Obavijesti

News

Komentari 41

Vladajući se odbili očitovati o uvjetnim mišljenima Revizije

Vladajući se odbili očitovati o uvjetnim mišljenima Revizije
3

Vladajući su odbili prijedlog HDSSB-a kojim se željelo obvezati Vladu da se očituje o uvjetnim mišljenjima Revizije nakon što je otkriven skandal u Ministarstvu kulture

VIDEO

Sabor je u petak jednoglasno prihvatio Izvješće o radu Državnog ureda za reviziju u 2014., ali je vladajuća većina odbila zaključak HDSSB-a kojim se željelo obvezati Vladu da se očituje o uvjetnim mišljenjima koja niz godina dobivaju brojna ministarstva, a koja uočene nepravilnosti godinama ne uklanjaju i za to nitko ne odgovara. 

Među ministarstvima koja su dobila uvjetno mišljenje je i Ministarstvo kulture, a Državna revizija razotkrila je korištenje državnog proračuna kao vlastitog bankomata koji daje beskamatne kredite preko službene kartice i predujmova za putovanja. 

Potporu nije dobio ni zaključak Kluba nezavisnih ljevičara koji su od Vlade tražili da izvijesti Sabor o mjerama i aktivnostima koje će poduzeti da se otklone nepravilnosti u postupanju javnim novcem u ministarstvima koja su dobila uvjetna mišljenja. Nije prihvaćen ni zaključak Laburista koji su tražili da se Državno odvjetništvo obveže da u roku od šest mjeseci izvijesti što je poduzelo u povodu negativnog mišljenja kojim su državni revizori ocijenili Hrvatsku gospodarsku komoru, Autohtonu hrvatsku seljačku stranku, Nezavisnu listu Stipe Petrine i rovinjskog nezavisnog vijećnika Brunu Poropata. 

Državna blagajna im je kao bankomat

Podsjetimo, nalaz Državne revizije otkrio je da je u Ministarstvu kulture tijekom 2012. i 2013. s poslovne kreditne kartice ministarstva dizana gotovina bez da se uopće navodi za što je trošak nastao. 

To je protupropisno jer se kartice mogu koristiti samo za troškove, a ne dizati gotovinu kad netko poželi. Revizija tvrdi da je novac podignut 2012. godine vraćen tek sljedeće godine, a novac 2013. godine tek sredinom 2014. godine, kad su revizori ušli u Ministarstvo kulture.

Kreditnu karticu imaju pravo koristiti samo ministrica Zlatar Violić i njezin zamjenik Berislav Šipuš.

Na sličan način su se kreditirali neimenovani zaposlenici ministarstva i kroz putne naloge. Na kraju 2013. godine zaposlenici su dugovali 152.000 kuna ministarstvu. Dobili su predujmove za troškove, ali iako su stvarni troškovi bili manji, razliku nisu vraćali u propisanim rokovima.

Revizija konačno navodi da je potrošen novac za ugošćavanje gostiju koji uopće nisu imenovani. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 41
VIDEO

Jedna od najvećih grabljivica se pojavila u Plitvičkim jezerima. Nisu je vidjeli preko 70 godina
POGLEDAJTE VIDEO

Jedna od najvećih grabljivica se pojavila u Plitvičkim jezerima. Nisu je vidjeli preko 70 godina

U Nacionalnom parku Plitvička jezera, nakon više desetljeća, krajem travnja primijećen je suri orao. Ptica je strogo zaštićena i kritički ugrožena

Ubojstvo na Črnomercu! Sin ubio majku, policija ga privela
24SATA NA MJESTU DOGAĐAJA

Ubojstvo na Črnomercu! Sin ubio majku, policija ga privela

Osumnjičeni muškarac je priveden. U tijeku je očevid i kriminalističko istraživanje, objavila je policija.
Uznemirujuće. Pijani i krvavi napali policajce u vrgoračkom fast foodu i prijetili im smrću...
PRISILNO IH PRIVELI

Uznemirujuće. Pijani i krvavi napali policajce u vrgoračkom fast foodu i prijetili im smrću...

Pijane žene odbile su zapovijed policajaca da prestanu sa razbijanjem te je jedna policajca uhvatila za košulju te ga počela udarati po tijelu nastojeći ga izbaciti iz objekta kada je ušao