News

Komentari 6

Vrijedno divljenja: Pobijedili su bolesti i odnijeli kući medalje

Vrijedno divljenja: Pobijedili  su bolesti i odnijeli kući medalje

Paško Jurin, Lovro Bašić, Karlo Dits, Toni Jakić Žamić, Petra Marošević, Bruno Rački i Petar Vidović donijeli su ukupno sedam medalja iz različitih sportskih disciplina

Svi su oni pobjednici jer su dobili najvažniju utakmicu u svojem životu. Najbitnije je da nauče da nisu ništa manje vrijedni od vršnjaka.

Tim riječima Jurica Jurin i Zadra opisuju uspjeh sina Paška (12) i još šestero djece koja su pobijedila maligne bolesti, a u nedjelju su se vratili sa Svjetskih sportskih igara “Djeca pobjednici” u Moskvi, otkud su donijeli pregršt medalja. Paško Jurin, Lovro Bašić, Karlo Dits, Toni Jakić Žamić, Petra Marošević, Bruno Rački i Petar Vidović donijeli su ukupno sedam medalja iz različitih sportskih disciplina. Pašku je kao trogodišnjaku dijagnosticirana leukemija, a nakon višegodišnjeg liječenja bolest se potpuno povukla. Ovaj svestrani dječak koji ide u glazbenu školu i svira gitaru te se rekreativno bavi plivanjem iz Moskve se vratio s tri medalje - zlatnom iz plivanja, srebrnom iz trčanja i brončanom iz nogometa.

- Bili smo prepuni emocija i svaki dan smo od jutra do mraka išli po natjecanjima bodreći našu djecu. Nakon svega srca su nam puna - priča tata Jurin dodajući kako ga se osobito dojmio nedjeljni doček djece u Zračnoj luci Zagreb.

Bio je tamo puhački orkestar, obilje čokoladnih bombona, kamere, fotoaparati i razdragana rodbina koja je grlila male sportaše. Uz Paška, Toni je osvojio dvije zlatne medalje, u nogometu i stolnom nogometu, te srebro u trčanju, a Petar brončanu medalju u nogometu.

A da su ova fantastična djeca jednako vrijedna kao i ostali njihovi vršnjaci te da mogu doći do istih, a možda i većih postignuća, ističe i Zoran Cipek iz Udruge Krijesnica, koja je financirala put sedmero malih natjecatelja u Moskvu. Cipek kaže da su im nesebično pomogli i zaposlenici hrvatskog veleposlanstva u Moskvi koji su pomoć pružili u privatnom aranžmanu. Svjetske sportske igre “Djeca pobjednici” održavaju se sedam godina, a hrvatski predstavnici sudjelovali su četvrti put.

Riječ je o djeci koja su uspješno završila liječenje neke od malignih bolesti. Zoran Cipek ističe da su djeca i prijašnjih godina osvajala medalje.

- Ovakva natjecanja su dio rehabilitacijskog procesa koji djeci omogućuje da se ponovno izgrade iznutra i osnaže samopouzdanje - pojašnjava Zoran Cipek dodajući da je djeci s malignim oboljenjima tijekom liječenja mnogo toga uskraćeno te su prisiljena propustiti nove vještine i znanja, pa događanja poput Svjetskih sportskih igara neopisivo mnogo znače i djeci i njihovim obiteljima.

Na igrama je ove godine sudjelovalo 500 djece iz 16 zemalja, a natjecali su se u trčanju, šahu, stolnom tenisu, plivanju, nogometu i streljaštvu     

Najčitaniji članci