Obavijesti

News

Komentari 62

Ministar Vrdoljak: Ustavni sud neće srušiti Zakon o legalizaciji

Ministar Vrdoljak: Ustavni sud neće srušiti Zakon o legalizaciji
1

Nažalost, ono što se događalo od 1968. do danas nemoguće je staviti u apsolutnu pravdu. No, što je bila alternativa? Zažmiriti? Pa, to je najlakše, rekao je Vrdoljak

VIDEO

Gostujući na 24sata TV, ministar graditeljstva i prostornog uređenja Ivan Vrdoljak odbacio je u ponedjeljak optužbe da Zakon o legalizaciji stavlja neke građane u neravnopravan položaj.

- Imao sam ambiciju da napravimo zakon koji će apsolutno biti pravedan. Nažalost shvatili smo da je ono što se događalo od 1968. do danas nemoguće staviti u apsolutnu pravdu. No, što je bila alternativa? Zažmiriti? Pa, to je najlakše - rekao je Vrdoljak koji je uvjeren da Ustavni sud neće srušiti zakon zbog promicanja neravnopravnosti.

Vrdoljak, koji je odgovarao na pitanja čitatelja Večernjeg listakaže da neće biti oslobađanja naknade bez obzira na vlasnika. 

'Ako  netko ima kuću od 400 kvadrata, on nije socijalni problem'

- Svi građani bit će u ravnopravnom položaju bez obzira na pripadnost nekom društvenom sloju - rekao je Vrdoljak dodajući kako će se naknada plaćati samo za onaj dio građevine koji se sada legalizira. Na isti način radit će se i obračun naknade i komunalnog doprinosa.

- Naravno, što je objekt kompliciraniji i veći, veći su i zahtjevi. To više nije socijalni problem. Kad netko kaže da ima kuću od 400 kvadrata i tvrdi da ne može platiti projekte, sumnjam da je to socijalni problem - kaže ministar.

Legalizacija objekata na otocima i u obalnom pojasu jer ih je previše za rušenje

Što se tiče legalizacije objekata na otocima i u obalnom pojasu, što do sada nije bilo moguće, Vrdoljak kaže da je to njemu bila najteža odluka koju su morali donijeti. 

- Isprva sam bio pristalica ideje da se nijedan takav objekt ne smije legalizirati, no predomislio sam se kad sam shvatio koliko takvih objekata postoji i koliko bi koštalo njihovo uklanjanje - kaže Vrdoljak.

'Ne znam tko vuče crtu između drvene kuće i barake'

Na pitanje kako treba izgledati drvena kuća da bi se mogla legalizirati Vrdoljak je odgovorio da će se drvene kuće sigurno moći legalizirati. - Ali, sad, tko vuče crtu između drvene kuće i barake, to stvarno ne znam.

Također, što se tiče legalizacije vikendica unutar Nacionalnih parkova, ministar je napomenuo kako će ona biti moguća samo ako je vikendica unutar građevinske zone.

- Svašta smo dopustili, ali dozvoliti u nacionalnim parkovima i parkovima prirode legalizaciju izvan građevinske zone, to neće biti moguće - rekao je Vrdoljak.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 62
VIDEO

VIDEO Heroj iz Sl. Broda: Spasio je čovjeka koji je zapeo u poplavljenom podvožnjaku
NEVRIJEME U SLAVONIJI

VIDEO Heroj iz Sl. Broda: Spasio je čovjeka koji je zapeo u poplavljenom podvožnjaku

Hrvoje Mužević nedavno je preživio moždani udar, skinuo više od 50 kila, a njegova doga Darko prošlog tjedna osvajao je titule na Svjetskoj izložbu pasa

VIDEO Oluja jučer pogodila dio Hrvatske, Sl. Brod potopljen... Evo što nas čeka danas i sutra
PROGNOZA

VIDEO Oluja jučer pogodila dio Hrvatske, Sl. Brod potopljen... Evo što nas čeka danas i sutra

Promjenjivo do pretežno oblačno s mjestimičnom kišom većinom u unutrašnjosti. Češća sunčana razdoblja očekuju se na Jadranu, prognoza je DHMZ-a za petak. Subota izgleda nešto malo bolje
Čudo u Zagrebu: Zaletio se u šleper, od auta nije ostalo ništa, a on prošao s lakšom ozljedom!
EKSKLUZIVNE FOTOGRAFIJE

Čudo u Zagrebu: Zaletio se u šleper, od auta nije ostalo ništa, a on prošao s lakšom ozljedom!

Vozač (58) nije prilagodio brzinu te je udario u šleper koji je bio zaustavljen na semaforu na Jadranskoj aveniji: U nesreći je vozač auta zadobio lakše ozlijede te je prevezen u KBC Zagreb