Obavijesti

News

Komentari 0

Vlasti u Srbiji tvrde da neće biti restrikcija, spremni su za zimu

Vlasti u Srbiji tvrde da neće biti restrikcija, spremni su za zimu

Ministar financija Siniša Mali rekao je da u ovom trenutku Srbija u Mađarskoj ima uskladišteno 380 milijuna kubnih metara plina te dodatnih 280 milijuna u vlastitom skladištu u Banatskom Dvoru

VIDEO

Srbija je spremna za nadolazeću zimu, rezervi plina ima za dva mjeseca čak i u slučaju najgoreg scenarija, a država će se truditi da ne bude restrikcija i da građani imaju normalnu sezonu grijanja, poručili su u srijedu srbijanski državni dužnosnici.

Po njihovim riječima, državni proračun je stabilan, a udio javnog duga u BDP-u 54 posto.

- Ova zima bit će užasno teška. Vidite i ozbiljno raslojavanje unutar Europske unije jer su neke zemlje spremnije od drugih, a neke će morati uvoditi restrikcije - ocijenila je premijerka u tehničkom mandatu Ana Brnabić, kojoj je povjeren mandat i za sastav buduće vlade, čije formiranje se očekuje do početka studenog.

Kad Turska mirnim putem ostvaruje ono što je Otomansko Carstvo postizalo osvajanjima
Kad Turska mirnim putem ostvaruje ono što je Otomansko Carstvo postizalo  osvajanjima

Ministar financija Siniša Mali rekao je da u ovom trenutku Srbija u Mađarskoj ima uskladišteno 380 milijuna kubnih metara plina te dodatnih 280 milijuna u vlastitom skladištu u Banatskom Dvoru.

- Čak i ako se dogodi najgori scenarij, imat ćemo dovoljno plina za dva mjeseca za građane i gospodarstvo - ustvrdio je Mali za provladinu TV Prva.

Ministrica rudarstva i energetike Zorana Mihajlović istaknula je u srijedu da je za Srbiju povezivanje u energetskom sektoru prioritet.

- Pored aktualnih projekata, poput gradnje plinske interkonekcije Srbija-Bugarska, za nas je prioritet povezivanje u plinskom sektoru, ali ne samo s s Bugarskom, već i s drugim državama, Sjevernom Makedonijom, Albanijom, Hrvatskom, Rumunjskom. Želimo ubuduće imati različite dobavljače plina jer je to jedini način da budemo sigurni i stabilni - rekla je Mihajlović na sastanku s šefom odjela Europske investicijske banke (EIB) Mateom Rivelinijem.

Po njenim riječima, država radi sve što može da osigura dovoljne količine energije i energenata za predstojeću zimsku sezonu. Istodobno se radi na tome da se osigura dugoročna energetska stabilnost i sigurnost Srbije i regije, priopćeno je.

U pogledu financijske stabilnosti Srbija, po riječima resornog ministra Siniše Malog, ima u proračunu 270 milijardi dinara, oko 2,29 milijardi eura, a udio javnog duga je u BDP-u 54 posto.

- Sigurno smo stabilniji i sigurniji nego neke druge zemlje i trudimo se da se kriza ne osjeti - rekao je Mali komentirajući raniju ocjenu srbijanskog predsjednika kako bi se, u daljnjem tijeku globalne energetske krize, moglo dogoditi "da za šest mjeseci bude izgubljeno sve što smo stvorili u proteklih 10 godina". On je ocijenio da je "najvažnije sidro inflacije devizni tečaj" pa je želja održati ga stabilnim u što dužem razdoblju.

Srbija ostaje bez ruske nafte? Novim sankcijama prekida se opskrba putem JANAF-a
Srbija ostaje bez ruske nafte? Novim sankcijama prekida se opskrba putem JANAF-a

Srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić pozvao je u ponedjeljak Europsku uniju i Europsku središnju banku da učine sve kako bi ojačale europsku valutu, ocijenivši da bi to svima u regiji mogao biti sljedeći ozbiljan problem.

Vučić je poslije trilateralnog sastanka Mađarska-Austrija-Srbija u Budimpešti taj prijedlog stavio u kontekst promjene cijena energenata i tečaja dolar-euro ukazujući na rast cijena nafte s obzirom na jaki dolar.

Nama rastu cijene nafte, jer su u dolarima, pa ovdje rastu i kada padaju cijene sirove nafte na tržištu, upozorio je Vučić.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

Zatreslo kod Zagreba: 'Osjetila se vibracija i tutnjava. Zaljuljalo se sve. Do  kada više taj strah?'
MAGNITUDA 1.3 PO RICHTERU

Zatreslo kod Zagreba: 'Osjetila se vibracija i tutnjava. Zaljuljalo se sve. Do kada više taj strah?'

Epicentar potresa od 1.3 po Richteru bio četiri kilometra zapadno od Svetog Ivana Zeline

'Mislila sam da je prehlada, a onda su mi rekli da imam četiri tumora i 30% šanse preživjeti'
STRAŠNO

'Mislila sam da je prehlada, a onda su mi rekli da imam četiri tumora i 30% šanse preživjeti'

Nikad neću zaboraviti izraz lica radiologa koji joj je slikao pluća. Odmah sam znala da nešto nije u redu. Pitala sam doktore hoću li umrijeti. Rekli su mi: 'Ne znamo...'
Pupovac se oglasio: 'O tome tko će biti dio Vlade, a tko ne, što se nas tiče, odlučujemo mi - SDSS'
KOMENTIRAO PREGOVORE O VEĆINI

Pupovac se oglasio: 'O tome tko će biti dio Vlade, a tko ne, što se nas tiče, odlučujemo mi - SDSS'

Ponižavanje SDSS-a u političkom životu je i ponižavanje Srba u Hrvatskoj. Segregiranje tih zastupnika jeste segregiranje Srba u Hrvatskoj - tvrdi Pupovac.