Obavijesti

News

Komentari 88

Vladin štafelaj obećanja: Plin i struja još neće poskupjeti, veće će biti i porodiljne naknade...

Vladin štafelaj obećanja: Plin i struja još neće poskupjeti, veće će biti i porodiljne naknade...

Ići će se u delimitiranje rodiljnih naknada za drugih šest mjeseci, ali od kad ne zna se. Plin i struja za kućanstva neće poskupjeti idućih nekoliko mjeseci, a plan je i povećanje obiteljskih mirovina do 13 posto...

VIDEO

Premijer Andrej Plenković potvrdio je da će se ići u delimitiranje porodiljnih naknada, ali s kojim datumom još nije odlučeno.

- Vidjet ćemo, imamo još jedan sastanak da pripremimo financijski plan za iduću godinu, ali mislim da ćemo tijekom našeg drugog mandata to sigurno i učiniti. A to je dio našeg programa - rekao je.

Koliko novca će biti potrebno osigurati za provedbu te mjere, kao i otkud će se on namaknuti za sada odgovora nema. No premijer Plenković poručuje kako je najvažnije da Hrvatska opstane.

- Bez demografije, bez ljudi, sve što ulažemo ima manje smisla. Prema tome, demografska politika je vrlo bitna - izjavio je.

Premijer Plenković o punoj porodiljnoj naknadi: 'Idemo u tom pravcu, to je dio programa'
Premijer Plenković o punoj porodiljnoj naknadi: 'Idemo u tom pravcu, to je dio programa'

Prema neslužbenim najavama, naknada za drugih šest mjeseci, koja trenutačno iznosi najviše 5654 kune, izjednačila bi se s punom plaćom zaposlenog roditelja, i to najvjerojatnije od druge polovice sljedeće godine. Premijer kaže kako se ide u tom pravcu. Smatra to jako dobrom demografskom i poticajnom mjerom koja može potaknuti što više obitelji i mladih da se odluče imati više djece.

Podsjetimo, u svibnju 2019. godine odlučeno je da će se naknada za drugih šest mjeseci povećati na spomenutih 5600 kuna, a ona se primjenjuje od travnja prošle godine. Brojna obećanja “padala” su kad je u pitanju demografska politika, ali malo toga se i dosta sporo realizira. Jedno od tih obećanja koje nikad nije zaživjelo jest ono iz 2015. godine da će se za svaku bebu dati tisuću eura.

Poskupljenja struje i plina koja haraju Europom barem za sada nas neće dodirnuti sljedećih nekoliko mjeseci, obećao je pak ministar gospodarstva Tomislav Ćorić. Očekuje da će cijena plina biti stabilna do travnja iduće godine, kad počinje i završava plinska sezona, a u idućih nekoliko mjeseci očekuje i stabilnu cijenu struje.

Ćorić uvjerava da struja i plin neće poskupjeti do kraja ožujka
Ćorić uvjerava da struja i plin neće poskupjeti do kraja ožujka

- Kućanstva ovim prvim udarom neće biti pogođena - rekao je Ćorić napominjući da Vlada ima prostor za manevar te će u trenutku kad se budu određivale cijene za sljedeću godinu pratiti situaciju.

Nada se da će se situacija na tržištu, koja je eskalirala proteklih tjedana i mjeseci, smiriti. Cijena struje na tržištu skočila je za 40 posto, a plina za gotovo 100 posto. Što nas čeka nakon nekoliko mjeseci mira, pitali smo energetskog stručnjaka Davora Šterna.

- Ako se sadašnje cijene održe, očekuje nas ozbiljno poskupljenje struje i plina. Teško je licitirati koliko jer je tržište organizam koji se mijenja svaki dan - rekao je.

Napomenuo je i da su trenutačna zbivanja na tržištu pokazala nedostatke u energetskoj politici EU, odnosno mogućnosti da se na njih odgovori kvalitetno. Nada se da cijene neće ostati na rekordnim nivoima na kojima su trenutačno.

Iz Vlade su najavljeni i novi iskoraci u položaju umirovljenika. Ranije je najavljeno da će intervenirati u model obiteljskih mirovina, koje trenutačno iznose 70 posto mirovine preminulog bračnog partnera. Osim što bi ta mirovina mogla biti veća oko 13 posto, drugih detalja zasad nema. Kad se jednom usuglasi novi model, on bi se mogao primjenjivati od siječnja 2023. godine. Vlada očito zaboravlja da se od obećanja ne živi.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 88
VIDEO

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'
PRATITE NA 24SATA

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'

Povijesnim preletom od vojne baze kod Bordeauxa u Zagreb stiže prvih šest od ukupno 12 borbenih zrakoplova Rafalea koje je Hrvatska naručila od Francuske

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?
IZ MINUTE U MINUTU

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?

Prošlo je tjedan dana od parlamentarnih izbora, ali i dalje nitko nije skupio 76 ruku i formirao većinu. Kreću ozbiljni pregovori
Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'
POGLEDAJTE VIDEO

Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'

Piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva s višenamjenskim borbenim avionima Rafale danas 25. travnja 2024. godine oko 12 sati prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor stupili su u kontakt s Hrvatskom kontrolom zračne plovidbe. U hrvatski zračni prostor ušli su u području Istarske županije, a poletjeli su s aerodroma u francuskom Bordeauxu nešto prije 11 sati. Prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor, piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva poslali su poruku svim hrvatskim građanima s ovog povijesnog preleta: "Upravo ulazimo u hrvatski zračni prostor koji će od danas biti još sigurniji. Hrvatski Rafale i hrvatski piloti su stigli kući!"