Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
82 komentara

Lučiću 5,49 milijuna kuna: 'To nije priznanje krivnje Hrvatske'

Premijer Andrej Plenković poručio je kako je vrijeme da se nakon 12 godina ovo pitanje riješi na pravičan način. S njim se složio i ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković.

Foto: Hrvoje Jelavić/Pixsell, Duško Jaramaz/Pixsell
82 komentara

Vlada je prihvatila nagodbu koju je DORH ponudio Frani Lučiću, jedinom preživjelom vatrogascu s Kornata.  Odlučeno ne da se Lučiću isplati 5,498.523 kune. Nagodbom je određena i mjesečna renta od 6000 kuna i to 4500 kuna na ime tuđe pomoći te 1500 kuna za vitamine, poboljšanu prehranu i medicinske preparate. Mjesečna renta Lučiću će se isplaćivati od 1.ožujka 2019. godine.  

POGLEDAJTE VIDEO:

Premijer Andrej Plenković podsjetio je da je i prije nekoliko tjedana u razgovoru s medijima kazao da bi s obzirom na dugotrajnost postupka u tom slučaju najbolje rješenje bilo da se postigne nagodba.

Å ibenik: Frane Lučić dolazi na ročiÅ¡te u pratnji odvjetnika SUTRA I NA VLADI Država je konačno postigla nagodbu s Franom Lučićem

- Sklapanje ove nagodbe i isplata ovih iznosa ne može se ni na koji način smatrati priznanjem odgovornosti Hrvatske za štetni događaj - kazao je Plenković.

Zagreb: Na sjednici VLade RH tema je i nagodba države s vatrogascem Franom Lučićem | Autor: Patrik Macek/PIXSELL Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Poručio je kako je vrijeme nakon 12 godina ovo pitanje riješi na pravičan način. S njim se složio i ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković. 

- Ovom prigodom želim zahvaliti i ministru pravosuđa i DORH-u na uloženom naporu i trudu na pronalaženju obostranog zadovoljavajućeg rješenja za ovaj dugogodišnji spor uzrokovan teškom tragedijom i s teškim posljedicama za Lučića  - kazao je premijer.

Foto: Patrik Macek/PIXSELL Frane Lučić je 8. ožujka u pratnji odvjetnika proveo sat vremena u sjedištu DORH-a, ali nagodba nije postignuta. Početkom veljače jedini preživjeli vatrogasac iz kornatske tragedije djelomično dobio spor radi naknade štete protiv grada Šibenika i Republike Hrvatske. Prema nepravomoćnoj presudi zagrebačkog Općinskog radnog suda presuđeno mu je 1,75 milijun kuna odštete, ali da se mu se nadoknadi dosadašnje i buduće troškove tuđe pomoći i njege, izgubljene zarade te poboljšane prehrane. Državno odvjetništvo se na tu je presudu žalilo.

Nepravomoćnu presudu Lučić je dobio nakon više od dvanaest godina od tragedije u kojoj je tijekom rutinske intervencije gašenja požara na otoku Kornatu poginulo 12 vatrogasaca iz Šibenika, Vodica i Tisnog, dok je on preživio s višestrukim ozljedama i 90 postotnim invaliditetom.

 

 

 

Bošnjaković: Neprimjereno što je proces sklapanja nagodbe s Lučićem toliko dugo trajao

Ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković u petak je neprimjerenim ocijenio to što je "toliko dugo" trajao proces sklapanja nagodbe s Franom Lučićem, jedinim preživjelim vatrogascem iz kornatske tragedije, a razloge dijelom vidi u procjenama DORH-a da a svaku presudu ulaže žalbu, kao i tome što je područje zaštite od požara poprilično složeno definirano zakonom pa je teško utvrditi odgovornost.

"Postoje vatrogasna društva i vatrogasne zajednice na razini općina, gradova, županija, svaki od njih snosi svoj dio odgovornosti u svemu tome, tako da je to bio dosta složen predmet vezano za utvrđivanje odgovornosti", izjavio je Bošnjaković nakon sjednice Vlade.

Složio se s novinarskom opaskom kako je neprimjereno što je proces toliko dugo trajao. "Sklopili smo danas nagodbu, neke vlade prije nas su isto radile na tome, ali mi smo došli u poziciju da smo to danas sklopili", poručio je i dodao kako je preduvjet za nagodbu povlačenje Lučićeve tužbe protiv države.

Vezano za to što je ovlastio predsjednika zagrebačkog Županijskog suda Ivana Turudića za "obavljanje poslova sudske uprave" Visokog kaznenog suda u osnivanju, novog pravosudnog tijela koje bi od 2020. trebalo odlučivati o žalbama na kaznene presude..

Zašto je ovlastio suca Turudića za poslove Visokog kaznenog suda: Zašto ne?

Visoki kazneni sud označio je bitnim zbog ujednačavanja sudske prakse, a na pitanje zašto je ovlastio baš Turudića, odgovorio je protupitanjem: "Zašto ne?". "Imam dobra iskustva s njim, mislim da ćemo taj posao obaviti dobro jer ćemo ga raditi zajednički. Imamo skupinu ljudi u ministarstvu koji na tome već rade", rekao je Bošnjaković.

Naveo je i kako postoji nekoliko prijedloga za lokaciju novog suda, a tijekom postupka osnivanja vidjet će i odlučiti gdje će biti, dok će se suci birati na natječaju.

Vlada je na sjednici u petak dala pozitivno mišljenje o izvješću DORH-a kojim se predlaže sklapanje nagodbe s Lučićem, kojom bi mu se isplatilo gotovo 5,5 milijuna kuna. Nagodbom je određena mjesečna renta u iznosu od šest tisuća kuna, i to od 4,500 kuna na ime tuđe pomoći i njege te 1500 kuna na ime vitamina, poboljšane prehrane i medicinskih preparata.

Inače, Lučić je početkom veljače djelomično dobio spor radi naknade štete protiv Grada Šibenika i RH, no na nepravomoćnu presudu zagrebačkog Općinskog radnog suda žalio se DORH. Nepravomoćnu presudu Lučić je dobio nakon više od dvanaest godina od tragedije, u kojoj je tijekom rutinske intervencije gašenja požara na otoku Kornatu poginulo 12 vatrogasaca iz Šibenika, Vodica i Tisnog, dok je on preživio s višestrukim ozljedama i 90 postotnim invaliditetom.

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message