Obavijesti

News

Komentari 371

Štrajk ide dalje, a učitelji mogu ostati bez 315 kuna po danu...

Štrajk ide dalje, a učitelji mogu ostati bez 315 kuna po danu...

Ravnatelji škola kažu nam da posljedica za gradivo i djecu zasad još nema i da je puno veći problem sve više bezrazložnih izostanaka učenika iz škole

VIDEO

U uvodnom govoru na jučerašnjoj sjednici Vlade, premijer Plenković izjavio je kako vlada nakon 15. studenoga, što je danas, više neće plaćati vrijeme provedeno u štrajku.

Jučer je bilo evidentno kako se povukla i ministrica Blaženka Divjak, koja je dosad javno podržavala štrajk. 

Došlo je vrijeme da učenicima damo prednost. Ako ne razmišljamo o posljedicama štrajka po učenike, onda smo svi gubitnici. Ja ‘igram’ za samo jednu ekipu - djecu i učenike.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

POGLEDAJTE VIDEO: 

Pokretanje videa...

Divjak u Vodicama 01:40

Rekla je to jučer ministrica obrazovanja. Na pitanje znači li to da će Vlada pokrenuti postupak zabrane štrajka, iz njenog ministarstva odgovaraju kako nezakonitost štrajka utvrditi može sud, sukladno Zakonu o radu, za koji je nadležno Ministarstvo rada.

- Nikakva zabrana ne dolazi u obzir jer je pravo na štrajk zajamčeno Ustavom - kazala je Divjak na početku štrajka, a brojimo 25. dan. Ravnatelji škola kažu nam da posljedica za gradivo i djecu zasad još nema i da je puno veći problem sve više bezrazložnih izostanaka učenika iz škole.

Ako Vlada zaista ne plati štrajk, štrajkaši bi u tom slučaju mogli ostati bez oko 315 kuna na dan, koliko sindikati računaju da je dnevni trošak na učitelje. 

Žele plaće poput drugih javnih službi 
Prosvjetari su štrajk 10. listopada počeli kako bi obranili dostojanstvo profesije, kazali su. Žele povećanje koeficijenta složenosti poslova za 6,11 posto, kojim bi se njihove plaće izjednačile s plaćama u javnim službama. Ističu da nije riječ o povišici nego samo vraćanju onoga što im je uzeto 2012. smanjenjem osnovice za 6 posto.
Vlada prosvjeti nudila pa onda sve manje 
Vlada je odbila povećanje koeficijenata za 6 posto i prvo ponudila povećanje od po dva posto u tri navrata kroz dodatke. Petog dana štrajka na stol je stigla ponuda povećanja osnovica plaća svim javnim i državnim službama za 6,12 posto, također u tri navrata. Takvo povećanje, kažu prosvjetari, ne rješava zaostajanje njihovih plaća.
Kako će učenici podnijeti sve te izostanke
Ravnatelji škola s kojima smo razgovarali kažu da im štrajk zasad neće stvoriti probleme. Neki kažu da kompromisa na liniji Vlada-sindikati mora biti. Što se učenika tiče, dodaju, roditelji su im puno veći problem jer svojoj djeci opravdavaju sve više neopravdanih izostanaka. Kada dijete ne želi na ispit, roditelj piše ispričnicu.
Dobro, a zašto se ne mogu dogovoriti? 
Vlada je, kao rezultat pregovora s HNS-om, prvo ponudila rast koeficijenta od dva posto, a onda stiže konačna ponuda: porast osnovice za 6,12 posto, analiza plaća javnog sektora te dodatak od dva posto ako do kraja lipnja ne bude gotova uredba o koeficijentima složenosti poslova. Ako ne prihvate, štrajk im nakon 15. studenog neće biti plaćen.
Koja je točno politika pozadina svega
U mandatu ove vlade, poručio je jučer Plenković, osnovica plaća za državne i javne službenike porasla je 11,5 posto. Prosvjetari ponavljaju kako žele jednakost s ostalima. Centralni obračun plaća kaže da će učitelj mentor s onim što nudi Vlada imati 7729 kuna, liječnik specijalist 11.321 kunu, medicinska sestra 7450.

 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 371
VIDEO

Majka ostavila auto iza štale? Kopa se blizu kuće, stiže sve više policije i vatrogasaca
TRAŽE MALENU DANKU (2)

Majka ostavila auto iza štale? Kopa se blizu kuće, stiže sve više policije i vatrogasaca

Danka Ilić (2) nestala je u utorak oko 13 sati u prigradskom naselju Banjsko polje kod srpskog grada Bora. Djevojčicu traži stotine ljudi, od volontera, policije, Gorske službe spašavanja, helikoptera...

Susjedi nestale curice: 'Što je obitelj radila ovdje?! Pa nisu bili godinama tu. Sve je zapušteno'
MAJCI VJEŠTAČE MOBITEL

Susjedi nestale curice: 'Što je obitelj radila ovdje?! Pa nisu bili godinama tu. Sve je zapušteno'

Mještani kažu kako obitelj Ilić godinama nisu viđali u susjedstvu. Kažu kako u toj vikendici već godinama nikoga nema, objekt je zapušten pa susjedima nije najjasnije zašto je obitelj sa sobom tamo povela djecu
Roditelji djevojčice su ponovno u policijskoj postaji! Na mjesto potrage stigao i bager, kopaju
ZBOG NOVIH SAZNANJA?

Roditelji djevojčice su ponovno u policijskoj postaji! Na mjesto potrage stigao i bager, kopaju

Nekoliko pripadnika policije iskopava prostor ispred štaglja gdje je djevojčica Danka Ilić nestala prije dva dana. Pretražuje se teren kako bi se pronašao bilo kakav trag