Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
40 komentara

Vratili su se! Kraj Kornata je doplivalo jato običnih dupina

Istraživači instituta Plavi svijet susreli su ovog mjeseca jato od 50 običnih dupina nedaleko od otoka Mana na području Kornata. Bili su veseli, skakali su iz mora, a s njima je bio mladunac

Foto: Institut Plavi svijet
40 komentara

Dupini su bili izuzetno dobro raspoloženi. Približavali su se našem brodu i plivali su u pramčanom valu. Kad bi se udaljili, vidjeli smo kako uz površinu love iglice, rekao je Marko Radulović, istraživač Instituta Plavi svijet, koji je s kolegama susreo skupinu od 50 običnih dupina.

Otkrili su ih ovog mjeseca dvije nautičke milje od obale otočića Mana na području Kornata. S njima su proveli dva sata, tijekom kojih su prikupljali podatke o ponašanju te su ih fotografirali za identifikaciju. Naime, ovo otkriće je pravi hit jer su obične dupine smatrali izumrlima u Jadranu. Za sve je kriva organizirana kampanja ubijanja i istrebljivanja jer su ih smatrali štetočinama koji uništavaju riblji fond.

Foto: Institut Plavi svijet

- Kampanja istrebljivanja eskalirala je 50-ih godina prošlog stoljeća, kad je uglavnom u sjevernom Jadranu ubijeno gotovo 800 dupina. Pojava industrijskog ribolova i njime uzrokovani prelov ribe, zagađenje mora (posebice sjevernog Jadrana) te promjene u okolišu uzrokovane globalnim zatopljenjem i pojavom novih vrsta, doveli su do konačnog nestanka običnih dupina iz Jadrana tijekom 80-ih i 90-ih godina prošlog stoljeća. Na žalost, obični dupini suočavaju se sa sličnim problemima u okolišu i diljem Sredozemlja. Danas je ta vrsta u većem broju prisutna samo još u Alboranskome moru, području oko Malte i u nekim dijelovima Egejskog mora. - rekao je predsjednik Plavog svijeta dr. sc. Draško Holcer.

Zanimljiva je i činjenica da unatoč tome što su obični dupini nekad bili tako brojni gotovo da i ne postoje fotografije ili video zapisi.

- Jedina stara snimka običnih dupina iz Jadrana koju smo uspjeli pronaći nalazila se u njemačkom državnom arhivu, a snimljena je u okolici Visa! Na snimci se jasno vidi manja skupina običnih dupina kako prati drveni brod koji plovi prema Komiži - kaže dr. Holcer.

Obični dupin (Delphinus delphis) obitava u morima i oceanima umjerenog i tropskog pojasa cijelog svijeta. Tamnih leđa i svijetlog trbuha, obični dupin lako je prepoznatljiv po karakterističnom žuto bijelom obojenju na boku koje izgleda kao polegnuta osmica. Obični dupin spada u manje dupine. Duljina tijela obično je do 230 cm. Hrane se uglavnom sitnijom plavom ribom i beskralješnjacima. Prema dostupnim podacima prosječna duljina života kod ove vrste je oko 30 godina.

Foto: Institut Plavi svijet

Oznake (urezi, ožiljci, ogrebotine, obojanje) na leđnim perajama i tijelu dupina stvaraju jedinstveni uzorak po kojem je moguće međusobno prepoznati pojedine jedinke. Usporedbom fotografija koje istraživači rade na raznim lokacijama na kojima provode istraživanja moguće je utvrditi postoje li migracije jedinki između pojedinih područja.

- Tijekom opažanja običnih dupina upravo s ciljem fotografske identifikacije napravili smo veliki broj fotografija koje ćemo usporediti s katalozima fotografija  kolega u Grčkoj i Italiji. Moguća pozitivna identifikacija rasvijetlila bi dio ponašanja i migracijskih putova velikih kitova u Sredozemnom moru! Posebno je zanimljivo da smo uspoređujući nove fotografije sa našim katalogom utvrdili kako je barem pet dupina opaženih 2016. kod Dugog otoka ponovno opaženo i sada - rekla je Tihana Vučur, istraživačica Plavog svijeta.

Populacija sredozemnih običnih dupina ugrožena je, a populacija ima trend opadanja brojnosti. Ljudske aktivnosti glavni su uzrok smanjenja brojnosti. Prijetnje uključuju nedostatak hrane uzrokovan prelovom ribe, buku niske frekvencije koju proizvode trgovački brodovi, zaplitanje u ribarske alate te negativni utjecaj onečišćenja, posebice kemijskih spojeva koji utiču na imunološki sustav i spojeve koji uzrokuju smanjenu reprodukciju. Svi dupini i kitovi danas su zakonom zaštićeni te je zabranjeno njihovo proganjanje i uznemiravanje, no unatoč zakonskoj zaštiti, kod većine vrsta bilježi se pad brojnosti.

U ovoj skupini bio je i jedan mladunac. Povremeno su plivali vrlo brzo i skakali, pa su istraživači imali osjećaj kao da su na oceanu. Povremeno pojavljivanje te regionalno izumrle vrste ne znači da se ona vratila, no ponovno pojavljivanje jata istraživačima daje nadu da će se vratiti u Jadran.

Iz Instituta Plavi svijet pozivaju sve građane da dojave svoja opažanja kitova i dupina u Jadranu putem emaila (info@plavi-svijet.org) ili njihove Facebook stranice (www.facebook.com/blueworldinstitute), te da nam pošalju svoje fotografije i video snimke jer će im tako pomoći da prikupe podatke potrebne za razumijevanje njihovog života u Jadranskom moru i njihovo očuvanje.

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message