Obavijesti

News

Komentari 17

'Vlada učiteljima nije dala baš najbolju ponudu. Za više nema'

'Vlada učiteljima nije dala baš najbolju ponudu. Za više nema'

Dogovora između sindikata i Vlade i dalje nema. Nije izravno željela odgovoriti na pitanje o ostavci no poručila je kako neće popustit te smatra da se davanjem otkaza ne rješava ništa.

VIDEO

Ministrica obrazovanja Blaženka Divjak današnja je govornica na konferenciji 'Bolje obrazovanje, bolja Hrvatska' koju organizira 24sata već petu godinu za redom.

POGLEDAJTE VIDEO:

Ovim putem ekskluzivno za 24sata komentirala je štrajk, zahtjeve sindikata ali i o mogućoj ostavci na mjestu ministrice obrazovanja.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Kompromisa i dogovora između sindikata i Vlade i dalje nema. Sindikati ne pristaju na ponudu Vlade te su se i zaoštrili stavovi učitelja koji podržavaju štrajk ili su u štrajku. Vlada je najavila kako od ponedjeljka neće više plaćati štrajk.

- Svaki ministar koji je u ovakvoj poziciji u nezavidnoj je situaciji. Ono što treba jest osigurati kontinuitet obrazovnog procesa no treba imati razumijevanje i za učitelje i profesore koji traže svoja statusna i materijalna prava- rekla je ministrica te dodala kako učenici moraju biti na prvom mjestu.

Osvrnula se i na borbu učitelja za njihova statusna prava kao i na ponudu Vlade koju su sindikati odbili.

- Ja sam od početka uz učitelje i radim na tome da im se povećavaju plaće i njihov status kao i nagrađivanje najboljih učitelja. Naravno da Vlada nažalost u ovom trenutku nije dala najbolju ponudu ali u ovoj fazi to je bilo najbolje što sam mogla izboriti i kao što sam rekla možda se može i moglo se više ali trenutno to je ovakva ponuda Vlade - komentirala je ministrica Divjak

Nastavnici i učitelji su zaoštrili svoje stavove. Proziva se ministricu Divjak te odbijaju sudjelovati u Loomenu, online edukaciji koja je nastala u sklopu reforme obrazovanja. Zbog svega toga provlači se i pitanje o ostavci kao i o tome da li je Vlada točnije premijer Plenković tražio ostavku ministrice Divjak.

Nije bila spremna izravno odgovoriti na ove prozivke kao i na pitanje hoće li dati ostavku. Odlučila je odgovoriti protupitanjem.

- Što će se promijeniti? Hoće li se plaće učitelja povećati? Hoće li se nastaviti nagrađivanje? Hoće li se ovi uvjeti napredovanja i dalje ostvarivati? Hoće li obrazovna reforma zaživjeti? Nemojmo zaboraviti, da smo mi kao nastavnici  zapravo željeli raditi s novim ljudima i djecom te prenositi neke pozitivne vrijednosti i stavove. Što se tiče različitih prozivki moramo sagledati razlog zbog kojeg su nastale te prozivke - rekla je ministrica.

Na upit zašto je odustala od 6.11 posto povećanja plaće rekla je kako je to zapravo komplicirano pitanje te se povećanje koeficijenata treba dodatno razmotriti.

- Sada su sindikati počeli govoriti o nekakvim dodacima, dakle nije samo riječ o koeficijentima i u tom smjeru kada govorimo o dodacima treba vidjeti na koji način koeficijenti i dodaci formiraju plaću - komentirala je ministrica Divjak

Trenutno ne bi trebalo doći do produžetka školske godine. 

- Produžetak školske godine je posljednja opcija, trebali bi biti dovoljno razumni. Ako ne stavljamo učenike na pvo mjesto svi smo gubitnici - rekla je ministrica

Ostavku ne planira dati te neće popustiti pritiscima Vlade ali i sindikata.

- Što mi riješavamo time? Radili smo puno. Ili imaju povjerenja u reformu ili nemaju. To jest nikada mi nemamo povjerenje u reformu već u ljude - zaključila je ministrica Divjak

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 17
VIDEO

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'
IZ MINUTE U MINUTU

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'

Iran je bio u stanju pripravnosti nakon što je Izrael rekao da će odgovoriti na iranski napad na njega u subotu navečer

Žestoke reakcije na Ustavni sud, Benčić: To je udar; Milanović poručio 'Ovo tu je državni udar'
POSTIZBORNI PREGOVORI

Žestoke reakcije na Ustavni sud, Benčić: To je udar; Milanović poručio 'Ovo tu je državni udar'

Nakon održanih parlamentarnih izbora stanje je ovakvo - HDZ 61 mandat, Rijeke pravde 42, Domovinski pokret 14, Most 11, Možemo 10, NPS 2, IDS 2, Fokus 1
Milanović gubi šansu sastaviti  Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?
ANALIZA GRMOJINA ISTUPA

Milanović gubi šansu sastaviti Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?

Opcija  s 57 zastupnika u kojoj se "čeka" Most je dakle otpala. Ako bi se svih 13 zastupnika Domovinskog pokreta priključilo toj koaliciji, dolazimo do brojke 70. Ali onda iz nje otpadaju i Možemo i troje zastupnika SDSS-a