News

Komentari 83

Vratio se Perešinov MiG 21: Pogledajte fotografije s Plesa

Vratio se Perešinov MiG 21: Pogledajte fotografije s Plesa

Nakon 28 godina, Perešinov avion oznake '26 112' vratio se u Hrvatsku, a prethodno se nalazio u Vojno-zrakoplovnom muzeju u austrijskom gradiću Zeltwegu

MiG-21 Rudolfa Perešina stigao je u utorak prijepodne u vojnu bazu 'Pukovnik Marko Živković' na Plesu. Podsjetimo, riječ je o borbenom avionu kojim je junak Rudolf Perešin u listopadu 1991. godine iz Bihaća preletio u Klagenfurt. 

POGLEDAJTE VIDEO:

Nakon 28 godina, Perešinov avion oznake '26 112' vratio se u Hrvatsku, a prethodno se nalazio u Vojno-zrakoplovnom muzeju u austrijskom gradiću Zeltwegu. 

Dolaskom aviona legendarnog hrvatskog pilota nakon 28 godina u Hrvatsku, završena je prva faza procesa povratka Perešinovog aviona, a ovaj događaj rezultat je izvrsnih odnosa Republike Hrvatske i Republike Austrije, odnosno hrvatske i austrijske Vlade. 

POGLEDAJTE FOTOGALERIJU: 

U nedjelju, 12. svibnja Perišinov avion bit će izložen ispred Ministarstva obrane u Zagrebu, a povodom obilježavanja 24. obljetnice Perešinove smrti i održavanja XXII. Susreta za Rudija u Gornjoj Stubici.

Nakon toga, planirano je da će avion biti smješten u 91. zrakoplovnoj bazi Hrvatskog ratnog zrakoplovstva u vojarni "Pukovnik Marko Živković" na Plesu, nakon čega će biti izložen u budućem Hrvatskom vojnom muzeju. 

Pilot Rudolf Perešin svojim je borbenim avionom MIG-21 prebjegao iz redova JNA 25. listopada 1991. godine. Sletio je u Klagenfurt. Brzo se vratio u Hrvatsku no njegov MIG zaplijenili su predstavnici austrijskih vlasti.

Povrat ove letjelice tražile su i Srbija i Hrvatska, te je njezina sudbina dugo bila neizvjesna. Rudolf Perešin poginuo je drugog dana vojne operacije Bljesak na području Nove Gradiške.

Najčitaniji članci