Obavijesti

News

Komentari 20

Vodič za nove sabornike: Velika plaća, niz naknada, jeftina hrana i tri mjeseca godišnjeg

Vodič za nove sabornike: Velika plaća, niz naknada, jeftina hrana i tri  mjeseca godišnjeg

O plaći saborskih zastupnika i beneficijama mnogi radnici mogu samo sanjati. Ne treba zaboraviti da zastupnici imaju i minimalno tri mjeseca godišnjeg

VIDEO

Nakon što osvoje saborski mandat narodni predstavnici, da bi došli do privilegija koje dužnost donosi, moraju prvo prisegnuti. Za ostalo ne moraju brinuti, jer to plaćaju porezni obveznici. Plaća zastupnika iznosi najmanje 2000 eura, no ona ovisi među ostalim o stažu i uzdržavanim članovima. Uz plaću zastupnici mjesečno mogu računati na 199 eura paušala, koji se isplaćuje za "povećane materijalne troškove u obnašanju dužnosti". Paušal može biti umanjen jedino ako neopravdano izostanu sa sjednice Sabora i ne dostave nadležnima bilo kakvo opravdanje. U slučaju da ne opravdaju, za svaki dan izostanka paušal se umanjuje za 19,91 euro.

POGLEDAJTE VIDEO

Pokretanje videa...

HDZ pobijedio na parlamentarnim izborima 00:57

Budući zastupnici kojima je prebivalište izvan Zagreba imat će pravo i na naknadu za odvojeni život, koja mjesečno iznosi 133 eura. Ona se ne isplaćuje se tijekom ustavne stanke u radu koja traje od 15. srpnja do 15. rujna te od 15. prosinca do 15. siječnja. No u vrijeme godišnjih odmora plaćica uredno sjeda na račun, pa brige nema. Zastupnici su do sada dokazali kreativnost i u spajanju neradnih dana, tako da ne sumnjamo da će se praksa nastaviti, pa se broj dana odmora samim time povećava.

Prazna sabornica

Oni kojima će prebivalište biti udaljeno više od 50 kilometara od Zagreba imaju pravo na smještaj u stanovima za službene potrebe te u unajmljenim garsonijerama i jednosobnim stanovima. Sabor, čitaj porezni obveznici, im za to mjesečno plaća do 332 eura za najam te do 66 eura za režije. Moguće razlike u troškovima najma i režija zastupnici snose sami.

I ovdje je pobijedio HDZ...
I ovdje je pobijedio HDZ...

Zastupnici, koji neće koristiti smještaj u stanovima za službene potrebe, unajmljenim stanovima, hotelskom smještaju ili u stanu koji je u njihovom vlasništvu ili vlasništvu člana uže obitelji, a prebivalište im je udaljeno više od 50, a manje od 150 kilometara od Zagreba i na sjednice Sabora, radnih tijela i klubova zastupnika dolaze vlastitim, unajmljenim ili autom u vlasništvu člana uže obitelji ili člana zajedničkog kućanstva, imaju pravo na naknadu mjesečnih troškova prijevoza do 331,80 eura.

U okviru obavljanja dužnosti zastupnici imaju pravo na isplatu dnevnice - koja za službeno putovanje u zemlji iznosi 19,91 euro te na naknadu troškova za korištenje privatnog automobila u službene svrhe za koji će dobiti 0,27 centi, ali i pravo na naknadu troškova cestarina uz predočenje računa.

Za dolazak na plenarna zasjedanja zastupnicima s prebivalištem udaljenim više od 50 kilometara, omogućeno je i korištenje autobusa, vlaka, zrakoplova, trajekta, a tako nastali troškovi također im se refundiraju uz predočenje računa. Isto vrijedi i za službena putovanja u inozemstvo, koja uz to uključuju i plaćanje hotelskog smještaja.

Strani mediji o izborima: Kreću teški pregovori ili nestabilno razdoblje s manjinskom vladom
Strani mediji o izborima: Kreću teški pregovori ili nestabilno razdoblje s manjinskom vladom

U saborskom restoranu ručak će ih stajati 6,10 eura. Cijena kave je 0,46, a s mlijekom 0,73 eura. Požele li nešto na brzinu pojesti, na šanku mogu naručiti tost za 1,33 eura ili sendvič za 1,59 eura. Sokovi stoje 1,33 eura, limunada 1,06 eura, a pola litre pive 1,06 eura. Za bocu od dva decilitra vina platit će 1,99 eura, a butelje raznih vina 18,58 eura. Planirano je preseljenje Sabora, zbog obnove zgrade na Markovom trgu, no ne trebaju strahovati, jer će ih u sklopu Vojnog učilišta na zagrebačkom Črnomercu ručak stajat 5,99 eura.

Odrade li minimalno godinu dana mandata imat će pravo na šest mjeseci pune plaće te još šest mjeseci na pola zastupničke plaće. U slučaju da na dužnosti budu kraće od godinu dana imaju pravo na tri mjeseca pune i tri mjeseca pola dužnosničke plaće. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 20
VIDEO

Pratite kako veliko nevrijeme stiže u Hrvatsku: Za cijelu državu na snazi je meteoalarm
PROMJENA VREMENA NA PUTU

Pratite kako veliko nevrijeme stiže u Hrvatsku: Za cijelu državu na snazi je meteoalarm

Kiša je već zahvatila dijelove Visa, Korčule i Pelješca, kao i dio samog sjevera države. Brojni stanovnici Hrvatske koji Praznik rada provode u prirodi nadaju se kako će ih kiša izbjeći, barem još neko vrijeme...

VIDEO Potres kod Slunja snimila nadzorna kamera: 'Prvo je jako udarilo, a onda se sve treslo...'
4.3 PO RICHTERU

VIDEO Potres kod Slunja snimila nadzorna kamera: 'Prvo je jako udarilo, a onda se sve treslo...'

RAKOVICA - Odmah sam pregledao snimke nadzorne kamere s vikendice u Rakovici. Potres se jasno vidi. Prvo je jako udarilo, a onda se tlo kratko zatreslo. To je udaljeno samo 2 kilometra od epicentra, javio nam je čitatelj koji je poslao snimku potresa magnitude 4.3 po Richteru koji je u srijedu u 5.38 zatresao na granici s BiH, samo 15 kilometara od Slunja.
Evo kad u Hrvatsku stiže kiša: Provjerite stanje po gradovima
VELIKA PROGNOZA

Evo kad u Hrvatsku stiže kiša: Provjerite stanje po gradovima

Promjenljivo oblačno i nestabilno. Uz umjeren razvoj oblaka mjestimice kiša i pljuskovi s grmljavinom osobito poslijepodne i navečer. Ponegdje pljuskovi mogu biti jače izraženi, stoji u prognozi DHMZ-a za srijedu...