Obavijesti

News

Komentari 41

Vojna histerija ne vodi u dobro. Moguća je globalna katastrofa

Vojna histerija ne vodi u dobro. Moguća je globalna katastrofa
1

Putin, govoreći nakon summita u Kini, kritizirao je američku diplomaciju i pozvao na pregovore poručivši da Pjongjang neće zaustaviti testiranje raketa sve dok se ne bude osjećao sigurnim

VIDEO

Ruski predsjednik Vladimir Putin kazao je u utorak da je nametanje snažnijih sankcija Sjevernoj Koreji zbog nuklearnog programa kontraproduktivno a prijetnje vojnom akcijom mogle bi izazvati "globalnu katastrofu", dok je njemačka kancelarka Angela Merkel ocijenila da je njihovo uvođenje "hitno potrebno".

Merkel je u utorak kazala kako će ministri vanjskih poslova Europske unije razmatrati uvođenje dodatnih sankcija Sjevernoj Koreji zbog njezina nuklearnog raketnog programa i da su one "hitno potrebne".

North Koreans watch a news report showing North Korea

"Sjevernokorejski nuklearni pokusi predstavljaju flagrantno kršenje svih međunarodnih uvjeta", kazala je Merkel u Bundestagu. "Jasno kažem i u ime čitave vlade: jedino je moguće mirno, diplomatsko rješenje", dodala je.

Putin, govoreći nakon summita u Kini, kritizirao je američku diplomaciju i pozvao na pregovore poručivši da Pjongjang neće zaustaviti testiranje raketa sve dok se ne bude osjećao sigurnim.

"Rusija osuđuje sjevernokorejske vježbe, smatramo ih provokacijom... no podizanje vojne histerije neće voditi ničemu dobrom. Moglo bi voditi u globalnu katastrofu", kazao je na konferenciji za novinare. "Nema drugog puta od puta mira."

Putin je to rekao nakon što je Južna Koreja objavila da je sa SAD-om dogovorila ukidanje ograničenja težine bojnih glava nakon što je Pjongjang u nedjelju izveo šest i najsnažniji nuklearni pokus do sada.

North Korean leader Kim Jong Un guides a target-striking contest of the special operation forces of the Korean People

Rusija, koja dijeli granicu sa Sjevernom Korejom, zajedno s Kinom poziva na pregovore s Pjongjangom i traži da SAD i Južna Koreja prekinu s velikim ratnim igrama u zamjenu za prekid sjevernokorejskog nuklearnog programa.

Za dodatne sankcije kazao je da ne vode nikamo, no rekao je da je Rusija pripravna razgovarati o "nekim detaljima" toga pitanja.  

SAD traži da se dodatnim sankcijama obuhvati među ostalim izvoz nafte u Sjevernu Koreju.

Ruski ministar energetike Aleksandar Novak kazao je kako je ruski izvoz nafte u Sjevernu Koreju gotovo nepostojeći. 

North Korean leader Kim Jong Un reacts with scientists and technicians of the DPRK Academy of Defence Science after the test-launch of Hwasong-14 in this undated photo released by KCNA

Kina protiv vojne opcije ali može razgovarati o sankcijama

Kina je u utorak isključila vojnu opciju kao rješenje sjevernokorejske krize.

"To nikad nije bila opcija", kazao je glasnogovornik kineskog ministarstva vanjskih poslova Geng Shuang na redovitoj konferenciji za novinare.

Južnokorejski ministar vanjskih poslova Kang Kyung-wha  kazao je nakon susreta s kineskim kolegom Wangom Yijem kako bi Kina mogla biti otvorena za dodatne sankcije protiv Sjeverne Koreje nakon što su dvije zemlje razgovarale o šestom nuklearnom pokusu Sjeverne Koreje.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 41
VIDEO

Pogledajte oluju koja ide prema Hrvatskoj: Podigli su žuti alarm
GRMLJAVINSKO NEVRIJEME

Pogledajte oluju koja ide prema Hrvatskoj: Podigli su žuti alarm

Žuti alarm označava potencijalno opasno vrijeme, a Državni hidrometeorološki zavod upalio ga je za nekoliko hrvatskih regija. Na stranici rain alarm vidi se kako oluja stiže sa zapada

Detalji tragedije u Rijeci: Dva muškarca se sukobila, umrli u bolnici. Jedan napadao susjede
UZNEMIRUJUĆE FOTOGRAFIJE

Detalji tragedije u Rijeci: Dva muškarca se sukobila, umrli u bolnici. Jedan napadao susjede

UZNEMIRUJUĆE FOTOGRAFIJE: Hitna, koja je na mjesto događaja stigla nešto iza 6:30, dvojac je prevezla u bolnicu, ali nažalost, unatoč naporima liječnika, nije im bilo spasa
Jeziv zločin u Rijeci: Anđelko je izbo Damira (38). On je 2012. na sličan način ubio svog partnera
NA SMRT JE IZBO UBOJICU

Jeziv zločin u Rijeci: Anđelko je izbo Damira (38). On je 2012. na sličan način ubio svog partnera

Bio je sav krvav, krv je s njega kapala po podu. Rekao mi je: 'Vidi što mi je uradio, izbo me na spavanju, idi, pomozi mu'. Onda sam se nagnula prema vratima i vidjela Anđelka, također, oblivenog krvlju, govore susjedi