News

Komentari 8

Vlasti RS poništile diplomu ravnatelju obavještajne službe

Vlasti RS poništile diplomu ravnatelju obavještajne službe

Diploma Osmana Mehmedagića, koju je izdao Univerzitet za poslovne studije Banje Luke, bit će i službeno poništena objavom u  "Službenom glasniku Republike Srpske"

Obrazovne vlasti Republike Srpske naložile su definitivno poništavanje fakultetske diplome ravnatelju Obavještajno-sigurnosne agencije (OSA) Bosne i Hercegovine, Osmanu Mehmedagiću Osmici, čime se ozbiljno smanjuju izgledi da se ponovno kandidira na tu dužnost budući da mu mandat istječe tijekom studenoga.

Kako su u srijedu izvijestili tiskani mediji u BiH, Inspektorat Republike Srpske donio je odluku o poništavanju diplome Mehmedagiću nakon rješenja Okružnog suda u Banjoj Luci, koji je odbio njegov zahtjev za preispitivanjem prvostupanjskih odluka obrazovnih vlasti RS-a. 
Diploma, koju je izdao Univerzitet za poslovne studije Banje Luke, bit će i službeno poništena objavom u  "Službenom glasniku Republike Srpske".
Pravni zastupnici banjolučkog sveučilišta su se prije nekoliko mjeseci žalili na prvostupanjsku odluku o poništenju fakultetske diplome i uložili prigovor Okružnome sudu u Banjoj Luci te ministarstvu za znanstveno-tehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informacijsko društvo Republike Srpske.  Ministarstvo je odbilo prigovor Mehmedagićevih odvjetnika, a identičnu odluku je donio i Okružni sud u Banjoj Luci. 
Osman Mehmedagić, kojemu tijekom studenoga istječe mandat na čelu Obavještajno-sigurnosne agencije (OSA), stekao je prijepornu diplomu koju mu je 2007. izdao Univerzitet za poslovne studije Banje Luke. 
Inspektori iz RS-a su utvrdili kako su prigodom upisa na fakultet i polaganja ispita počinjene brojne povrede i nepravilnosti protivne Zakonu o sveučilištu, Statutu i Pravilniku o ispitima na Fakultetu za poslovne studije, zbog čega je naloženo poništenje diplome. 
Afera s fakultetskom diplomom isplivala je nakon što je Državno odvjetništvo BiH početkom godine pokrenulo istragu o lažnim diplomama i zatražilo od svih sigurnosnih agencija da dostave diplome njihovih djelatnika. 
Sumnja se da je Obavještajno-sigurnosna agencija (OSA), kojoj je Mehmedagić na čelu, u nekoliko navrata stajala iza pokušaja diskreditiranja dužnosnika u BiH, ali i da je umiješana u aferu navodnog vrbovanja selefija za račun hrvatske Sigurnosno-obavještajne agencije (SOA) u BiH, što je u više navrata opovrgnuto.  
Mehmedagić je na dužnost ravnatelja OSA-e dospio kao kadar kojega je predložila bošnjačka Stranka demokratske akcije (SDA), a slovi za osobu vrlo blisku predsjedniku SDA-a Bakiru Izetbegoviću. Njegovome ocu Aliji Izetbegoviću je tijekom rata Mehmedagić bio osoba od povjerenja i tjelohranitelj. 

 

Najčitaniji članci