Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
71 komentara

Vlada želi uštedjeti na autima i mobitelima u javnom sektoru

Vlada je prihvatila odluku kojom se racionaliziraju troškovi telefoniranja i nabavke vozila korisnicima javne nabave te prijedlog plana za uređenje sustava plaća

Patrik Macek/PIXSELL
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
71 komentara

Godine 2011. mjesečna potrošnja po pretplatničkom broju iznosila je oko 300 kn, a od 2013. do 2015. to je smanjeno na 55 kuna, rekao je ministar Ranko Ostojić predlažući prijedlog odluke o racionalizaciji troškova mobilne telefonije i vozila za korisnike središnje javne nabave.

Milanović: 20 posto manje za nova vozila

Vlada je prihvatila odluku kojom se racionaliziraju troškovi telefoniranja i nabavke vozila korisnicima javne nabave, što je prokomentirao i premijer Zoran Milanović .

- Kad najesen istekne leasing i budu potrebna nova vozila, na primjer za Hitnu pomoć i policiju, ova odluka sadrži obvezu da to bude 20 posto manje - rekao je premijer.

Bauk: Na Braču je 'dobro jutro' kad kažete da nešto uštedite

Uštede je komentirao i ministar uprave Arsen Bauk , inače rodom s Brača.

- Gledajte, ja dolazim iz takvog kraja gdje je to 'dobro jutro' kad kažete da nešto uštedite, tako da mi je malo sad teško govoriti o općim uštedama u cijelom sustavu - rekao je ministar koji kaže da je dosta uštedio u svom resoru i da je 200-300 ljudi dobilo otkaz pa je to i značajna ušteda na plaćama.

Jakovina: Poslovanje treba biti što racionalnije

- Ova Vlada vodi računa o tome da se poslovanje odvija što racionalnije. To radimo iz godine u godinu, skidamo proračun za ono što nije važno. Potpore i projekti su prioritet - rekao je ministar Jakovina .

Vlada je prihvatila i prijedlog akcijskog plana za uspostavu i uređenje sustava plaća u Republici Hrvatskoj 2015. - 2016., a što je objasnio ministar rada Mirando Mrsić .

Mrsić: Treba uskladiti odredbe kolektivnih ugovora

Rekao je da su minimalne plaće dobar mehanizam zaštite cijena rada u Hrvatskoj, ali treba uzeti u jasno definirati i kriterije koje uzimamo u obzir kada ocjenjujemo potrebu za korekcijom minimalne plaće.

- Što se tiče javnih poduzeća potrebno je uskladiti odredbe kolektivnih ugovora jer vlada jedna određena šarolikost - rekao je i napomenuo kako će svako javno poduzeće samo sa svojim sindikalnim partnerima sklapati kolektivne ugovore, ali smatraju da je potrebna koordinacija.

'Jednaka plaća za jednaki rad'

Dodao je i da će kroz zakon pokušati ostvariti postulat 'jednaka plaća za jednaki rad', a predviđaju platne razrede i platne stupnjeve. Očekuje da će zakon uputiti u saborsku proceduru do kraja godine. Istaknuo je da cilj nije smanjivanje plaća nego transparentnost sustava.

Mrak Taritaš: Plaće bi trebale biti podijeljene na dva djela

Plaće bi trebale biti podijeljene na dva djela, jedan fiksni i varijabilni dio, a ministrica Anka Mrak Taritaš smatra da je to dobar model.

- Morate uvijek imati nešto što je pokretač, a to je da uvijek imate one koji su vrijedni da ih možete nagraditi, a one koji nisu da ih možete na taj način kazniti - rekla je.

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message