Obavijesti

News

Komentari 328

Vođa srpskog tima: Genocida je bilo, ali nad Srbima u 'Oluji'

Vođa srpskog tima: Genocida je bilo, ali nad Srbima u  'Oluji'
1

Saša Obradović, diplomat u veleposlanstvu Srbije u Nizozemskoj rekao je kako je sada faza 'povijesne ironije' jer je srpski narod u NDH bio taj koji je doživio genocid

VIDEO

Nakon usmene rasprave pred Međunarodnim sudom pravde, okupljenim novinarima izjavu je dao Saša Obradović, diplomat u veleposlanstvu Srbije u Nizozemskoj. Kazao je kako Srbija nije država koja je željela spor, unatoč velikom broju žrtava srpskog naroda u RH tijekom posljednjeg rata. 

- Ali je do njega došlo i mi se sad nalazimo u jednoj fazi koja bi se mogla nazvati povijesnom ironijom. Srpski narod u NDH je bio taj koji je doživio genocid, poznat svima, tijekom II. svjetskog rata. U Jasenovcu, Jadovnu, Jastrebarskom. U NDH koja je tada obuhvaćala i BiH i Srijem. Da bi u vrijeme NATO bombardiranja, u vrijeme kad je Srbija dosegla svoj najslabiji položaj u povijesti od strane pokojnog Franje Tuđmana bila pokrenuta tužba da je srpski narod 1990-ih izvršio genocid tijekom oružanog sukoba u RH. To je podnijeto od strane predsjednika Hrvatske koji je bio vođa separatizma, koji je uništio bivšu Jugoslaviju. I koji je izjavio, što će biti dokumentirano pred ovim Sudom, da Srbi iz Hrvatske trebaju nestati. I nestali su. Danas ih ima jedna trećina od onog broja koji je postojao u Hrvatskoj 1991. godine. Četiri puta ih je manje nego što ih je bilo 1931. godine. O tome danas nismo ništa čuli - rekao je Obradović. 

Dodao je da genocida u Hrvatskoj prema hrvatskom narodu nije bilo. 

- Ako je bilo genocida on je izvršen prema Srbima tijekom operacije Oluja. I to su naši glavni argumenti koje ćemo iznijeti - rekao je. 

Naglasio je kako je srpski tim svjestan povijesne odgovornosti te da se neće baviti političkim pitanjima. 

- Nadamo se da ćemo u narednim danima, kad pravni tim Srbije bude dobio riječ, dostojanstveno predstavljati žrtve pred ovim glavnim pravosudnim tijelom UN-a. Jer je ovo slučaj u kojem se svi prije svega trebamo sjetiti žrtava i njihovih patnji. I da iz toga pokušamo izgraditi bolju budućnost za dva naroda - poručio je Obradović. 

Miljenić: Mi samo govorimo istinu

Početak rasprave u slučaju međusobnih tužbi za genocid komentirao je i hrvatski ministar pravosuđa Orsat Miljenić

- Ovo nije utakmica, mi nismo ovdje došli da bi dali nekakve ocjene kako i što. Mi smo ovdje došli prikazati što se stvarno dogodilo, prezentirati činjenice Sudu i prepustiti Sudu da donese odluku. U tome se trudimo, a i naš pravni tim je evo danas pokazao da će to napraviti na najbolji način - rekao je ministar dodajući kako hrvatski tim samo govori istinu. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 328
VIDEO

Ubojstvo na Črnomercu! Sin ubio majku, policija ga privela
24SATA NA MJESTU DOGAĐAJA

Ubojstvo na Črnomercu! Sin ubio majku, policija ga privela

Osumnjičeni muškarac je priveden. U tijeku je očevid i kriminalističko istraživanje, objavila je policija.

Muškarac ubio majku, drugi oca, treći izbo poznanika, pustio da danima umire u mukama...
UBOJSTVO ZA UBOJSTVOM NA ČRNOMERCU

Muškarac ubio majku, drugi oca, treći izbo poznanika, pustio da danima umire u mukama...

U samo tri mjeseca, dogodilo se više stravičnih incidenata na zagrebačkom Črnomercu. U najnovijem od njih, u subotu ujutro, sin je izbo majku (68)
Pomlatili se nasred ceste zbog sukoba u prometu: 'Uđi u auto, polomit ću ga, majke mi mile!'
SNIMKA IZ SPLITA

Pomlatili se nasred ceste zbog sukoba u prometu: 'Uđi u auto, polomit ću ga, majke mi mile!'

SPLIT- U Splitu je zbog nesuglasica u prometu u petak ujutro došlo do vrijađanja i psovanja, a potom i naguravanja i sukoba. Prema snimci portala Dalmacija Danas, u tučnjavi je sudjelovalo pet ljudi. - Uđi u auto, polomit ću ga, majke mi mile! - govori muškarac na snimci. - Pusti ga, vidiš da je kreten - čuje se žena. Policijski službenici su četvero ljudi doveli u postaju, protiv svih idu prijave...