Obavijesti

News

Komentari 91

Vlahušić je svojim pacijentima slao pisma tražeći ih glasove?

Vlahušić je svojim pacijentima slao pisma tražeći ih glasove?
2

GONG navodi kako je Vlahušić ovim potezom prekršio Ustav, Zakon o zaštiti osobnih podataka i Kazneni zakon prema kojem mu prijeti do pet godina zatvora

VIDEO

Na stranicama GONG-a objavljen je članak pod naslovom 'Hoće li biti sankcija za Vlahušića zbog zloupotrebe podataka pacijenata?' u kojem se tvrdi da je Andro Vlahušić za vrijeme predizborne kampanje za gradonačelnika Dubrovnika prekršio nekoliko hrvatskih zakona. 

On je, naime, kako navodi GONG, kao liječnik svojim pacijentima slao pisma u kojima ih poziva da izađu na izbore i glasaju za njega i njegovu listu.

 ' ... moj prvi izbor je biti Vama na usluzi, svojim pacijentima...  Ako vjerujete da možemo još više i bolje graditi i surađivati i u bolesti i u zdravlju, izađite na izbore 19. svibnja i dva puta zaokružite broj ... ', navodi se u pismu koje je Vlahušić slao svojim pacijentima. Jedan pacijent je pismo proslijedio GONG-u 'zgrožen njegovim sadržajem', kako navodi u svojoj prijavi. 

Vlahušićev pacijent tvrdi kako to nije propagandni letak koji se neselektivno šalje na adrese svih birača. 

- Moja adresa je uzeta iz baze podataka endokrinološke ambulante koju posjećujem i pitam odakle nekom pravo da koristi moje podatke iz liječničke evidencije u svrhu promidžbe svojih političkih shvaćanja i ličnih ambicija? - pita zgroženi građanin, koji smatra da bi 'korištenje moći koju liječnik ima van liječničke ordinacije (i to još u političke svrhe), trebalo biti zakonski kažnjivo'. 

GONG navodi kako je Vlahušić ovim potezom prekršio Ustav, Zakon o zaštiti osobnih podataka, ali i Kazneni zakon.  

- Uz to, u potpunoj je suprotnosti i s Izbornim etičkim kodeksom u kojemu se izričito navodi da je upotreba osobnih podataka pribavljenih na nezakonit način, kao i onih koji su zakonito prikupljeni od organizacija i službi, ali za druge namjene, protivna etici. Premda se Kodeks iz nekog razloga odnosi samo na parlamentarne izbore, pa ispada da etika u drugim izbornim utrkama nije relevantna, valjda bi nešto trebala značiti liječnička etika, a svojedobno je i sam Vlahušić, inače i bivši ministar zdravstva, upozoravao da se 'mora zaštititi pacijente' - navodi GONG u članku. 

Čeka se očitovanje Hrvatske liječničke komore koje će odrediti hoće li biti kakvih sankcija za Vlahušića. 

Inače, prema članku 146. stavku 1. Kaznenog zakona onaj tko protivno uvjetima određenima u zakonu prikuplja, obrađuje ili koristi osobne podatke fizičkih osoba, bit će kažnjen kaznom zatvora do jedne godine, dok stavak 4. navodi da ako to kazneno djelo počini službena osoba u obavljanju svojih ovlasti, kazna može biti i do pet godina zatvora.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 91
VIDEO

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?
IZ MINUTE U MINUTU

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?

Prošlo je tjedan dana od parlamentarnih izbora, ali i dalje nitko nije skupio 76 ruku i formirao većinu. Kreću ozbiljni pregovori

VIDEO Pogledajte nebo iznad Grčke! Ovaj fenomen uskoro bi mogao pogoditi i  Hrvatsku...
NEVJEROJATNO

VIDEO Pogledajte nebo iznad Grčke! Ovaj fenomen uskoro bi mogao pogoditi i Hrvatsku...

ATENA, GRČKA Jaki vjetrovi donijeli su saharski pijesak koji je prekrio dijelove Grčke, među njima i glavni grad Atenu. Kažu kako je to jedan od najgorih slučajeva koje vežu za pustinjski pijesak u šest godina. Prema projekcijama Copernicusa, ova meteorološka pojava mogla bi pogoditi Hrvatsku krajem mjeseca
Osvojen je Eurojackpot od 120 milijuna eura. Dva vrijedna dobitka idu i u Hrvatsku!
ČESTITKE!

Osvojen je Eurojackpot od 120 milijuna eura. Dva vrijedna dobitka idu i u Hrvatsku!

Vrijedni dobici odlaze igračima Hrvatske Lutrije iz Osijeka i s otoka Krk