Obavijesti

News

Komentari 1

Vojska preuzela vlast u Sudanu: Uhitili premijera i niz ministara

Vojska preuzela vlast u Sudanu: Uhitili premijera i niz ministara

Situacija je u Sudanu napeta nakon neuspjelog pokušaja državnog udara u rujnu i žestokih međusobnih optužbi vojske i političkih tijela koji bi trebali dijeliti vlast nakon svrgavanja nekadašnjeg čelnika Omara al-Bashira

VIDEO

Oružane snage uhitile su u Sudanu premijera Abdallu Hamdoka, skupinu ministara i čelnike nekoliko saveznih država i političkih stranaka, izvijestila je u ponedjeljak televizija Al Hadath, pozivajući se na neimenovane izvore.

Oružane snage ušle su i u kuću premijerova savjetnika za medije i uhitile ga, izjavili su za Reuters izvori u njegovoj obitelji.

Vojska nije odmah komentirala tu informaciju.

Sudanska televizija emitira normalno, a izvori su za Reuters ustvrdili da internet po svemu sudeći nije dostupan u glavnom gradu.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Situacija je u Sudanu napeta nakon neuspjelog pokušaja državnog udara u rujnu i žestokih međusobnih optužbi vojske i političkih tijela koji bi trebali dijeliti vlast nakon svrgavanja nekadašnjeg čelnika Omara al-Bashira 2019. godine.

Bashir je zatvoren, a vojska i politička tijela trebali bi zajednički upravljati zemljom do izbora 2023. godine.

Napetosti su ovog mjeseca eskalirale nakon što se koalicija pobunjeničkih skupina i političkih stranaka udružila s vojskom, a pristaše vojske organizirale prosvjede pred predsjedničkom palačom, tražeći raspuštanje civilnih vlasti.

Nekoliko ministara sudjelovalo je pak prošlog tjedna u velikim prosvjedima u Kartumu i u drugim sudanskim gradovima protiv mogućnosti da vlast preuzme vojska.

Vojni čelnik Državnog vijeća poručivao je u više navrata da poduprije prijenos vlasti, napominje Reuters.

Većina članova sudanske vlade i velik broj čelnika provladinih stranaka uhićeni su u ponedjeljak u državnom udaru u glavnom gradu Kartumu, izjavila su tri politička izvora.

Sudanske vojne i paravojne snage raspoređene su po ulicama Kartuma gdje je kretanje civila ograničeno, a prosvjednici uz državne zastave pale gume u različitim dijelovima grada, izvijestio je Reutersov svjedok.

Zračna luka Kartum je zatvorena, a međunarodni letovi obustavljeni, navodi TV kanal al-Arabija sa sjedištem u Dubaiju.

Od vojske zasad nije bilo komentara. Sudanska državna TV emitira normalno.

Pozivajući se na neidentificirane izvore, Al Hadat s sjedištem u Dubaiju objavio je da je premijer Abdala Hamdok u kućnom pritvoru, te da su neidentificirane vojne snage uhitile četvoricu vladinih ministara, jednog civilnog člana vladajućeg Suverenog vijeća, te nekoliko državnih guvernera i stranačkih čelnika.

Sudanska vlada premijera Hamdoka uspostavljena je nakon što je dugogodišnji bivši autoritarni predsjednik Omar al-Bašir zbačen s vlasti 2019. godine nakon velikih prosvjeda. Vlada je promijenila politički smjer te afričke države osiguravši oprost nekoliko desetaka milijardi dolara duga, obnovivši odnose sa SAD-om koji je Sudan maknuo s liste sponzora terorizma, te uspostavivši diplomatske odnose s Izraelom.

Vlasti su se međutim borile s teškom ekonomskom krizom i izazovima koje su im zadavali pobornici snaga i dalje odanih Baširu. Sudan je početkom kolovoza potpisao povijesni dogovor kojim je pristao na suđenje bivšem predsjedniku, islamistu koji je vladao državom gotovo tri desetljeća, na Međunarodnom kaznenom sudu. Bašir je trenutno u pritvoru u Kartumu.

Od Baširovog zbacivanja državom je vladalo takozvano Suvereno vijeće na čelu s generalom Abdel-Fatah al-Burhanom koje je nadziralo vladu premijera Hamdoka. No ta je podjela vlasti temeljena na suradnji civilnih i vojnih čelnika od početka bila krhka.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 1
VIDEO

Potvrđeno za 24sata: Plenković ide u Europski parlament? Nosit će listu. Ovo su ostala imena...
EU IZBORI

Potvrđeno za 24sata: Plenković ide u Europski parlament? Nosit će listu. Ovo su ostala imena...

Po snazi HDZ-a, Plenković sigurno osvaja petogodišnji mandat na izborima 9. lipnja. To će opet otvoriti raspravu o tome hoće li uopće ostati u Hrvatskoj ako mu ponude pozicije unutar europskih institucija

Plenković: 'Milanović odmah treba dati ostavku. Sad ću iz inata i dišpeta formirati 76!'
SASTAO SE VRH HDZ-A

Plenković: 'Milanović odmah treba dati ostavku. Sad ću iz inata i dišpeta formirati 76!'

Nakon sastanka vrha HDZ-a, šef stranke Plenković obratio se javnosti
VIDEO Domovinski pokret: 'Mi ćemo pregovarati sa svima, kao što se pregovara i u ratu...'
'JASAN STAV OKO SDSS-A'

VIDEO Domovinski pokret: 'Mi ćemo pregovarati sa svima, kao što se pregovara i u ratu...'

Domovinski pokret odbija prijedlog Mosta s kojim bi se stvorila velika koalicija koja bi srušila HDZ. 'To nije dobra ideja', rekao je Mario Radić