Obavijesti

News

Komentari 0

Vlada u Sabor uputila Zakon o izbornim jedinicama: Trebao bi se usvojiti do 1. listopada

Vlada u Sabor uputila Zakon o izbornim jedinicama: Trebao bi se usvojiti do 1. listopada

Vladinim prijedlogom ostaje 10 izbornih jedinica iz kojih se bira 14 zastupnika u Sabor, a nijedan grad osim Zagreba neće biti podijeljen u više jedinica

VIDEO

Saborski zastupnici će idući tjedan, posljednji prije odlaska na dvomjesečnu ljetnu stanku, raspraviti Zakon o izbornim jedinicama za izbor zastupnika u Sabor, koji im je s današnje sjednice uputila Vlada i to nakon što je Ustavni sud u veljači donio odluku da važeći prestaje važiti od 1. listopada. Novost u odnosu na javno savjetovanje, istaknuo je premijer Andrej Plenković, Bakar će biti, ne više u sedmoj nego u osmoj izbornoj jedinici.

- Uzimajući u obzir odluku Ustavnoga suda, Vlada je izradila prijedlog Zakona kojim se u 10 izbornih jedinica bira jednak broj zastupnika - 14 u svakoj izbornoj jedinici - podsjetio je ministar pravosuđa i uprave Ivan Malenica.

Broj birača u svih deset predloženih izbornih jedinica u zakonskom je okviru od +/- 5 posto odnosno u niti jedno izbornoj jedinici odstupanja nisu veća +/- 2,20 posto.

Ovo su nove izborne jedinice. Plenković: Promjene za 22% građana, najviše u Zagrebu
Ovo su nove izborne jedinice. Plenković: Promjene za 22% građana, najviše u Zagrebu

- Kod određivanja granica predloženih izbornih jedinica vodilo se računa u najvećoj mjeri o područjima županija te o zemljopisnim i prirodnim obilježjima Hrvatske, sukladno odredbama Zakona o izborima zastupnika u Hrvatski sabor. Time je zadovoljen uvjet iz članka 39. stavak 2 Zakona o izborima zastupnika u Hrvatski sabor, a navedene su odredbe usklađene i člankom 45. Ustava odnosno osigurano je jednako pravo glasa - poručio je ministar. 

Kao osnova za određivanje područje izbornih jedinica, dodao je, definira se prosječan broj birača upisan u Registar birača koji imaju prebivalište u Hrvatskoj.

- Predloženim zakonom ne mijenja se izborni sustav u Hrvatskoj već se izborne jedinice modificiraju u skladu s odlukom Ustavnog suda. Četiri petine birača ostat će u izbornim jedinicama u kojima su i dosad glasovali, odnosno izbornu bi jedinicu promijenilo 22 posto birača - istaknuo je. 

Niti jedan grad osim Zagreba, naglasio je, nije podijeljen u više izbornih jedinica. 

Ustavne stručnjakinje tvrde: 'Prijedlog zakona o izbornim jedinicama je neprihvatljiv!'
Ustavne stručnjakinje tvrde: 'Prijedlog zakona o izbornim jedinicama je neprihvatljiv!'

- Važno je istaknuti da, za razliku od postojećeg uređenja izbornih jedinica, niti jedan grad osim grada Zagreba nije podijeljen u više izbornih jedinica, s tim da je grad Zagreb umjesto u četiri podijeljen u tri izborne jedinice koji se naslanjaju na jedinice lokalne samouprave koje prirodno gravitiraju tim dijelovima grada Zagreba - naveo je dodavši kako se ovim prijedlogom na jasan i transparentan način uređuju pitanja koja se odnose i na praćenje broja birača u izbornim jedinicama i postupku njihove delimitacije.

- Zakonskim prijedlogom ne mijenjaju se postulati izbornog procesa, ali se osigurava jednaka vrijednost biračkog glasa svakog birača u Hrvatskoj - zaključio je Malenica.

Ovo je tek prvo čitanje Zakona, a zastupnici će odmah po povratku u klupe, a to je 15. rujna, morati raspraviti konačni prijedlog i izglasati ga do 1. listopada. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

Pogledajte kakvo nevrijeme stiže u Hrvatsku: Na snazi je meteoalarm za cijelu zemlju
BUDITE NA OPREZU

Pogledajte kakvo nevrijeme stiže u Hrvatsku: Na snazi je meteoalarm za cijelu zemlju

DHMZ je izdao meteoalarm za cijelu zemlju, a onaj koji označava opasno vrijeme na snazi je za zagrebačku i karlovačku regiju

FOTO Pogledajte luksuznu vilu novog ministra turizma. Zaradio 59.000 eura od iznajmljivanja
ODSJEDNI KOD MINISTRA

FOTO Pogledajte luksuznu vilu novog ministra turizma. Zaradio 59.000 eura od iznajmljivanja

Prema podacima iz imovinske kartice koju je zadnji put mijenjao u veljači ove godine, ministar godišnje od najma ove vile zaradi 59.000 eura. Vila je već bukirana za cijelu sezonu sve do početka listopada
Nova runda saharskog pijeska stiže nad Hrvatsku:  Nebo će se zamutiti, evo kad se očekuje...
VELIKA PROGNOZA ZA VIKEND

Nova runda saharskog pijeska stiže nad Hrvatsku: Nebo će se zamutiti, evo kad se očekuje...

Zbog saharskog pijeska u višim slojevima atmosfere nebo će biti mutno žućkaste boje. Do sredine idućeg tjedna promjenljivo, red kiše. red sunca...