Obavijesti

News

Komentari 145

Volonter iz Opatovca nudio je Libijcima više vrsta oružja...

Volonter iz Opatovca nudio je Libijcima više vrsta oružja...
2

Uhitili ga: Kod Jordanca Omara Hela (56) pronašli su nešto oružja. Češljaju mu bankovne račune i prepisku na arapskom da vide je li što već poslao kupcima

VIDEO

Nakon što su primili anonimnu dojavu da preprodaje oružje, policija je u kući u Bregima Zabočkim uhitila Omara Helu (56). Tijekom pretresa njegove kuće i drugih prostorija pronašli su 88 komada malokalibarskog streljiva, tromblonski nastavak i - pištolj penkalu.

Zaplijenili su mu mobitel i računalo te pronašli niz prepiski na arapskom jeziku. Nepoznatim Libijcima nudio je više vrsta oružja. Zasad nije poznato je li već ranije koju kupoprodaju uspio realizirati, to bi tek istraga policije i Općinskog državnog odvjetništva u Zlataru trebala otkriti. Helo je u subotu na Županijskom sudu u Zagrebu dobio mjesec dana istražnog zatvora kako ne bi pobjegao, utjecao na svjedoke i ponovio kazneno djelo. Dok bude u istražnom zatvoru Remetinec, Odvjetništvo treba s arapskog jezika prevesti sve njegove prepiske, pregledati bankovne račune te, po mogućnosti, detektirati osobe s kojima je pregovarao u Libiji, ali i pronaći čovjeka od kojeg je namjeravao nabaviti veću količinu oružja.

Helo je u Hrvatsku došao 1986. godine. Oženio se, rastao i iz tog braka ima dvoje djece. Ima prijavljeno prebivalište u Samoboru, ali tamo već godinama ne živi. Kupio je kuću u Zabočkim Bregima kraj Zaboka, i to od žene koja je dosad, kako doznajemo, već šest puta mijenjala ime i prezime, a podrijetlom je iz Kaira, glavnoga grada Egipta. Helo ima i hrvatsko i državljanstvo Kraljevine Jordan, odakle se i doselio u Hrvatsku.

Jedno vrijeme volontirao je kao prevoditelj u izbjegličkom kampu u Opatovcu. Tko ga je angažirao kao prevoditelja, Ministarstvo unutarnjih poslova, Crveni križ, ili je jednostavno sam tamo došao, zasad nije poznato.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Istražuju je li preko izbjeglica slao poruke

Helo je dulje vrijeme volontirao kao prevoditelj s arapskog jezika u izbjegličkom kampu u Opatovcu. Odvjetništvo istražuje i je li tijekom volontiranja čekao određene ljude te je li primao ili slao kakve poruke preko izbjeglica.

Davor Javorović/PIXSELL

"MUP uhićenog nije angažirao kao prevoditelja"

U Ravnateljstvu policije kažu kako uhićenog nije MUP angažirao kao prevoditelja.

- Točno je da se radi o hrvatskom državljaninu (1959.) podrijetlom iz Jordana koji je 1996. godine stekao hrvatsko državljanstvo  temeljem braka s hrvatskom državljankom. Temeljem migrantske krize u Republici Hrvatskoj dobrovoljno se javio u Prihvatni centar u Opatovcu te izrazio namjeru za volontiranjem. Obzirom da sve osobe koje sudjeluju u radu prihvatnog centra za migrante (bilo da se radi o Opatovcu ili Slavonskom Brodu) moraju zadovoljiti sigurnosnu provjeru, Ministarstvo unutarnjih poslova nije angažiralo navedenog 56-godišnjaka ni kao prevoditelja ni kao volontera. Upravo podnošenje kaznene prijave zbog pronalaska ilegalnog oružja u domu osumnjičenog 56-godišnjaka je rezultat finalizacije kvalitetnih informacija dobivenih prilikom obavljanja sigurnosne provjere - izvijestio je MUP. 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 145
VIDEO

Majka ostavila auto iza štale? Kopa se blizu kuće, stiže sve više policije i vatrogasaca
TRAŽE MALENU DANKU (2)

Majka ostavila auto iza štale? Kopa se blizu kuće, stiže sve više policije i vatrogasaca

Danka Ilić (2) nestala je u utorak oko 13 sati u prigradskom naselju Banjsko polje kod srpskog grada Bora. Djevojčicu traži stotine ljudi, od volontera, policije, Gorske službe spašavanja, helikoptera...

Susjedi nestale curice: 'Što je obitelj radila ovdje?! Pa nisu bili godinama tu. Sve je zapušteno'
MAJCI VJEŠTAČE MOBITEL

Susjedi nestale curice: 'Što je obitelj radila ovdje?! Pa nisu bili godinama tu. Sve je zapušteno'

Mještani kažu kako obitelj Ilić godinama nisu viđali u susjedstvu. Kažu kako u toj vikendici već godinama nikoga nema, objekt je zapušten pa susjedima nije najjasnije zašto je obitelj sa sobom tamo povela djecu
Misterij nestanka male Danke (2): 'Zlatno je dijete. Mirna i šutljiva, hoće prići svakome'
VELIKA POTRAGA U SRBIJI

Misterij nestanka male Danke (2): 'Zlatno je dijete. Mirna i šutljiva, hoće prići svakome'

Na istoku Srbije od utorka poslijepodne traje potraga za Dankom Ilić (2). Traže je stotine volontera i policajaca, teren pretražuju i rudari. Pomoć nudi i naš HGSS