Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
552 komentara

Volonteri referenduma 'U ime obitelji vrijeđali LBGT osobu

Ljudi koji su prikupljali potpise za referendum koji je neustavan vrijeđali su i prijetili jednom od volontera Split Pride-a koji je prolazio splitskom Rivom, stoji u priopćenju

Ivo Čagalj/PIXSELL
Foto: Ivo Čagalj/PIXSELL
552 komentara

Napad na LBGT osobe u Splitu prijavili su Sanja Juras, koordinatorica Lezbijske grupe Kontra, Zoran Dominković, koordinator Iskoraka i Ljubomir Mateljan, koordinator Rišpeta. Tvrde da im se u srijedu oko 20 sati javio jedan od volontera Split Pride-a.  

- Dok je prolazio Rivom osobe koje su prikupljale potpise za referendum koji je ocijenjen neustavnim od strane Vlade jer je usmjeren protiv ljudskih prava LGBT osoba, počele su vikati prema njemu "Pederčino!", kao i druge uvredljive i prijeteće stvari i pokazivali prema njemu. Naš volonter se brzo udaljio iz straha i pozvao policiju. Policija je zaprimila prijavu i pokrenula istragu kako bi pronašla počinitelje. Napominjemo da nam je već dojavljeno nekoliko sličnih slučajeva u Splitu, pa su tako osobe koje prikupljaju potpise za tu istu inicijativu verbalno napale dvije djevojke - stoji u priopćenju. 

Kako ističu u priopćenju, smatraju da je stvaranje ovakve atmosfere netolerancije, 'koja na kraju eskalira i homofobičnim napadima (za sada srećom samo verbalnog karaktera) krajnje neprihvatljivo'. 

- Masovna mobilizacija građana protiv jedne društvene skupine, te otvoreni napadi na LGBT osobe sa štandova na kojima se promovira mržnja zaslužuju otvorenu osudu i građana i građanki koji žele da se u zemlji u kojoj žive poštuju ljudska prava i državnih institucija koje trebaju preuzeti i kažnjavanje nasilnih incidenata. 

Budući da je poznato i vrijeme i mjesto incidenta, a osobe koje su sakupljale potpise rade za navedenu incijativu, očekujemo da će počinitelji biti brzo pronađeni i adekvatno kažnjeni - stoji u priopćenju.

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message