da nema potreba za donošenjem ovog zaključka jer Sabor je taj koji uvijek može donijeti zaključak kojim će obvezati Vladu na zauzimanje stajališta.

- Ministarstvo vanjskih poslova i pravosuđa već poduzimaju mjere kako bi, neću reći natjerali nego doveli Srbiju u situaciju da mora povući taj zakon kojim su oni prekršili i određene međunarodne obveze, a kojim su zapravo ušli u prostor RH i na određeni način se miješaju u naše unutarnje stvari. Radi se o procesuiranju ratnih zločina koji su počinjeni na našem područje, nad našim državljanima često i od strane naših državljana. Mi inzistiramo i mora biti da se te stvari procesuiraju u Hrvatskoj - kazao je ministar Miljenić.

Kada je riječ o branitelju Veljku Mariću, ministar je kazao kako je od prvog dana mandata službeno tražio od Srbije da ga prebaci u Hrvatsku, no to je odbijeno. Miljenić je kazao kako se svaka prilika iskoristila sa srbijanskim ministrima za razgovor na tu temu. Posljednji zahtjevi išli su u svibnju i prosincu prošle godine, ali na njega odgovor do danas nije stigao. Najavio je da će Hrvatska i dalje inzistirati na tome.

Milanović: 'Svatko treba proganjati svoje zločince'

U raspravu se uključio i premijer Zoran Milanović koji je poručio:

- Srbija će morati povući taj zakon. Mi nemamo takav zakon u odnosu na druge države. EU funkcionira po određenim pravilima u područjima pravosudne suradnje i zajedničkog uhidbenog naloga. Ta pravila su vrlo jasna i zakon koji je u Srbiji na snazi iskače iz tih okvira. Pozivam kolege u Beogradu da taj zakon ukinu, da ga povuku, jer nama je to neprihvatljivo  - poručio je.

Milanović je napomenuo da je puno Hrvata bilo u logorima u Srbiji uključujući i ministra branitelja Predraga Matića i uvjeren je da je tamo sigurno bilo teških kaznenih djela.

- Mi nemamo jurisdikciju za to. Bar ja ne znam da imamo. Dakle prema trećim državljanima ne. Mi ta kaznena djela ne proganjamo. Proganjamo li ministre? - upitao je Milanović.

Ministar pravosuđa pojasnio mu je da po pitanju tih zločina imamo mogućnost progona tih kaznenih dijela u određenim slučajevima te napomenuo da to nije ista situacija kao sa Srbijom.

- Radi se o tome da su oni svojim zakonom pokušali stvoriti jednu vrstu mini Haaga gdje su oni tu oni tu univerzalnu jurisdikciju pored specificirali upravo za područje bivše Jugoslavije gdje se Beograd nameće kao centar procesuiranja svega što se događalo na području ne samo Hrvatske nego i BiH i na Sloveniju gdje su bila ratna zbivanja - pojasnio je Miljenić.

Milanović je zatražio preciznu analizu jedne i druge jurisdikcije.

- Mi se u tuđe petljati nećemo, a ono što se događalo u Hrvatskoj to ćemo procesuirati mi, odnosno to je već procesuirao Haag. I tu treba podvući crtu i priča je gotova. Svatko treba proganjati svoje, želim čiste račune - zaključio je premijer.

- Unutar EU ovakvi pravni dualizmi ne mogu postojati - naveo je premijer koji se nada da je to kolegama i partnerima u Beogradu savršeno jasno.

- Da se ovo ne bi pretvorilo u politički ping pong ili u nekakve kontinuirane pritiske mislim da je stvarno zdravo razumski odmah reći i uputiti poruku da se s takvim zakonom u EU ne može ući i da Hrvatska to neće dopustiti - izjavio je premijer navodeći kako mi to ne radimo drugima pa nećemo dopustiti da i drugi to nama rade.

Vlada raspisuje prijevremene izbore za 9 gradova i 8 općina

Vlada je donijela odluku o raspisivanju prijevremenih izbora za gradsko vijeće i gradonačelnika te zamjenike gradonačelnika u Dubrovniku, Novom Marofu, Svetom Ivanu Zelini, Rabu, Pagu, Hvaru, Omišu, Korčuli i Zlataru.

Ista odluka je i izbore za općinsko vijeće i općinskog načelnika te zamjenike općinskog načelnika u općinama Kukljica, Rugvica, Milna, Petlovac, Čaglin, Strahoninec, Lumbarda i Gundinci. 

Izbori će biti u nedjelju 8. ožujka. 

Vlada je dopunila odluku o postupku traženja strateškog partnera za Croatia Airlines kojom je omogućila i mogućnost angažmana vanjskih savjetnika tom procesu. Centar za restrukturiranje i prodaju zadužen je da sudjeluje u provedbi postupka traženja strateškog partnera, na način da prodajom dionica u vlasništvu Republike Hrvatske osigura sredstva za usluge vanjskih savjetnika.


Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 80

VIDEO

Pokušaj ubojstva u Zagrebu: Žena (42) izbola poznanika
STRAVA NA MEDVEŠČAKU

Pokušaj ubojstva u Zagrebu: Žena (42) izbola poznanika

Liječnička pomoć muškarcu je pružena u Kliničkoj bolnici Merkur gdje je utvrđeno da je teško ozlijeđen, javlja zagrebačka policija

Avion je bio na servisu dan prije kobnog pada. Mehaničar kaže: 'Ne vjerujem da je do motora'
DOZNAJEMO

Avion je bio na servisu dan prije kobnog pada. Mehaničar kaže: 'Ne vjerujem da je do motora'

Sportski zrakoplov bio je u Sloveniji na 50-satnom pregledu: 'Sad kad je bio 50-satni pregled, motor je bio provjeren na tlu. Znači, motor je obavio sve faze testiranja na tlu', kazao nam je mehaničar
Kolege iz Hitne se oprostile od Ivana: 'Prerano si nas napustio, počivaj u miru u nebeskom letu'
POGINUO U AVIONSKOJ NESREĆI

Kolege iz Hitne se oprostile od Ivana: 'Prerano si nas napustio, počivaj u miru u nebeskom letu'

Cessna 182 je u subotu oko 16 sati pala na području Stupnika. Poginuo je vozač Hitne iz Zaprešića te ozlijeđeno još četvero ljudi. Olupina je ostala zaglavljena u gustoj šumi