Obavijesti

News

Komentari 17

Vrijedna zbirka: Jedini imam pravi muzej svih vojnih odora

Vrijedna zbirka: Jedini imam pravi muzej svih vojnih odora
3

STALNI POSTAV: Bjelovarčanin Marin Sabolović uspio je prikupiti odore jugoslavenske milicije, hrvatske policije, ali i odoru generala Kikereca koju je nosio u Kostajnici 1991.

VIDEO

Zbirka je tematski i kronološki vezana. Na početku se nalaze odore tadašnjeg Republičkog sekretarijata za unutrašnje poslove socijalističke RH, koji kasnije prelaze u MUP. Potom se pojavljuju prve policijske odore, pojašnjava nam profesor geografije, Bjelovarčanin Marin Sabolović (28).

Ovaj doktorant povijesti i geografije na zadarskom sveučilištu može se pohvaliti da, vjerojatno jedini u Hrvatskoj, ima vlastiti muzej, odnosno stalni postav Domovinskog rata.

Registrirana u ministarstvu

Zbirka sadrži službene odore i oznake hrvatskih oružanih formacija. U zbirci se nalazi više inačica prvih odora prije odlaska na Međunarodno vojno hodočašće u Lurd. Povod izradi službenih odora bio je odlazak na hodočašće jer do tada su postojale samo ratne odore.

- U suradnji s tajništvom Međunarodnog hodočašća u Lurdu dobili smo oznake iz tog vremena. Oni su doista bili zadovoljni što se organizira jedan takav muzej – govori nam Sabolović, koji se s tom tematikom ozbiljnije počeo baviti od svoje 18. godine, kao bjelovarski gimnazijalac.

Zbirka je pri registraciji u Ministarstvu kulture RH. U katalogu koji je neophodan za registraciju navedeno je 400 predmeta, među kojima i odora generala Velibora Kikereca, ratnog pomoćnika ministra obrane.

- Uz službenu i svečanu, posjedujemo i ratnu odoru koju je nosio u Hrvatskoj Kostajnici 1991. godine. To je raritet jer su samo dvije kape te 1991. godine napravljene. Jedna za predsjednika Tuđmana, a druga za generala Kikereca. Njih je izradila modna kuća Cahun iz Zagreba, koja je poznata po izradi šešira. Tamo je provjereno da su izradili samo dvije kape. Zbirka se sastoji od 30 službenih odora MUP-a i Ministarstva obrane Republike Hrvatske. Osim odora, zbirku upotpunjuje i više od 50 kapa telerica (poznatije kao tvrde kape). Tu su povijesne kape generala, ali i časnika, koje se od dočasničkih kapa razlikuju po motivima izvezenima na sjenilu.

Čuva i originalne karte JNA

U Muzeju koji se trenutačno nalazi u podrumskim prostorijama HSP-a nalazi se i karta “Bilogora ‘91.“, koja je zaplijenjena u bjelovarskoj vojarni, a na kojoj je napravljen plan izvlačenja JNA iz vojarne. Karta ima originalne potpise generala Jevrema Cokića, zapovjednika 32. korpusa, i pukovnika Rajko Kovačevića, 265. motorizirane brigade stacionirane u Bjelovaru, koja je vojno poražena 29. rujna 1991. godine. Uz kartu koja je trebala “skrojiti” sudbinu Bjelovara, ali je, nasreću, osujećena, nalaze se i epolete pokojnog pukovnika Kovačevića, koji je poginuo u svojoj suludoj ideji da uništi Bjelovar.
Napisao je i knjigu o odoroslovlju hrvatskih oružanih formacija.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 17
VIDEO

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi
FELJTON: ČERNOBILSKE TAJNE

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi

PRVI DIO Zagrebački Radio 101 prvi je u Jugoslaviji objavio informaciju o nuklearnoj katastrofi u Černobilu. Znanstvenica Alica Bauman danima je na televiziji obavještavala javnost o posljedicama

'Ovo je most smrti, svi koji su stajali tu jako brzo su umrli...'
FELJTON: ČERNOBIL, 2. DIO

'Ovo je most smrti, svi koji su stajali tu jako brzo su umrli...'

Hrvatski znanstvenik Zdenko Franić posjetio je Černobil i stajao na mjestu s kojeg su stanovnici Pripjata promatrali plamen nakon eksplozije u nuklearnoj elektrani. Svi ti ljudi s mosta završili su u agoniji...
Plenković opleo: 'Milanović i korumpirani SDP vabe DP'
NAKON SJEDNICE VLADE

Plenković opleo: 'Milanović i korumpirani SDP vabe DP'

Šef HDZ-a i tehnički premijer Andrej Plenković drži presicu nakon sjednice vlade. Istaknuo je da je HDZ-ova borba protiv korupcije snažna.