Obavijesti

News

Komentari 66

Vrdoljak: Smijenili smo Upravu jer je HEP počeo gubiti bitku

Vrdoljak: Smijenili smo Upravu jer je HEP počeo gubiti bitku
4

Ministar Vrdoljak od HEP-a želi da se brzo restrukturira, te da dokaže da može funkcionirati ravnopravno na otvorenom tržištu s konkurencijom koja je agresivna

VIDEO

Nakon sjednice Vlade ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak obrazložio je zašto je tražio smjenu troje od šestero članova Uprave HEP-a.

- Smijenili smo ih jer se pod njihovim vodstvom HEP nije uspješno i ravnopravno borio u tržišnoj utakmici na otvorenom tržištu. S konkurentima je počeo gubiti bitku brže nego što se moglo očekivati. Podmetanja da je razlog termoelektrana Osijek jednostavno nije istina. Odluku o tome kakav će blok biti, kakva tehnologija i veličina će u Osijeku biti izgrađena, donijet će struka i Uprava HEP-a. Sigurno tu odluku neće donositi ministar gospodarstva - kazao je.

Od HEP-a Vrdoljak želi da se brzo restrukturira , da dokaže da može funkcionirati ravnopravno na otvorenom tržištu s konkurencijom koja je agresivna.

- Ako nešto brzo ne učinimo ona bi mogla biti vrlo opasna po HEP - upozorio je.

'Javnim poduzećima dobit ne smije biti cilj'

Vrdoljak se osvrnuo i na dobit HEP-a, te ustvrdio da javna poduzeća ne smiju postojati zbog ostvarivanja dobiti već postoje isključivo da građanima i industriji pruže sigurnu i što jeftiniju opskrbu te da se bore na tržištu s konkurencijom koja je došla.

- Dobit HEP-a i bilo kojeg drugog javnog poduzeća ne smije biti cilj. Ako imaju pretjeranu dobit onda moraju znati gdje investirati. A ako ne želite investirati nego zadržavati dobit nek smanje cijenu građanima i industriji - poručio je.

Upitan zašto se nije išlo na smjenu člana Uprave Perice Jukića koji je u HEP-u zadužen za investicije, Vrdoljak je odlazeći kratko kazao "to je kapitalno, 70 posto je realizacije".

Pokretanje videa...

Snježana Krnetić/24sata VIDEO

Vrdoljak i Jakovina: Nije bilo prijepora

Ministri gospodarstva i poljoprivrede Ivan Vrdoljak i Tihomir Jakovina tvrde da između njih nije bilo prijepora kada je u pitanju strategija industrijske proizvodnje. Naime, u medijima se pisalo da je strategija koja je na posljednjoj sjednici Vlade u zadnji tren skinuta s dnevnog reda Vlade i vraćena na doradu, zavadila ministre.

- Svašta na plotu piše - ustvrdio je Vrdoljak.

Pokretanje videa...

Snježana Krnetić/24sata VIDEO

S obzirom na to da tvrde da prijepora nije bilo, novinare je zanimalo zašto u prvoj verziji dokumenta nije bila uvrštena prehrambena i drvo-prerađivačka industrija Vrdoljak odgovara da to nije istina. Kazao je da im je vrijeme bilo potrebno jer su se analizirali rezultati prethodnih vlada, koji su pokazali da prehrambena i drvna industrija ima potencijal rasta, ali nije bio iskorišten.

- Zato smo istaknuli da su oni posebni, da su čuvari, da ih moramo nekako dići. Nemojte misliti da ako ministarstva između sebe komuniciraju tjedan, dva ili pet da je to sukob. Ne to je samo kvaliteta da se dobije najbolji rezultat. Ako se svi začahurimo u svoju sobu, kako je nekada neka povijest pokazala, onda to ne ispadne onako dobro - kazao je.

Napomenuo je da će se u budućnosti puno više međuresorski komunicirati da bi realizirale mjere potrebne da se postigne cilj zacrtan u strategiji industrijske proizvodnje, a to je 85.000 novozaposlenih .

- Tako da će puno više biti ne konfrontacije nego komunikacije između resora da bi zaposlili ljude i imali rast od 2,85 posto koji je realan - kazao je Vrdoljak.

Ministar Jakovina dao je punu potporu industrijskoj strategiji koju je prezentirao ministar gospodarstva.

- Međuresorska komunikacija je bila izuzetno konstruktivna i dobra. Ne govorimo o prijeporu. Željeli smo imati što bolju strategiju s dobrom analitikom i argumentacijom, čime smo htjeli pokazati da su prehrambena i drvna industrija pokretač razvoja uz sve ostale industrije koje su navedene u strateškom dokumentu - ustvrdio je Jakovina.

Pokretanje videa...

Snježana Krnetić/24sata VIDEO
Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 66
VIDEO

VIDEO Našli 4 tijela u bunaru: Sumnja se da se radi o braći koja su putovala i u Hrvatsku
UŽAS U MEKSIKU

VIDEO Našli 4 tijela u bunaru: Sumnja se da se radi o braći koja su putovala i u Hrvatsku

Državno odvjetništvo meksičke savezne države Baje Californije navelo je da će forenzičari analizirati tijela kako bi se utvrdilo radi li se o nestaloj braći.

Detalji horora na Črnomercu: Sin ubio majku pa otišao u kafić
POLICIJA OBJAVILA

Detalji horora na Črnomercu: Sin ubio majku pa otišao u kafić

Sin (28) je oštrim predmetnom zadao više ubodnih rana 68-godišnjakinjoj majci...
Ovo je muškarac osumnjičen za ubojstvo u Zagrebu: Izbo majku pa otišao u kafić i čekao policiju
FOTOGRAFIJA PRIVOĐENJA

Ovo je muškarac osumnjičen za ubojstvo u Zagrebu: Izbo majku pa otišao u kafić i čekao policiju

Zagrebačka policija izvijestila je o detaljima teškog ubojstva na Črnomercu