News

Komentari 6

Vladimir Putin: U nuklearnom ratu nema pobjednika...

Vladimir Putin: U nuklearnom ratu nema pobjednika...

Ruski predsjednik Vladimir Putin u ponedjeljak je rekao da u nuklearnom ratu ne može biti pobjednika i da takav sukob nikad ne bi trebao započinjati

Putin je to rekao u pismu sudionicima konferencije o Sporazumu o neširenju nuklearnog oružja (NPT), više od pet mjeseci nakon početka rata u Ukrajini.

„Krećemo od činjenice da u nuklearnom ratu ne može biti pobjednika i da takav rat nikad ne treba započinjati. Zagovaramo jednaku i nedjeljivu sigurnost svih članova svjetske zajednice“, napisao je Putin.

Međunarodna zabrinutost oko mogućnosti nuklearnog sukoba narasla je od početka ruske invazije 24. veljače, a ne smiruju je izjave ruskih dužnosnika i javnih osoba u kojima prijete atomskim naoružanjem.

U veljači se na nuklearne bombe referirao i Putin, upozoravajući time druge države da se ne miješaju u sukob.

„Tkogod nas pokuša spriječiti treba znati da će ruski odgovor biti brz. I dovest će vas do takvih posljedica kakve niste doživjeli u svojoj povijesti“, rekao je tada.

Nekoliko dana poslije, stavio je ruske nuklearne snage u stanje pripravnosti. Političari u Rusiji i u SAD-u javno govore o opasnosti od trećeg svjetskog rata.

Direktor CIA-e William Burns u travnju je rekao da, uzevši u obzir slabo napredovanje Rusije u Ukrajini, nitko ne može olako uzimati prijetnju Moskve o potencijalnoj upotrebi nuklearnog oružja.

>>>Stanje u Ukrajini iz minute u minutu možete pratiti OVDJE<<<