Obavijesti

News

Komentari 0

'Vlada uskoro o ublažavanju posljedica povećanja cijena građevnog materijala'

'Vlada uskoro o ublažavanju posljedica povećanja cijena građevnog materijala'

Paladina je to izjavio nakon otvaranja 16. dana Hrvatske komore inženjera građevinarstva, koji se održavaju u organizaciji Hrvatske komore inženjera građevinarstva (HKIG)

VIDEO

Ministar prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine Ivan Paladina izjavio je u četvrtak da će ministarstvo predložiti, a očekuje Vlada sljedeći tjedan i donijeti zaključak o ublažavanju posljedica povećanja cijena građevnog materijala i povećanja ugovorenih cijena radova.

Paladina je to izjavio nakon otvaranja 16. dana Hrvatske komore inženjera građevinarstva, koji se održavaju u organizaciji Hrvatske komore inženjera građevinarstva (HKIG).

Na pitanje hoće li građevinarstvo preživjeti sporu javnu nabavu i rast cijena, koje je bilo i tema prvog dana skupa, Paladina je odgovorio da se razgovaralo o povećanju cijena materijala, proizvoda i energenata te, posljedično, povećanju ugovorenih cijena radova.

Paladina: 'Do kraja ljeta bit će od 200 do 300 gradilišta'
Paladina: 'Do kraja ljeta bit će od 200 do 300 gradilišta'

Naglasio je da su u ministarstvu, nastavno na sve napore koji su napravljeni u drugim ministarstvima i međuresornoj radnoj skupini, pripremili i predložit će Vladi novi zaključak za ublažavanje tih posljedica.

Paladina vjeruje da će taj zaključak biti donesen na Vladi sljedećeg tjedna i da će biti podloga kako bi javni naručitelji priznali razlike u cijenama u skladu sa zakonskim okvirom, Zakonom o obveznim odnosnim i Zakonom o javnoj nabavi.

Vjerujem da će, nakon donošenja tog zaključka te s donošenjem metodologije od strane našeg ministarstva, javni naručitelji jako brzo realizirati to priznanje razlike u cijeni, što će biti veliko olakšanje izvođačima, rekao je.

Na pitanje o nedostatku radne snage u građevinarstvu, Paladina je odgovorio da takva situacija nije samo u Hrvatskoj, nego i u većini europskih zemalja.

Sada se veliki dio tog problema rješava uvozom radne snage pa smatra kako se ne može očekivati da će se išta drugačije događati u narednom razdoblju.

'Ministar Paladina je na sjednici Odbora pokazao da o obnovi pojma nema. Plač majke Božje'
'Ministar Paladina je na sjednici Odbora pokazao da o obnovi pojma nema. Plač majke Božje'

Rekao je da iznos investicija i natječaja nikada nije bio veći, što se tiče projekata financiranih iz Fonda solidarnosti, NPOO-a, stare omotnice i višegodišnjeg programa 2021.-2027 te državnog proračuna.

Činjenica da se toliko građevinskih projekta realizira govori o tome da kapaciteta ima, istaknuo je.

Govoreći o plaćama, naglasio je da je to stvar tržišta, građevinskih tvrtki i radnika te da se na to ne može puno osvrtati.

Ipak, čini mu se da u posljednje vrijeme ima dosta primjera da se naši radnici vraćaju iz inozemstva, upravo s obzirom na povećanje plaća, a nada se da će se taj proces, ako plaće budu rasle, još ubrzati.

Predsjednica HKIG-a Nina Dražin Lovrec smatra da problem povećanja cijena treba sveobuhvatno promatrati, sagledati cijeli graditeljski sektor i sve sudionike u procesu gradnje.

Paladina na Odboru predstavio plan obnove, članovi oporbe nezadovoljni dosad obavljenim
Paladina na Odboru predstavio plan obnove, članovi oporbe nezadovoljni dosad obavljenim

Dani Hrvatske komore inženjera građevinarstva održavaju se u Opatiji od 9. do 11. lipnja, a na skupu će sudjelovati gotovo 1500 inženjera građevinarstva.

Mrak Taritaš: Ministar Paladina nastavlja u komičarskom tonu

Predsjednica Glasa Anka Mrak Taritaš ocijenila je u četvrtak kako ministar graditeljstva Ivana Paladine nastavlja u komičarskom tonu svojom izjavom danas u Opatiji da do ljeta očekuje otvaranje 200 do 300 gradilišta konstrukcijske obnove i gradnje zamjenskih objekata. 

"Resorni ministar Paladina konačno se u medijima pojavio na temu obnove, a ne da bi objašnjavao svoje afere. Međutim, s obzirom na ono što smo opet čuli, bolje bi bilo da nije", stoji u priopćenju Glasa.

Dodaje da Paladina nastavlja u komičarskom tonu, kao nekad i šef Fonda za obnovu Damir Vanđelić, tri i pol mjeseca nakon preuzimanja resora obavještavati da nije zadovoljan obnovom i tempom kojim ide.

Zagreb: Mrak Taritaš o pristupu građana Trgu svetog Marka

Mrak Taritaš osvrnula se na izjavu ministra Paladine u Opatiji koji je kazao da se proces obnove potresom pogođenih područja mora ubrzati te da do kraja ljeta očekuje otvaranje od 200 do 300 gradilišta konstrukcijske obnove i gradnje zamjenskih objekata. 

"Hvala ministru na opservaciji, moram ga obavijestiti da nitko nije zadovoljan. I onda opet nastavlja s očekivanjima o tome kad bi trebala i mogla biti otvorena gradilišta. Dakle, ne kad bi nešto moglo biti završeno i koji je za to plan i detaljan hodogram aktivnosti koje se misle poduzeti. Samo ministrova očekivanja", navodi se u priopćenju.

Mrak Taritaš dodaje da bez obzira na to što ministra očekuje, od njega i Vlade više nitko ne očekuje ništa te im je poručila da im je bolje da do kraja mandata šute, kao i da obnovu ni ne spominju "jer sebe samo sramote, a građane maltretiraju".

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

Pogledajte veliko nevrijeme koje ide prema Hrvatskoj!
RADARSKE SLIKE

Pogledajte veliko nevrijeme koje ide prema Hrvatskoj!

DHMZ je ranije objavio upozorenje i žuti alarm za grmljavinsko nevrijeme za sve regije u Hrvatskoj osim za dvije. Sad su to promijenili i samo gospićka regija označena je zelenom

Grmljavinsko nevrijeme udarit će Hrvatsku! Sigurne samo dvije regije. Nestabilno i sutra...
PROGNOZA

Grmljavinsko nevrijeme udarit će Hrvatsku! Sigurne samo dvije regije. Nestabilno i sutra...

Za četvrtak i petak prognoziraju dosta nestabilno vrijeme, pogotovo četvrtak kad je za skoro cijelu Hrvatsku upaljen žuti alarm zbog grmljavinskog nevremena
Užasi masakra u Borovu Selu: Četnici su ubili 12 hrvatskih policajca. Koristili su i sjekire...
TUŽNA OBLJETNICA

Užasi masakra u Borovu Selu: Četnici su ubili 12 hrvatskih policajca. Koristili su i sjekire...

Tukli su me, odvodili na neko stajsko đubre da me zakolju, stavljali mi nož pod vrat pa opet tukli. Gubio sam svijest više puta a onda se probudio ostavljen u nekom dvorištu, ispričao je svojedobno Ivan Komšić...