Obavijesti

News

Komentari 29

Vrijeme za nagodbu Agrokoru curi, a dogovora i dalje nema...

Vrijeme za nagodbu Agrokoru curi, a dogovora i dalje nema...
1

Dobavljači Agrokora koje predvodi predsjednik uprave Podravke Marin Pucar su od jutra sastančili iza zatvorenih vrata, a nikakve izjave za javnost nije bilo..

VIDEO

Iako bi do sljedećeg tjedna trebao biti poznat nacrt nagodbe koja će odrediti nove vlasnike Agrokora, još nema dogovora onih kojima je Ivica Todorić ostao dužan.

Domaće tvrtke okupljene u Udrugu dobavljača su čak i razmišljale da bojkotiraju posljednji krug pregovora, neslužbeno smo doznali.

Dobavljači koje predvodi predsjednik uprave Podravke Marin Pucar su od jutra sastančili iza zatvorenih vrata, a nikakve izjave za javnost nije bilo. Iako su se pojavile informacije da raspravljaju konačni nacrt nagodbe koji im je poslao izvanredni povjerenik Fabris Peruško, iz Agrokora su opovrgnuli slanje nacrta.

Vidaković šutljiva

Dobavljači se, kako samo neslužbeno saznajemo, ne mogu i dalje dogovoriti s bankama i ostalim financijskim vjerovnicima, ali i između sebe imaju trzavice. A o tome će ovisiti i kako će izgledati nagodba.

Marica Vidaković iz Kraša, koja je javno poderala nacrt nagodbe koji je napravio bivši povjerenik Ante Ramljak, jučer je obećala dati izjavu, ali kasnije se predomislila. Iz udruge su nam najavili i da će poslati priopćenje, ali ni ono nije stiglo do zaključenja broja.

Prošli put su dobavljači bili nezadovoljni jer bi trebali imati goleme otpise, no u međuvremenu su dobili još veliki dio novca. Ukupno 490 milijuna eura starog i tzv. graničnog duga koji je nastao prije izvanredne uprave, ali mu je dospijeće plaćanja ulazilo pod izvanrednu upravu. Sad je sporno još 80 milijuna eura graničnog duga koji trebaju dobiti dobavljači. Financijski vjerovnici su vezali isplatu tog iznosa kroz četiri godine s poslovanjem Konzuma. Nema dogovora oko rezultata koje bi Konzum trebao postići da se taj dug isplati.

Isplatit će 85 posto duga?

Upućeni nam kažu da bi s tih dodatnih 80 milijuna eura i već isplaćenih 490 milijuna eura dobavljači kojima je Todorić ostao dužan za robu dobili i 85 posto svojeg duga i ne bi imali velike otpise.

Međutim, oni kojima je Todorić ostao dužan kroz mjenice, poput Francka, bili bi u znatno nepovoljnijem položaju jer će veliki dio duga morati otpisati.

Kako saznajemo, oni su nezadovoljni i radom Udruge dobavljača jer smatraju da se nisu dovoljno založili za njih.

Između dobavljača i financijskih vjerovnika, kojima dosad nije plaćen dio starog duga i koji će morati imati veće otpise, nema dogovora ni oko plaćanja skupih savjetnika.

Oni bi trebali savjetovati vjerovničko vijeće, a za njih bi otišli dodatni milijuni kuna uz već postojećeg 141 savjetnika izvanredne uprave.

Dobavljači žele i zalažu se da svatko plaća svoje savjetnike, dok financijaši smatraju da bi i to trebalo ići na račun Agrokora.

Ni tu nema dogovora.

- Sad se hvataju konačne pozicije u pregovorima pa ne čudi što svi pokušavaju dobiti što više - kaže nam osoba upućena u proces.

Izvanredni povjerenik Fabris Peruško u tom odnosu snaga može samo moderirati i apelirati na vjerovnike da se dogovore. Ali on ne odlučuje. Nagodbu, da bi uspjela, mora prihvatiti 66 posto vjerovnika s priznatim dugovima. Dio dobavljača se boji i da postoje neke skrivene klauzule u sporazumu s ruskim Sberbankom koji je s 1,1 milijardu eura najveći i ključni igrač za nagodbu.

Rusi preuzimaju Agrokor

Bez njih i ruskog VTB-a nemoguće je imati dovoljno glasova za konačnu nagodbu.

'Odnosi s Rusijom su višeslojna priča, pazimo na gospodarstvo'
'Odnosi s Rusijom su višeslojna priča, pazimo na gospodarstvo'

Domaći dobavljači će imati mrvice u budućem vlasništvu Agrokora. Rusi, uz pomoć domaćih banki, žele postati većinski vlasnici i navodno već imaju dogovor o tome s američkim fondovima predvođenima Knightheadom.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 29
VIDEO

Što je sad ovo? Čak tri partnera HDZ-a idu na europske izbore s ovim oporbenim strankama!
NOVA KOALICIJA

Što je sad ovo? Čak tri partnera HDZ-a idu na europske izbore s ovim oporbenim strankama!

HSLS i HNS su na parlamentarnim izborima bili na listi s HDZ-om i dosad su im čuvali leđa u vladajućoj većini. Jednako kao i SDSS. Ali za ove izbore su formirali blok s onima koji ne žele čuti za podršku HDZ-u

'Izborit ćemo se da svako srpsko selo ima sve što i hrvatsko. Ali SDSS je nama neprihvatljiv!'
BURNA PRESICA PENAVE

'Izborit ćemo se da svako srpsko selo ima sve što i hrvatsko. Ali SDSS je nama neprihvatljiv!'

SDSS i Možemo! su nam neprihvatljivi partneri. Sa svima drugima se razgovora.  Pravi razgovori su tek krenuli s jučerašnjim danom, kaže Penava
Naši novi vojni avioni slijeću u četvrtak! Koštali su 1,2 milijarde eura, a ugovor je i dalje tajna
ŠEST SADA, ŠEST KASNIJE

Naši novi vojni avioni slijeću u četvrtak! Koštali su 1,2 milijarde eura, a ugovor je i dalje tajna

Plus+ Stiže šest od 12 aviona. Dva dvosjeda i četiri jednosjeda biti će u novim hangarima na Plesu. Zauvijek će poslati u mirovinu stare MiG-ove 21